ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιουβαρλάκια λαχταριστά στη χύτρα, έτοιμα σε 20 λεπτά

Advertisement

Ποια μητέρα δεν φαντάζεται να έχει έτοιμο ένα παραδοσιακό φαγητο σε μόλις 20 λεπτά;

Τα γιουβαρλάκια αποτελούν ίσως ένα από τα πιο αγαπητά φαγητά για γονείς και παιδιά.

Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξουμε:

 

Advertisement
Υλικά:

Για τα γιουβαρλάκια
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
180 γρ. ρύζι γλασέ
¼ ματσάκι άνηθο
12 φύλλα δυόσμου
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλάτι, 15 γρ.
πιπέρι

Για τη χύτρα

2 φύλλα δάφνης
φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
1.200 γρ. νερό
1 κύβο κότας

Για τη σάλτσα
χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
2 κ.σ. κορν φλάουρ

Για το σερβίρισμα

ελαιόλαδο
πιπέρι

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον κιμά.
Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τον δυόσμο και τον άνηθο, και τα προσθέτουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε το αλάτι και το ρύζι.
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες, τα πιέζουμε με τα χέρια μας για να βγάλουν τα υγρά τους και τα ρίχνουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε το πιπέρι και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.
Δημιουργούμε με το μείγμα μικρά γιουβαρλάκια είτε με τα χέρια μας, είτε με ένα κουτάλι σούπας, είτε με την τεχνική που χρησιμοποιούμε στους λουκουμάδες, και τα ρίχνουμε σε μια χύτρα ταχύτητας. (Δείτε αναλυτικά το βίντεο της συνταγής.)
Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τις φλούδες λεμονιού, το νερό (προσεκτικά στις άκρες για να μη χαλάσουν τα γιουβαρλάκια), και τον κύβο κότας.
Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της, γυρνάμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 2 και περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να εμφανιστεί η κίτρινη ένδειξη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα, και από τη στιγμή που θα εμφανιστεί η πράσινη ένδειξη βράζουμε για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά, αποσυμπιέζουμε με προσοχή και ανοίγουμε το καπάκι.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό από τα λεμόνια και το κορν φλάουρ, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε το μείγμα στη χύτρα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Μεταφέρουμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά και μαγειρεύουμε για ακόμα 30 δευτερόλεπτα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά και σερβίρουμε με ελαιόλαδο και πιπέρι.

Advertisement


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button