COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Glou: Η ταπεινή άνοδος, οι βίλες στην Καστέλα και η περιπετειώδης πτώση με τα λουκέτα και τους πλειστηριασμούς

Η εταιρεία ανδρικής ένδυσης Glou θα μείνει στην ιστορία της εγχώριας επιχειρηματικότητας τόσο για την «ταπεινή» αφετηρία και τη μεγαλειώδη εκτόξευση της μέσα σε λίγα χρόνια, όσο βέβαια και για τη βροντώδη κατάρρευσή της.

Η αλήθεια, όμως είναι ότι ο Γιώργος και ο Αντώνης Γλου κατάφεραν να γράψουν ένα από τα πλέον ηχηρά επιχειρηματικά success stories των προηγούμενων δύο δεκαετιών, με μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων που εκτός από όλη σχεδόν την Ελλάδα είχε παρουσία ακόμη και στο εξωτερικό.

Το ξεκίνημά τους έγινε από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά, στον οποίο παρέμειναν πιστοί για πάντα. Η ιστορία της «Glou», ωστόσο, άρχισε να γράφεται από το 1984 και από ένα μαγαζί με ανδρικά ρούχα στην οδό Tσαμαδού 30. Από νωρίς ωστόσο τα δύο αδέλφια έδειχναν με κάθε τρόπο ότι ήθελαν να ξεφύγουν από εκεί και να ανοίξουν τα πανιά τους για τις «μεγάλες θάλασσες».

Η διορατικότητα και το «δαιμόνιο» που τους χαρακτήριζε, βοήθησε να εντοπίσουν το «χρυσοφόρο» κενό στην αγορά, και σε συνδυασμό με το γενικότερα ανοδικό κλίμα της εποχής, τα φιλόδοξα σχέδιά τους στέφθηκαν με επιτυχία.

Έτσι, στην πορεία ο συνδυασμός της καλής ποιότητας και των προσιτών τιμών εκτόξευσε τη φήμη του brand και το ένα κατάστημα έφερνε το άλλο. Μέχρι το 2006 η «Glou» έφτασε να διαθέτει δίκτυο 67 καταστημάτων και ακόμη 12 για άλλες φίρμες που αντιπροσώπευαν μεταξύ των οποίων και εκείνη της Puma.

Η αλυσίδα είχε μάλιστα παρουσία και εκτός συνόρων σε Pουμανία, Bουλγαρία, Aλβανία, Kύπρο, ενώ στο απόγειό της έφτασε να κάνει τζίρο 120 εκατ. ευρώ με κέρδη πάνω από 15 εκατ. ευρώ.
Σε εκείνες τις «ένδοξες εποχές» τα δύο αδέλφια, έφτασαν να εμπλακούν μέχρι και μετοχικά στην αγαπημένη τους ομάδα, τον Ολυμπιακό.

Η σταδιακή «αποκαθήλωση»

Αυτό το εντυπωσιακό «οικοδόμημα» όμως έμελλε να γνωρίσει μια εξίσου ηχηρή «αποκαθήλωση». Όταν η Ελλάδα εισήλθε στο μακρύ και σκοτεινό τούνελ της οικονομικής κρίσης άρχισε και ο κλυδωνισμός για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των αδελφών Γλου. Ήδη από το 2009 ο τζίρος έπεσε στα 66,7 εκατ. ευρώ με τα κέρδη να «γυρνάνε» σε ζημιές 15,7 εκατ. ευρώ. Έτσι οδηγήθηκαν πρώτα στον περιορισμό του δικτύου με το σταδιακό κλείσιμο καταστημάτων, στην αντιπαράθεση με την Puma και την απώλεια της αντιπροσωπείας που τους στοίχισε πολύ ακριβά και μετά σε πλειστηριασμούς ως αποτέλεσμα των οφειλών για τραπεζικά δάνεια και όχι μόνο.

Ακολούθησε περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών επιδόσεων, με συνέπεια να επέλθει το αδιέξοδο λόγω υψηλών χρεών. Κάπως έτσι η φίρμα έσβησε με το τελευταίο μεγάλο κατάστημα επί της οδού Πατησίων να κατεβάζει ρολά το 2017. Τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε την εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης, με ημερομηνία παύσης πληρωμών την 4η Μαρτίου 2015. Για λίγο ακόμη κρατήθηκε το «εφαλτήριο» της οδού Τσαμαδού 30, εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα…

Όταν η διαδρομή τους είχε εισέλθει σε «αρνητικό φεγγάρι» έγιναν κάποιες προσπάθειες επέκτασης σε άλλα πεδία της αγοράς όπως με την Pizzoteca μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να μπουν στο χώρο της εστίασης. Μάλιστα στο εμβληματικό διατηρητέο ακίνητο επί της Γρηγορίου Λαμπράκη στον Πειραιά όπου στεγαζόταν το κατάστημα luxury προϊόντων της Glou στεγάστηκε μετέπειτα και κατάστημα εστίασης, που συμπληρώθηκε και με άλλα σημεία στη Ν. Σμύρνη και αλλού.
Ούτε αυτό το εγχείρημα όμως μπόρεσε να ανακόψει την πτώση. Έτσι άρχισε η εμπλοκή με την περιπέτεια των πλειστηριασμών…

Οι βίλες με θέα στην Καστέλα

Από τις «χρυσές εποχές» της δόξας και της επιτυχίας έμειναν όμως και τα δύο πολυτελή προσωπικά ακίνητα τους στην πιο αριστοκρατική περιοχή του Πειραιά, την Καστέλα. Και αυτά όμως πήραν το δρόμο για το σφυρί.
Η αρχή έγινε με την κατοικία του Αντώνη Γλου στην Λεωφόρο Αλ. Παπαναστασίου 74. Πρόκειται για μια από τις πιο ξεχωριστές κατοικίες της Καστέλας, που αναπτύσσεται σε τέσσερις ορόφους ενώ διαθέτει και ξεχωριστό διώροφο οικίσκο.

Αυτό το μοναδικό ακίνητο-φιλέτο με την ανεμπόδιστη θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού άλλαξε χέρια στις 29 Οκτωβρίου 2021 με μόλις ένα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης. Συγκεκριμένα η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν 950.400 ευρώ και η κατακύρωση έγινε στο ποσό των 950.401 ευρώ.

Αντίθετα, η βίλα των Γιώργου Γλου και Μαρίας Τριαντοπούλου στην ίδια περιοχή έχει εξελιχθεί σε ένα από τα… θρίλερ της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Πρωτοβγήκε στο σφυρί στις 23 Φεβρουαρίου 2022 και μετά στις 28 Ιουλίου 2022, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3,3 εκατ. ευρώ χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο τρίτος πλειστηριασμός προγραμματίστηκε για τις 19 Οκτωβρίου 2022, με τιμή εκκίνησης το ποσό των 2,64 εκατ. ευρώ για το 100% (1,32 εκατ. ευρώ για το 50% της πλήρους κυριότητας εκάστου των οφειλετών) δηλαδή κατά 20% μειωμένο σε σχέση με την αρχική των 3,3 εκατ. ευρώ.
Αυτός ο πλειστηριασμός όμως ανεστάλη, προφανώς λόγω του παρασκηνιακού ενδιαφέροντος κάποιου υποψήφιου αγοραστή. Το deal ωστόσο δεν έκλεισε και έτσι το ακίνητο ανέβηκε ξανά στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για 12 Ιουλίου 2023, αλλά με την τιμή εκκίνησης να έχει επανέλθει στα 3,3 εκατ. ευρώ. Και πάλι όμως δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Έτσι τώρα έχει επαναπρογραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, με την τιμή εκκίνησης να παραμένει στα 3,3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες έχει σχηματιστεί «Οριστικοποιημένη Λίστα Συμμετοχών», κάτι που υποδηλώνει ενδεχόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το ακίνητο βρίσκεται πάνω στην παραλιακή λεωφόρο Αλ. Παπαναστασίου προς την πλευρά της θάλασσας. Πρόκειται για μονοκατοικία τεσσάρων επιπέδων, συνολικής επιφάνειας 699,99 τ.μ., συμβατικής κατασκευής, δηλαδή με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και οργανισμό πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή. Παράλληλα έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά όπως πέτρα και μάρμαρο, είναι καλής αισθητικής, ενώ διαθέτει και αυτό ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα…

Back to top button