Η Γροιλανδία έχει γίνει πρόσφατα μέρος της συζήτησης για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με την στρατηγική της θέση στη Βόρεια Αμερική να προκαλεί το ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε δηλώσει την επιθυμία του για την ενσωμάτωσή της στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Γροιλανδία ανήκει στη Δανία, η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποχωριστεί τη σημαντική αυτή περιοχή, ιδιαίτερα λόγω των γεωπολιτικών και οικονομικών της ωφελημάτων, όπως η εγγύτητά της στην Αρκτική.
Γροιλανδία: Η Δανία πληρώνει για τα εγκλήματα της κατά των Ινουίτ
Πίσω από τις πολιτικές εξελίξεις, όμως, κρύβεται μια σκοτεινή ιστορία. Οι σχέσεις μεταξύ Δανίας και Γροιλανδίας έχουν στιγματιστεί από διάφορα σκάνδαλα, καθώς η Δανία για χρόνια προσπάθησε να ελέγξει το μεγαλύτερο νησί του κόσμου και τον γηγενή πληθυσμό των Ινουίτ, που ζει εκεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια αυτής της ιστορίας συνέβη τη δεκαετία του 1950, όταν περίπου 20 παιδιά Ινουίτ, ηλικίας 4-9 ετών, απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και μεταφέρθηκαν στην Κοπεγχάγη. Σκοπός ήταν να μάθουν τη δανέζικη γλώσσα και να αποτελέσουν τη μελλοντική ελίτ που θα ηγείτο του εκσυγχρονισμού της Γροιλανδίας. Τα παιδιά αυτά, αφού πέρασαν δύο χρόνια στη Δανία, επέστρεψαν στη Γροιλανδία με τη μητρική τους γλώσσα ξεχασμένη και αδυνατούσαν να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους. Αντί να επιστρέψουν στα χωριά τους, τοποθετήθηκαν σε κέντρο επανεκπαίδευσης για αρκετά χρόνια.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ήταν καταστροφικά για τα παιδιά αυτά, με αρκετά να καταλήγουν σε αλκοολισμό ή να ζητιανεύουν στους δρόμους του Νουούκ. Άλλα παντρεύτηκαν Δανούς πολίτες. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν ζήτησε δημόσια συγγνώμη από έξι επιζώντες, αναγνωρίζοντας το τραύμα και χαρακτηρίζοντας τις πράξεις αυτές ως «τρομερές, απάνθρωπες, άδικες και σκληρές».
Γροιλανδία: Η Δανία πληρώνει για τα εγκλήματα της κατά των Ινουίτ
Σε μία άλλη ανατριχιαστική ιστορία, κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970, χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια Ινουίτ υποβλήθηκαν σε ιατρικές παρεμβάσεις χωρίς τη συγκατάθεσή τους από Δανούς γιατρούς, τοποθετώντας τους ενδομήτριες συσκευές (IUDs) χωρίς γνώση ή συναίνεση. Η συγκεκριμένη υπόθεση ονομάζεται και «Σκάνδαλο Σπιράλ».
Μερικά από τα θύματα ήταν κάτω των 12 ετών. Ο στόχος, σύμφωνα με μεταγενέστερες μελέτες, ήταν ο περιορισμός της πληθυσμιακής ανάπτυξης στη Γροιλανδία για τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης της Δανίας. Οι συσκευές, που συχνά προκαλούσαν πόνο και παρέμεναν για χρόνια, άφησαν πολλές γυναίκες στείρες, χωρίς να κατανοούν τον λόγο.
Ορισμένα περιστατικά συνέβησαν ακόμη και μετά τη μεταφορά της αρμοδιότητας του συστήματος υγείας στην κυβέρνηση της Γροιλανδίας το 1991.
Αυτές οι ιστορικές αδικίες είναι ευρέως γνωστές στη Γροιλανδία. Οι κάτοικοι θυμούνται επίσης τη βίαιη μετεγκατάσταση των παράκτιων ψαράδων τη δεκαετία του 1970, όταν οι τοπικές οικονομίες κατέρρευσαν. Πολλοί μεταφέρθηκαν σε συγκροτήματα διαμερισμάτων στα περίχωρα του Νουούκ σε μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης της αλιείας, αλλά το αποτέλεσμα ήταν η κοινωνική αποξένωση και η αύξηση της κατάθλιψης και του αλκοολισμού.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα