Την ώρα που ένα πολεμικό της πλοίο αγκυροβολούσε κοντά στην Αβάνα η Ρωσία προειδοποιούσε τις ΗΠΑ για τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης «πυραύλων της Κούβας» από την ενδεχόμενη εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη κοντά στα σύνορα της.

O Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), κατά τη συζήτηση του νόμου περί αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη για την κατάργηση των πυρηνικών πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF), διεμήνυσε ότι τα σχέδια της Ουάσιγκτον να αναπτύξει πυραυλικά συστήματα σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης κοντά στα ρωσικά σύνορα ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης κρίσης που έχει να δει η υφήλιος από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου. «Εάν τα πράγματα φθάσουν στο σημείο να αναπτυχθούν στην ξηρά τέτοιου είδους συστήματα, τότε η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί απλώς, αλλά θα οξυνθεί στο έπακρο, με το ενδεχόμενο να βρεθούμε σε μια κατάσταση πυραυλικής κρίσης παρόμοιας με την κρίση της Κούβας», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Επίδειξη ισχύος από τη Ρωσία με την αποστολή της υπερσύγχρονης φρεγάτας

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις της Μόσχας έγιναν την ώρα που ένα από τα πλέον προηγμένα σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας μαζί με τρία σκάφη συνοδείας αγκυροβολούσαν σε λιμάνι της Αβάνας που χρησιμοποιούσαν μέχρι πρόσφατα αμερικανικά κρουαζιερόπλοια, μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον τουριστών που έσπευσαν να το φωτογραφίσουν.

Η άφιξη της φρεγάτας στην Κούβα προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα ρωσικά ΜΜΕ

Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκόρσκοφ», που εντάχθηκε πέρυσι ενεργά στο Βόρειο Στόλο της Ρωσίας , είναι εξοπλισμένη με πυραύλους Κρουζ, ενώ διαθέτει και άλλα όπλα και συστήματα αεράμυνας. Είναι η πρώτη μιας νέας κλάσης φρεγατών που θα αντικαταστήσουν τα γηρασμένα, σοβιετικής εποχής καταδρομικά, για να κάνουν επίδειξη ισχύος μακριά από τις ακτές της Ρωσίας. Η Μόσχα δεν έχει δώσει διευκρινίσεις για το σκοπό του ταξιδιού της φρεγάτας της στην Κούβα.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα