Πρόκειται για μια κρύα σούπα από φρέσκα λαχανικά. Ένα κλασικό πιάτο της ισπανικής κουζίνας, που προέρχεται από τη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας. Η σούπα γκασπάτσο καταναλώνεται ευρέως στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καυτών καλοκαιριών, καθώς είναι απίστευτα δροσιστική.

Υπάρχουν και άλλες συνταγές που ονομάζονται γκασπάτσο, ωστόσο αυτή είναι η πιο δημοφιλής της διάσημης κρύας σούπας.

Η σούπα γκασπάτσο έχει αρχαίες ρίζες. Υπάρχει μια σειρά θεωριών για την προέλευσή της. Λέγεται ότι την έφεραν στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι Ρωμαίοι με τη μορφή σούπας ψωμιού με ελαιόλαδο, νερό και σκόρδο. Λίγο αργότερα έγινε μέρος της κουζίνας της Ανδαλουσίας, ιδιαίτερα της Κόρδοβας, της Σεβίλλης και της Γρανάδας.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η σούπα γκασπάτσο εξελίχθηκε όταν προστέθηκαν οι ντομάτες. Αυτή είναι και εκδοχή που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Αυτή είναι η συνταγή του Έκτορα Μποτρίνι για μια απολαυστική σούπα γκασπάτσο.

1 αγγουράκι (σε φέτες)
4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες (χοντροκομμένες)
½ πιπεριά οποιουδήποτε χρώματος
2 σκελίδες σκόρδου
1 κοτσάνι σέλερι (ψιλοκομμένο)
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
½ κρεμμύδι (κομμένο σε τέσσερα κομμάτια)
3 κ.σ. ξίδι (ή βαλσαμικό)
½ κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. φρέσκο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 κ.γ. φρέσκο βασιλικό (ψιλοκομμένο)
¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Ρίχνεις το αγγουράκι, τις ντομάτες, την πιπεριά, το σκόρδο, το σέλερι, το χυμό λεμονιού και το κρεμμύδι σε ένα μίξερ, προσθέτοντας σιγά σιγά τα υλικά και χτυπώντας σταδιακά αν θέλεις.

2. Προσθέτεις το ξίδι, το αλάτι, πιπέρι και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες, ομοιογενές μείγμα.

3. Μεταφέρεις το μείγμα σε μια βαθιά πιατέλα και πασπαλίζεις με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και βασιλικό.

4. Σκεπάζεις την πιατέλα με αλουμινόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη και την βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Αν θέλεις, γαρνίρεις με κρουτόν ή λίγες φέτες αβοκάντο.