ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γνωρίζετε ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να πλένετε φρούτα και λαχανικά; Και όμως οι περισσότεροι το κάνουμε μια ζωή λάθος

Advertisement

Εσύ γνωρίζεις πως και πότε πρέπει να πλένεις φρούτα και λαχανικά; Κάθε χρόνο ένα στα δέκα άτομα νοσεί από μολυσμένα τρόφιμα από την ύπαρξη βακτηρίων που θα είχαν απομακρυνθεί με σωστό πλύσιμο.

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να πλένετε φρούτα και λαχανικά;

Πριν την κατανάλωση είναι απαραίτητο να πλένετε φρούτα και λαχανικά με τον κατάλληλο τρόπο. Όπως όμως αναφέρει διαιτολόγος και συνεργάτις της Cleveland Clinic στο Οχάιο, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πως όταν κόβουν ένα άπλυτο φρούτο, τα τυχόν μικρόβια και φυτοφάρμακα που υπάρχουν στη φλούδα, περνούν στο εσωτερικό του. Αντιθέτως νομίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού δεν πρόκειται να φάνε τη φλούδα. Αυτό όμως είναι λάθος.

Η αλήθεια είναι πως κάθε φρέσκο προϊόν που καλλιεργείται στο χωράφι, είναι εκτεθειμένο σε έντομα, πτηνά, ζώα και ανθρώπινα χέρια. Επομένως εκτός από χώμα, μπορεί να περιέχει ακαθαρσίες και κάθε είδους βακτήρια, μύκητες, ιούς και φυτοφάρμακα.

Advertisement

Μπορεί επίσης να μολυνθεί ακόμα περισσότερο κατά τη συσκευασία, προετοιμασία και φύλαξή του. Ακόμα και τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια φέρουν παθογόνα και φυτοφάρμακα.

Ανάμεσα στα βακτήρια που μπορεί να φέρουν φρούτα και λαχανικά συμπεριλαμβάνονται ο νοροϊός, η σαλμονέλλα, το e.coli (κολοβακτηρίδιο ή εσερίχια κόλι) και η λιστέρια. Και τα τέσσερα είδη μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Αυτή εκδηλώνεται με ναυτία, έμετο και διάρροια. Στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Κάθε χρόνο ένα στους δέκα άτομα αρρωσταίνει από μη ασφαλή τρόφιμα. Το περίπου 46% αυτών των περιπτώσεων προέρχονται από την κατανάλωση μολυσμένων φρούτων και λαχανικών.

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να πλένετε φρούτα και λαχανικά;

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίζετε φρούτα και λαχανικά; Κάτω από τη βρύση, με σκέτο, κρύο, τρεχούμενο νερό, απαντά αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester στην Αγγλία. Αρκεί να σαπουνίσετε πρώτα καλά τα χέρια σας.

Advertisement

Τρίψτε τα με τα χέρια σας έως ότου απομακρυνθούν όλες οι ακαθαρσίες από την επιφάνειά τους. Ωστόσο μην τα πλύνετε αμέσως μόλις τα αγοράσετε, για να τα βάλετε καθαρά στο ψυγείο, συνιστά η Dr. Czerwony. Προτιμότερο είναι να τα πλύνετε ακριβώς πριν τα καταναλώσετε ή πριν τα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα επηρεαστεί η υφή, ούτε η γεύση τους.

Ποτέ μην τα πλένετε με απολυμαντικά ή χλώριο, προειδοποιεί η ειδικός. Η φλούδα μερικών ειδών είναι πορώδης και υπάρχει κίνδυνος να απορροφήσει αυτά τα χημικά. Αν συμβεί αυτό, καθίστανται μη ασφαλή για κατανάλωση.

Αν θέλετε να τα πλύνετε με διάλυμα νερού με ξύδι ή μαγειρική σόδα, μπορείτε να το κάνετε. Ωστόσο δεν αποκομίζετε κάποιο αληθινό όφελος, τονίζει η καθηγήτρια. Μελέτες που συνέκριναν τις μεθόδους αυτές με τη χρήση σκέτου, τρεχούμενου νερού, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το καλό πλύσιμο με σκέτο νερό είναι πρακτικά εξίσου αποτελεσματικό, λένε οι ειδικοί. Πρέπει όμως να είναι τρεχούμενο και όχι να πλένετε τα φρούτα σε μπολ με νερό.


Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button