Το καλοκαίρι που πέρασε, έγινε μια γυναίκα που θα έμενε στην ιστορία της Ταϊλάνδης. Η πρώτη επίσημη ερωμένη βασιλιά της χώρας, έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα. Και τώρα, ξαφνικά, έπεσε σε δυσμένεια.

Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης, Μάχα Βατζιραλονγκόρν, αιφνιδίασε τη Δευτέρα, όταν αποφάσισε να αφαιρέσει από την επίσημη ερωμένη του τον τίτλο και τα στρατιωτικά αξιώματά της. Ο λόγος; Σύμφωνα με το παλάτι ήταν η 34χρονη Σινεενάτ Βονγκβαζιραπάκντι ανυπάκουη και προσπαθούσε να ανέβει στο επίπεδο της βασίλισσας.

Ταϊλάνδη: Η πρώτη ερωμένη βασιλιά έπειτα από έναν αιώνα
Τον περασμένο Αύγουστο, μια φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου. Η Σινεενάτ ήταν πεσμένη στα πόδια του βασιλιά της Ταϊλάνδης, δίπλα στον οποίο καθόταν η βασίλισσα Σουτίντα. Ηταν ένα στιγμιότυπο από την επίσημη παρουσίαση της 34χρονης ως επίσημης ερωμένης του μονάρχη.

Τους περασμένους αιώνες, οι βασιλιάδες της Ταϊλάνδης είχαν πολλές συζύγους ή ερωμένες. Η τελευταία φορά που μονάρχης της χώρας είχε επίσημη ερωμένη ήταν κατά τη δεκαετία του 1920. Ιστορικά, η πολυγαμία και η ύπαρξη επίσημων ερωμένων χρησιμοποιούνταν από τους μονάρχες της Ταϊλάνδης προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα έχουν συμμάχους τους ισχυρές οικογένειες από διάφορες επαρχίες της χώρας, αναφέρει το BBC.

Ποια είναι η ερωμένη του βασιλιά
Οι πληροφορίες που γνωρίζει ο κόσμος για την Σινεενάτ Βονγκβαζιραπάκντι είναι μόνο εκείνες που ανακοίνωσε το παλάτι όταν έγινε επίσημη ερωμένη. Γεννήθηκε το 1985, κατάγεται από τη βόρεια Ταϊλάνδη και αρχικά εργάστηκε ως νοσοκόμα. Είχε σχέση με τον τότε πρίγκιπα Βατζιραλονγκόρν- ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο το 2016 μετά τον θάνατο του πατέρα του- και από εκεί ξεκίνησε η ανέλιξη της 34χρονης.

Εγινε σωματοφύλακας, πιλότος, αλεξιπτωτίστρια, μπήκε στη βασιλική φρουρά και έγινε υποστράτηγος προτού ανακηρυχθεί επίσημη ερωμένη. Λίγο μετά από την τελετή για την παρουσίασή της, το παλάτι είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες της Σινεενάτ τόσο μαζί με τον βασιλιά, όσο και από τη στρατιωτική εκπαίδευσή της.

Γιατί ο βασιλιάς αποκαθήλωσε την ερωμένη του

Με απόφαση του βασιλιά της Ταϊλάνδης, η 34χρονη ερωμένη του έχασε όλους τους τίτλους και τα αξιώματά της, εξαιτίας «ανυπακοής και απιστίας προς τον βασιλιά», σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού.

This undated photo posted Monday, Aug. 26, 2019, on the Thailand Royal Office website shows Major General Sineenatra Wongvajirabhakdi, the royal noble consort of King Maha Vajiralongkorn. She was bestowed the title of Chao Khun Phra Sineenatra Bilasakalayani by King Maha Vajiralongkorn during a ceremony in late July. In May the king named another woman Suthida Vajiralongkorn Na Ayudhya as the queen of Thailand. (Thailand Royal Office via AP)

Η Σινεενάτ ήταν «φιλόδοξη και προσπάθησε να ανέβει στο ίδιο επίπεδο με τη βασίλισσα. Η συμπεριφορά της θεωρείται ασεβής, έδειξε ανυπακοή στον βασιλιά και τη βασίλισσα και καταχράστηκε την εξουσία της δίνοντας διαταγές εξ ονόματος του βασιλιά. Δεν έδειξε ευγνωμοσύνη για τον τίτλο που της δόθηκε, ούτε συμπεριφέρθηκε ανάλογα με τη θέση της», ανέφερε ακόμη το παλάτι.

Τι θα συμβεί τώρα στην 34χρονη
Μέχρι στιγμής, η επίσημη ερωμένη του βασιλιά της Ταϊλάνδης έχασε τους τίτλους της, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη τι της επιφυλάσσει το μέλλον.

«Δεν έχουμε ιδέα τι θα της συμβεί. Οι διαδικασίες αποκλείεται να είναι διαφανείς», δήλωσε στο BBC ο Πάβιν Τσατσαβαλπονγκπούν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κιότο. Οπως το παλάτι είχε τον έλεγχο του αφηγήματος για το παρελθόν της, το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για το μέλλον της ερωμένης του βασιλιά, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.

Η ξαφνική αποκαθήλωση της Σινεενάτ θυμίζει αυτό που συνέβη με δύο από τις προηγούμενες συζύγους του βασιλιά Βατζιραλονγκόρν. Το 1996 αποκήρυξε τη δεύτερη σύζυγό του, Σουζαρίνεε Βιβατσαραβόνγκσε, η οποία διέφυγε στις ΗΠΑ, ενώ απαρνήθηκε και τους τέσσερις γιους που είχε αποκτήσει μαζί της.

Το 2014 η τρίτη σύζυγός του, η Σριράσμι Σουβαντέε, έχασε όλους τους τίτλους της και εκδιώχθηκε από το παλάτι, ενώ οι γονείς της συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Ο γιος που είχε αποκτήσει μαζί της ο βασιλιάς- σήμερα είναι 14 ετών- μεγάλωσε με τον μονάρχη. Οι πρώην σύζυγοι του βασιλιά δεν έχουν κάνει ποτέ δήλωση για το τι συνέβη, σύμφωνα με το BBC. Σήμερα, ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης είναι παντρεμένος με την 40χρονη Σουτίντα, πρώην αεροσυνοδό.

Το μήνυμα που στέλνει ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης
Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης, με την απόφασή του για την επίσημη ερωμένη του, στέλνει ένα μήνυμα, σύμφωνα με την Ταμάρα Λους, καθηγήτρια ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κορνέλ.

«Στέλνει ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί να τον αγγίξει κανείς και ότι όταν πέσει κάποιος στη δυσμένειά του, δεν έχει κανένα έλεγχο για τη μοίρα του. Κάθε κίνησή του, οικονομική, στρατιωτική ή για την οικογένειά του, αποκαλύπτει την αχαλίνωτη κατάχρηση εξουσίας του», επισήμανε η καθηγήτρια μιλώντας στο BBC.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα