Χορηγούμενο
ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Το ιστιοφόρο της άλλαξε πορεία για να σώσει 4 Σουδανούς μετανάστες και τώρα ζητά από την Ελλάδα να τους δεχτεί

Νέα αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει γύρω από την περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και τη διεθνή αποστολή με ιστιοφόρο προς τη Γάζα, καθώς το σκάφος «Madleen», στο οποίο συμμετέχει, άλλαξε πορεία στη Μεσόγειο για να περισυλλέξει τέσσερις Σουδανούς μετανάστες. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ιδιαίτερα επειδή τα μέλη της αποστολής ζητούν από την Ελλάδα να αναλάβει την ευθύνη της υποδοχής των διασωθέντων.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Το ιστιοφόρο της άλλαξε πορεία για να σώσει 4 Σουδανούς μετανάστες και τώρα ζητά από την Ελλάδα να τους δεχτεί

Η αποστολή, με κεντρικό στόχο την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και την ανάδειξη της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή, βρέθηκε σε σημείο κοντά στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, όταν εντόπισε λέμβο με μετανάστες, ενώ πλησίαζε το λιβυκό λιμενικό. Τέσσερις από τους επιβαίνοντες στη λέμβο έπεσαν στη θάλασσα και διασώθηκαν από το πλήρωμα του ιστιοφόρου, σύμφωνα με δηλώσεις της Ρίμα Χασάν, ευρωβουλευτή και μέλους της αποστολής.

«Καταφέραμε να τους σώσουμε – τώρα είναι ασφαλείς μαζί μας στο πλοίο», ανέφερε η ίδια μέσω ανάρτησής της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), απευθύνοντας δημόσια έκκληση στις ελληνικές αρχές να επιτρέψουν την αποβίβαση των τεσσάρων Σουδανών στην Ελλάδα.

Η παρέμβαση αυτή όμως δεν έγινε δεκτή χωρίς αντιδράσεις. Εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για την πίεση που ασκείται σε βάρος της χώρας, σε μια περίοδο που το μεταναστευτικό ζήτημα παραμένει ακανθώδες. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί θα πρέπει η Ελλάδα να αναλάβει την ευθύνη για περισυλλεγμένους μετανάστες από αποστολή τρίτης χώρας.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Το ιστιοφόρο της άλλαξε πορεία για να σώσει 4 Σουδανούς μετανάστες και τώρα ζητά από την Ελλάδα να τους δεχτεί

Πέρα από το πολιτικό και ανθρωπιστικό σκέλος, η αποστολή «Στόλος της Ελευθερίας» έχει βρεθεί και στο επίκεντρο κριτικής για τον επικοινωνιακό χαρακτήρα της. Βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μέλη του πληρώματος να κολυμπούν ανέμελα ή να ποζάρουν για τον φακό με φόντο το ιστιοφόρο, κάτι που έχει πυροδοτήσει σχόλια περί lifestyle προσέγγισης σε μια υποτίθεται σοβαρή ανθρωπιστική αποστολή.


Το Ισραήλ από την πλευρά του καταγγέλλει την αποστολή ως πολιτικά υποκινούμενη, ενώ οι επικριτές της Γκρέτα Τούνμπεργκ τη στοχοποιούν ως εκπρόσωπο ενός ακτιβισμού που, κατά την άποψή τους, υπερβαίνει τα όρια της πολιτικής ουδετερότητας και εμπλέκεται σε γεωπολιτικές εντάσεις.

Η υπόθεση εξελίσσεται εν μέσω ευρύτερης δημόσιας συζήτησης για το ρόλο των ΜΚΟ και διεθνών ακτιβιστικών αποστολών σε θέματα μεταναστευτικής διαχείρισης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας.

Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα



Back to top button