COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιουβαρλάκια λαχταριστά στη χύτρα, έτοιμα σε 20 λεπτά

Ποια μητέρα δεν φαντάζεται να έχει έτοιμο ένα παραδοσιακό φαγητο σε μόλις 20 λεπτά;

Τα γιουβαρλάκια αποτελούν ίσως ένα από τα πιο αγαπητά φαγητά για γονείς και παιδιά.

Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξουμε:

 

Υλικά:

Για τα γιουβαρλάκια
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
180 γρ. ρύζι γλασέ
¼ ματσάκι άνηθο
12 φύλλα δυόσμου
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλάτι, 15 γρ.
πιπέρι

Για τη χύτρα

2 φύλλα δάφνης
φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
1.200 γρ. νερό
1 κύβο κότας

Για τη σάλτσα
χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
2 κ.σ. κορν φλάουρ

Για το σερβίρισμα

ελαιόλαδο
πιπέρι

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον κιμά.
Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τον δυόσμο και τον άνηθο, και τα προσθέτουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε το αλάτι και το ρύζι.
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες, τα πιέζουμε με τα χέρια μας για να βγάλουν τα υγρά τους και τα ρίχνουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε το πιπέρι και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.
Δημιουργούμε με το μείγμα μικρά γιουβαρλάκια είτε με τα χέρια μας, είτε με ένα κουτάλι σούπας, είτε με την τεχνική που χρησιμοποιούμε στους λουκουμάδες, και τα ρίχνουμε σε μια χύτρα ταχύτητας. (Δείτε αναλυτικά το βίντεο της συνταγής.)
Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τις φλούδες λεμονιού, το νερό (προσεκτικά στις άκρες για να μη χαλάσουν τα γιουβαρλάκια), και τον κύβο κότας.
Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της, γυρνάμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 2 και περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να εμφανιστεί η κίτρινη ένδειξη.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα, και από τη στιγμή που θα εμφανιστεί η πράσινη ένδειξη βράζουμε για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά, αποσυμπιέζουμε με προσοχή και ανοίγουμε το καπάκι.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό από τα λεμόνια και το κορν φλάουρ, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε το μείγμα στη χύτρα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Μεταφέρουμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά και μαγειρεύουμε για ακόμα 30 δευτερόλεπτα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά και σερβίρουμε με ελαιόλαδο και πιπέρι.

Back to top button