ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H πολιτική ομάδα του ECR κατακεραύνωσε την Τουρκία στην Ευρωβουλή για το κυπριακό- Καταδικάζει την εισβολή και υποστηρίζει λύση ενιαίου κράτους

Advertisement

Το κυπριακό ανεβαίνει στην ευρωπαϊκή ατζέντα και αρκετοί είναι αυτοί που επικρίνουν σκληρά την Τουρκία για την πολιτική της και την πολυετή παράνομη και βάρβαρη κατοχή του νησιού.

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του συμπροέδρου των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) Nicola Procaccini, του Ευρωβουλευτή του ΕΛΑΜ Γεάδη Γεάδη, του Ελλαδίτη Ευρωβουλευτή της «Ελληνικής Λύσης» Εμμανουήλ Φράγκου.

Ο Nicola Procaccini τόνιζε ότι “50 χρόνια κατοχής είναι πολύ μεγάλη χρονική περίοδος. Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει μόνο μία και μοναδική λύση, η λύση του ενιαίου κράτος». Επικαλέστηκε, μάλιστα, δήλωση της Προέδρου του ΕΚ Ρομπέρτας Μέτσολα, επισημαίνοντας τα εξής: «Ακόμη και εκείνη (Μέτσολα) επανέλαβε αυτό που είναι σημαντικό να υπενθυμίζεται. Η μόνη δυνατότητα είναι να έχουμε μία χώρα την Κύπρο, που σέβεται τις μειονότητες».

H πολιτική ομάδα του ECR κατακεραύνωσε την Τουρκία στην Ευρωβουλή για το κυπριακό- Καταδικάζει την εισβολή και υποστηρίζει λύση ενιαίου κράτους

Σύμφωνα με τον Προκατσίινι: «Όλες οι χώρες στην Ευρώπη πρέπει να είναι ελεύθερες, κυρίαρχες και δεν συμβαίνει αυτό σε ένα κομμάτι της Κύπρου. Θέλω να είμαι σαφής εκ μέρους της ομάδας μου του ECR. Δεν είναι μόνο αγώνας της Κύπρου αλλά είναι και θέμα-ζήτημα ευρωπαϊκό. Θα είμαστε εδώ μέχρι η Κύπρος να είναι μία ενιαία χώρα», είπε ο συμπρόεδρος του ECR.

Σκληρή πολιτική επί της Τουρκίας

Advertisement

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, τόνισε:

«Προερχόμενος από μία χώρα που βιώνει τη κατοχή για 50 χρόνια τα αισθήματα είναι πολύ παράξενα. Αυτά που ανέφερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τους ευρωπαίους μπορεί να φαντάζουν δεδομένα. Όμως, δεν ισχύει στην ίδια μας την πατρίδα. Υπάρχουν περιορισμοί που δημιούργησε η παράνομη και αυθαίρετη εισβολή και παράνομη κατοχή» και πρόσθεσε: «Ακούμε τους εταίρους μας να μιλάνε για το πρόβλημα της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα ξεχνούμε τη Κύπρο. Η Τουρκία εισέβαλε παράνομα σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο 10, η Τουρκία κατέλαβε ευρωπαϊκά εδάφη καθώς η Κύπρος εντάχθηκε με ολόκληρη την εδαφική της επικράτεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Καταλήγοντας ο κ. Γεάδης είπε: “Πρέπει να ασκηθεί σκληρή πολιτική στη Τουρκία μέχρι να αφήσει ελεύθερη την Κυπριακή Δημοκρατία” και παρατήρησε ότι πρέπει “ενα ζητήσουμε από την ΕΕ να στηρίξει για απελευθέρωση και επιστροφή όλων των προσφύγων. Να βρεθεί μία λύση βιώσιμη, δημοκρατική και λειτουργική στο Κυπριακό».

H πολιτική ομάδα του ECR κατακεραύνωσε την Τουρκία στην Ευρωβουλή για το κυπριακό- Καταδικάζει την εισβολή και υποστηρίζει λύση ενιαίου κράτους

Η λύση στο Κυπριακό που ζητά το ECR, σύμφωνα με τον κ. Γεάδη, είναι το ενιαίο κράτος όπου «είναι σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Αυτό που ζητούμε είναι το αυτονόητο για όλους τους λαούς».

Κυρώσεις στην Τουρκία και σφάλμα από Ορμπαν

Advertisement

Ο Προκατσίνι τόνισε ότι το ECR θα ασκήσει πιέσεις για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία και παρατήρησε: «Μέχρι τώρα δεν έχω την αίσθηση ότι υπήρξε πραγματική πίεση από πλευράς ΕΕ. Αυτή η πίεση μπορεί να ασκηθεί και να διοχετευτεί προς μία συμφωνία. Εάν η ΕΕ αρνείται να ασκήσει πίεση, αρνείται να θυμηθεί, δεν υπάρχει τρόπος να απελευθερώσουμε τη Κύπρο».

Όταν ο Προκατσίνι ρωτήθηκε από τους Financial Times για τη συμμετοχή του Βίκτορ Όρμπαν στη διάσκεψη των Τουρκογενών Κρατών, όπου συμμετείχε και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο απάντησε ότι επρόκειτο για σφάλμα.


Advertisement


Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button