COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Γιατί τα παιδιά του Μπιλ Γκέιτς θα πάρουν μόνο ένα μικρό ποσοστό της τεράστιας περιουσίας του


Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η καθαρή του αξία υπερβαίνει τα 93 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμη κι αν έδινε σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη από 10 δολάρια, και πάλι θα του απέμεναν 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Μπιλ Γκέιτς έγινε ο νεώτερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στην ηλικία των 31 ετών, διατηρώντας τον τίτλο του μέχρι το 2008, όταν ο 23χρονος Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον εκθρόνισε.
Πώς όμως μπορεί να ξοδεύει όλη αυτή την περιουσία που έχει δημιουργήσει; Απλόχερα, θα έλεγε κανείς, από τα πολυτελή αυτοκίνητα μέχρι την φροντίδα του αγαπημένου του δέντρου, αλλά ο πρωταρχικός του στόχος είναι να βοηθήσει τον κόσμο.
Ο Μπιλ Γκέιτς άρχισε νωρίς να χτίζει την περιουσία του. Σε ηλικία μόλις 17 ετών, πούλησε τον πρώτο του πρόγραμμα υπολογιστή, ένα σύστημα χρονοδιαγραμμάτων, στο ιδιωτικό σχολείο όπου φοιτούσε για 4.200 δολάρια.
Μαζί με τον Πολ Άλεν, παιδικό του φίλο, ίδρυσαν την Microsoft το 1975. Το 1980, η Microsoft ανέπτυξε ένα λειτουργικό σύστημα για τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή της IBM, Το σύστημα, MS-DOS, σύντομα έγινε ένα από τα πιο κερδοφόρα προϊόντα της Microsoft, καθώς θα εξελισσόταν σε αυτό που αργότερα θα γινόταν το λειτουργικό σύστημα για κάθε υπολογιστή. Όταν η Microsoft μπήκε στο χρηματιστήριο, η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 61 εκατομμύρια δολάρια και ο Μπιλ Γκέιτς έβγαλε 1,6 εκατομμύρια από την πώληση των μετοχών. Το εναπομείναν 455 του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία αξίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 350 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μόλις 30 ετών, ο Μπιλ Γκέιτς ήταν ήδη ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική. Το 1990, η Microsoft κυκλοφόρησε ένα άλλο εξαιρετικά επιτυχημένο προϊόν, το Microsoft Office, το οποίο εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα προϊόντα της Microsoft σήμερα, 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Και όταν τα Windows 95 ξεκίνησαν το 1995,ο Μπιλ Γκέιτς έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, παραμένοντας στη θέση αυτή μέχρι που τον εκθρόνισε ο Γουόρεν Μπάφετ το 2008 και μετά ο Τζεφ Μπέζος το 2017.
Το 1990, στην έκρηξη του dot com, η περιουσία του Μπιλ Γκέιτς ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2018, η Microsoft ξεπέρασε το ύψος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις μέσα σε ένα χρόνο, και έκλεισε το έτος ως η πιο πολύτιμη εταιρεία ξεπερνώντας την Apple και την Amazon.
Όμως, ο Μπιλ Γκέιτς έχει πουλήσει ή δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος από τα μερίδιά του στην Microsoft. Έχει κάνει δωρεά πάνω από 35,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής. Αυτή την στιγμή κατέχει λίγο περισσότερο από το 15 των μετοχών της εταιρείας, αλλά αυτό εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, παρόλο που δεν είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, τα καταφέρνει μια χαρά.
Το φιλανθρωπικό ίδρυμα που ξεκίνησε μαζί με την σύζυγό του Μελίντα, το ίδρυμα The Bill & Melinda Gates Foundation, είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό ίδρυμα στον κόσμο. Διαθέτει περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει δωρίσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες παγκόσμιες πρωτοβουλίες στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας κατά τη διάρκεια των ετών. Το 2010, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς συνεργάστηκαν με τον Γουόρεν Μπάφετ για να δημιουργήσουν το «The Giving Pledge». ‘Όσοι συμμετέχουν δεσμεύονται να δώσουν το ήμισυ του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Αν και ο Μπιλ Γκέιτς είναι σίγουρα αφιερωμένος στο φιλανθρωπικό του έργο, δεν ντρέπεται να ξοδεύει τα χρήματά του για πράγματα που αγαπά, όπως τα πολυτελή οχήματα. Ως πρώτο αυτοκίνητο ο Μπιλ Γκέιτς αγόρασε μία Porsche 911. Ήταν η πρώτη του μεγάλη αγορά με τα χρήματά του από την Microsoft και σίγουρα όχι μια αναπάντεχη επιλογή δεδομένης της αγάπης του Μπιλ Γκέιτς για την γρήγορη οδήγηση στις ερήμους του Νέου Μεξικού, όπου είχε την έδρα της η Microsoft εκείνη την εποχή. Με την πάροδο των χρόνων, ο ιδιοκτήτης της Microsoft έχει κάνει μια συλλογή πολυτελών αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ferrari 348 και Jaguar XJ6.
Η αγάπη του για τα πολυτελή οχήματα, εκτείνεται πέρα από τα αυτοκίνητα. Το 1997, αγόρασε ένα αεροσκάφος αξίας 21 εκατομμυρίων δολαρίων. Πιο πρόσφατα, ναύλωσε ένα γιοτ με τιμή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για μία εβδομάδα για να κάνει τις οικογενειακές του διακοπές στην Μεσόγειο.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως είναι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Gates. Μέσω της προσωπικής του εταιρείας επενδύσεων, της Cascade, ο Μπιλ Γκέιτς κατέχει σχεδόν το ήμισυ της αλυσίδας ξενοδοχείων Four Seasons Holdings. Έχει επίσης μερική ιδιοκτησία του Charles Hotel στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Το 2009, αγόρασε ένα ράντζο αξίας 9 εκατομμυρίων δολαρίων στο Γουαιόμινγκ, που κάποτε ανήκε στον Μπάφαλο Μπιλ. Και το 2013, αγόρασε ένα αγρόκτημα 4,5 στρεμμάτων στη Νότια Φλόριντα για 8,7 εκατομμύρια δολάρια. Τρία χρόνια αργότερα, αγόρασε τρια από τα γειτονικά ακίνητα έναντι 18 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Μπιλ Γκέιτς επίσης, είναι γνωστό ότι πέρασε 7 χρόνια και ξόδεψε 63 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσει ένα τεράστιο συγκρότημα με όλων των ειδών τα είδη υψηλής τεχνολογίας στην Μεδίνα της Ουάσινγκτον. Ονόμασε το ακίνητό του, Xanadu 2.0 από το σπίτι του Τσαρλς Φόστερ Κέιν στην ταινία «Πολίτης Κέιν».
Το Xanadu 2.0 εκτιμάται σήμερα ότι αξίζει περίπου 131 εκατομμύρια δολάρια. Διαθέτει οθόνες υπολογιστών αξίας 80.000 δολαρίων, που κρέμονται σε όλο το σπίτι και του δίνουν την δυνατότητα να βλέπει τον αγαπημένο του πίνακα ή φωτογραφία. Υπάρχουν όμως και πανάκριβοι πίνακες. Διαθέτει ακόμη έξι κουζίνες, 7 κρεβατοκάμαρες, 18,75 μπάνια και μια τεράστια αίθουσα υποδοχής για τη διοργάνωση εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας.
Το σπίτι είναι εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας, εξοπλισμένο με ένα σύστημα αισθητήρων που προσαρμόζεται στην θερμοκρασία που επιθυμεί ο κάθε επισκέπτης αλλά και των προτιμήσεων φωτισμού μέσω μιας καρφίτσας που λαμβάνει κάθε άτομο που το επισκέπτεται. Και χάρη στα ηχεία που κρύβονται πίσω από την ταπετσαρία, η μουσική σας συνοδεύει σε οποιοδήποτε δωμάτιο κι αν μπείτε. Στην βιβλιοθήκη, μπορεί να δει κανείς ένα χειρόγραφο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που απέκτησε ο Μπιλ Γκέιτς το 1994 έναντι 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Και φυσικά, η αγαπημένη του συλλογή αυτοκινήτων φυλάσσεται σε ένα γκαράζ που μπορεί να χωρέσει μέχρι και 23 αυτοκίνητα.
Ένα ξεχωριστό κτίριο 360 τετραγωνικών μέτρων στεγάζει μια πισίνα 5,5 μέτρων, που διαθέτει μέχρι και υποβρύχιο μουσικό σύστημα. Την ίδια ώρα, το αγαπημένο δέντρο του Μπιλ Γκέιτς – ένα σφενδάμι ηλικίας 40 ετών δίπλα στον δρόμο – βρίσκεται υπό επιτήρηση 24 ώρες το 24ωρο και ποτίζεται μόνο του αν ξεραθεί το χώμα. Όσο για την παραλία γύρω από την λίμνη του, ο Μπιλ Γκέιτς φέρνει κάθε χρόνο άμμο από την Σάντα Λουτσία.
Δεν είναι όμως όλες οι αγορές του Μπιλ Γκέιτς τόσο εξωφρενικές. Φοράει ένα ρολόι χειρός αξίας μόλις 10 δολαρίων, γιατί δεν πιστεύει ότι πρέπει να ξοδεύει πολλά σε ότι φοράει και λατρεύει τα McDonald’s και την Coca Cola.Έχει μάλιστα δηλώσει ότι συνήθως πίνει 3-4 κουτάκια Diet Coke την ημέρα.
Η λιτότητά του αυτή επεκτείνεται και στα παιδιά του. Κάθε ένα από τα τρία παιδιά του θα λάβει 10 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει λιγότερο από το 1,1% της περιουσίας του πατέρα τους. Όπως έχει δηλώσει, θέλει τα παιδιά του να πετύχουν μόνοι τους.
Η πλειοψηφία του τεράστιου πλούτου του θα πάει στην φιλανθρωπία. Όταν ρωτήθηκε για τους κορυφαίους στόχους του κατά τη διάρκεια ενός Reddit Q & A, ο Μπιλ Γκέιτς εξήγησε ότι επικεντρώνεται στην συνεργασία με το ίδρυμά του για την μείωση του παιδικού θανάτου και του υποσιτισμού, όπως και για τον τερματισμό της πολιομυελίτιδας. Ανέφερε επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη ως μία από τις βασικές του ανησυχίες.
Εν κατακλείδι, ο Μπιλ Γκέιτς σκοπεύει τελικά να αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος του πλούτου του για να αγωνιστεί για αιτίες που πιστεύει και να αφήσει πίσω του έναν καλύτερο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές.

Back to top button