COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Γιατί κόπηκε η Μαρία Σπυράκη από την Α' Θεσσαλονίκης και επέστρεψε στο Ευρωψηφοδέλτιο?…

Πως και γιατί η Μαρία Σπυράκη βρέθηκε εκτός του ψηφοδελτίου της Α’ Θεσσαλονίκης και υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο Ευρωψηφοδέλτιο, εγκαταλείποντας και τα καθήκοντα της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ?
Το εύλογο αυτό ερώτημα απασχολεί τον τελευταίο καιρό δημοσιογράφους και πολιτικούς, που κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο ασχολούνται με τα εσωτερικά της ΝΔ.
Είναι αλήθεια ότι η είδηση της παραίτησης της Μαρίας Σπυράκη από τα καθήκοντα της εκπροσώπου Τύπου και η ταυτόχρονη οριστική αποκοπή της από το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης ήσαν δύο γεγονότα, που προκάλεσαν δικαιολογημένη έκπληξη σε όσους δεν είναι σε θέση να παρακολουθούν τις «εσωτερικές εξελίξεις», οι οποίες συντελούνται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι μεμυημένοι, όμως, γνώριζαν ότι εδώ και κάμποσο καιρό η γνωστή δημοσιογράφος είχε χάσει την επιρροή της στην ηγετική ομάδα της Πειραιώς, με συνέπεια να είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνσή της.
Ας βάλουμε όμως σε μία τάξη τις εξακριβωμένες πληροφορίες του europost.gr: Η Μ. Σπυράκη προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα είχε αναπτύξει πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα στα πανεπιστημιακά της χρόνια με την φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ.
 
Οι καλοθελητές από το εσωτερικό της ΝΔ, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, έσπευσαν να της χρεώσουν ότι ανήκε στο στενό περιβάλλον του τότε πανίσχυρου ηγετικού παράγοντα του κινήματος και πολιτικού «βαρώνου» της Θεσσαλονίκης Άκη Τσοχατζόπουλου.

Και ναί μεν οι φιλικές σχέσεις υπήρξαν, ως γεγονός αναπόφευκτο, λόγω της θέσης της κας Σπυράκη στην ΠΑΣΠ και της παντοδυναμίας Τσοχατζόπουλου σε όλα τα επίπεδα του τότε ΠΑΣΟΚ. Αλλά «δεξί χέρι του Άκη», όπως ψιθυρίζουν κατά καιρούς αυτοί που δεν την συμπαθούν, η Σπυράκη δεν υπήρξε ποτέ.

Τον δρόμο στην πολιτική της τον άνοιξε ο Αντώνης Σαμαράς. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ήθελε να την ευχαριστήσει για τον ευνοϊκό τρόπο με τον ποίο είχε αντιμετωπίσει τον ίδιο από την θέση-κλειδί, που κατείχε η δημοσιογράφος στο mega την εποχή που το κανάλι των κροίσων της Ελλάδος ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις μέσα σε λίγες μέρες.
Αυτή την αναγνωρισιμότητά της εκμεταλλεύτηκε για να εκλεγεί με πολλές χιλιάδες ψήφους Ευρωβουλευτής, μαζί και με το σπρώξιμο-μέσω των κομματικών οργανώσεων- που της έκανε το περιβάλλον Σαμαρά.
Η συνέχεια είναι περίπου γνωστή: Μόλις ξεκίνησε η εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή νέου αρχηγού, μετά τον Σαμαρά,η δημοσιογράφος και νεοφώτιστη Ευρωβουλευτής, έτρεξε και έπιασε στασίδι δίπλα στον Κ. Μητσοτάκη.

«Στην Σπυράκη και στον Κύρτσο έχω υποχρέωση», έλεγε τότε στο στενό του περιβάλλον ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ.

Η αλήθεια είναι ότι η Σπυράκη ήταν πιό κοντά του. Και κατάφερε γρήγορα να εξελιχθεί σε μυστικοσύμβουλό του, εφ όλης της ύλης και να μπεί στην ηγετική ομάδα.

Μάλιστα, συμφωνήθηκε να αναλάβει τα στρατηγικά καθήκοντα της εκπροσώπου Τύπου και να μετακομίσει από την Ευρωβουλή στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπου έσπευσε να ανοίξει πολιτικό γραφείο, να το στελεχώσει με ανθρώπους της επιλογής της και να δίνει το παρόν τις περισσότερες ημέρες που βρισκόταν στην Ελλάδα.
Παρά την στενή προσωπική της σχέση με τον Κυριάκο, η Μαρία δεν απέφυγε από την αρχή τις τριβές.

Δικηγόρος Γρηγόρης Δημητριάδης (ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη)
Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο υπογραμμίζουν ότι η επιμονή της να κρατήσει την θέση της στην Ευρωβουλή και να προσπαθήσει να συνδυάσει την θέση αυτή με τα βαριά καθήκοντα της εκπροσώπου Τύπου, προκάλεσαν δυσαρέσκεια. Συγκρατημένη στην αρχή, αλλά έντονη στην συνέχεια. Η απομάκρυνσή της όμως δεν κρίθηκε από εκεί. Ίσα ίσα, όχι μόνο είχε αποφασιστεί η υποψηφιότητά της στην Θεσσαλονίκη, αλλά είχε προγραμματιστεί και η συμμετοχή της στην μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ, με την ιδιότητα της υπουργού Ενέργειας. Από τη στιγμή που η Σπυράκη είχε ασχοληθεί συστηματικά με τον τομέα αυτό ως Ευρωβουλευτής και είχε σημειώσει πολλές επιτυχίες και διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα.
Να , όμως, που κάτι χάλασε στην συνέχεια. Και η Σπυράκη βρέθηκε εκτός ηγετικής ομάδας, χωρίς η ίδια καλά-καλά να το καταλάβει.

Στέλιος Πέτσας (διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη)
Πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι βαρύνοντα ρόλο στην απομάκρυνσή της από την θέση της εκπροσώπου και από την υποψηφιότητά της στην Α’ Θεσσαλονίκης (συνακόλουθα και από την μελλοντική συμμετοχή της στο υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ) έπαιξε η κακή χημεία, που είχε αναπτύξει με πρόσωπα-κλειδιά της ηγετικής ομάδας, όπως ο ανιψιός του Κ. Μητσοτάκη, γνωστός δικηγόρος Γρηγόρης Δημητριάδης, ο διευθυντής του γραφείου του αρχηγού της ΝΔ Στέλιος Πέτσας και η ανερχόμενη δύναμη της Πειραιώς, ο διευθυντής του γρ. Τύπου Κων/νος Ζούλας.

Κων/νος Ζούλας (διευθυντής γρ. Τύπου ΝΔ) 
Βεβαίως, δεν υπήρχαν περιθώρια ούτε για δημόσια παράπονα, ούτε για ορατές τριβές και διενέξεις, με την δημιουργία μάλιστα και του ανάλογου θορύβου!

Έτσι, προτιμήθηκε να παραμείνει η Μ. Σπυράκη στον φυσικό της χώρο, που είναι η Ευρωβουλή και να αφήσει για αργότερα τις όποιες υπουργικές φιλοδοξίες, περιορίζοντας προς το παρόν τα σχέδιά της στο να επαναλάβει τις πολύ καλές επιδόσεις που είχε μέχρι σήμερα στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες.

Back to top button