COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

H σούπα «φάρμακο» για το κρυολόγημα: Γιατί την προτείνουν οι γιατροί

Η σούπα που βοηθά στο κρυολόγημα, λόγω των αμινοξέων που περιέχει.

Η κατανάλωση άφθονων υγρών και θρεπτικών τροφών είναι σημαντική για την γρήγορη ανάρρωση από το κρυολόγημα, την γρίπη, καθώς και πολλές άλλες εποχιακές ιώσεις.

Μια από τις ιδανικές τροφές για αυτό το σκοπό είναι η σούπα, η οποία όχι μόνο αναπληρώνει τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνει ο ασθενής, αλλά τον βοηθά και να νιώθει πως κρυώνει λιγότερο, εφόσον είναι ζεστή.

Φυσικά, η επιλογή της σούπας πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς ορισμένες συνταγές είναι περισσότερο «βαριές» και λιγότερο θρεπτικές από ό,τι θα ήταν ιδανικό για έναν ασθενή με κρυολόγημα ή γρίπη.

Κοτόσουπα – Γιατί είναι ο μεγαλύτερος «εχθρός» του κρυολογήματος και της γρίπης
Η αποκάλυψη της πιο αποτελεσματικής σούπας για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης δεν θα σας εκπλήξει: πρόκειται για την κοτόσουπα.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος – διατροφολόγος Kara Collier στη New York Post, «η κοτόσουπα με ζυμαρικά/ρύζι και λαχανικά δεν γιατρεύει το κρυολόγημα ή την γρίπη, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην μείωση πολλών συμπτωμάτων που έχουμε και να επιταχύνει την ανάρρωση».

Σύμφωνα με την ίδια, το κοτόπουλο αποτελεί εξαιρετική πηγή κυστεΐνης, αμινοξέου που βοηθά στην αραίωση της βλέννας στην μύτη και στη διαχείριση διάφορων άλλων συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Πέρα από κυστεΐνη, όμως, το κοτόπουλο περιέχει και αρκετή πρωτεΐνη, καθώς και πεπτίδια, αμφότερα εκ των οποίων θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Παράλληλα, ο ζωμός που συνιστά μεγάλο μέρος της σούπας είναι πλούσιος σε νερό και ηλεκτρολύτες που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, ενώ περιέχει και βιταμίνη B. Όταν, μάλιστα, σερβίρεται σε υψηλή θερμοκρασία, οι αποσυμφορητικές ιδιότητες της κοτόσουπας ενισχύονται.

Τα ζυμαρικά ή το ρύζι που συχνά περιέχονται στην κοτόσουπα μας προσφέρουν ενέργεια, μέσα από τους υδατάνθρακες που διαθέτουν, ενώ τα λαχανικά μάς δίνουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Όπως αναφέρει ο δρ. Andrew Petersen, οικογενειακός γιατρός που εργάζεται στο Forum Health της πολιτείας της Γιούτα στις ΗΠΑ, «τα υλικά στην κοτόσουπα είναι πολύ καλά βρασμένα, επομένως είναι ό,τι πρέπει για τους ασθενείς με κρυολόγημα και γρίπη, καθώς προσφέρουν τις απαραίτητες βιταμίνες αλλά παραμένουν εύπεπτα και καταναλώνονται με ευκολία, ακόμα και όταν έχουμε μειωμένη όρεξη. Η κοτόσουπα είναι πλούσια στα μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να αναρρώσουμε».

Άλλες τροφές που βοηθούν στο κρυολόγημα – Τι να αποφεύγουμε
Σύμφωνα με την New York Post, άλλες τροφές που μας βοηθούν να αναρρώσουμε από το κρυολόγημα, την γρίπη και λοιπές ιώσεις είναι οι παρακάτω:

Άλλοι ζωμοί, όπως ο ζωμός από κόκκαλα που είναι πλούσιος σε υγρά, ηλεκτρολύτες, κολλαγόνο και αμινοξέα.
Ζεστά αφεψήματα όπως το τσάι, που λειτουργούν ως φυσικά αποσυμφορητικά.
Εσπεριδοειδή φρούτα, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σκόρδο και τζίντζερ (επίσης υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα).
Όσον αφορά τις «απαγορευμένες» τροφές για τους ασθενείς με κρυολόγημα, οι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή των γλυκών, καθώς και των γευμάτων που είναι πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες.

Η σύσταση αυτή γίνεται διότι, όταν είμαστε κρυωμένοι, το σώμα μας εκκρίνει διάφορες ορμόνες οι οποίες ενισχύουν την ανοσοποιητική του απόκριση, όμως την ίδια στιγμή μειώνουν την ευαισθησία του στη γλυκόζη. Ταυτόχρονα, η άνοδος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή που ήδη αντιμετωπίζει ο οργανισμός μας, λόγω της ίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια μικρή προς μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων όταν είμαστε άρρωστοι είναι απαραίτητη, όμως δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να φροντίζουμε πως η κοτόσουπά μας -και τα γεύματά μας εν γένει- δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε απλούς υδατάνθρακες, ενώ καλό είναι να αποφεύγουμε τα γλυκά και τα σακχαρώδη αναψυκτικά εντελώς.

Εύκολη συνταγή για κοτόσουπα
Δείτε παρακάτω μια εύκολη συνταγή για κοτόσουπα, ιδανική για να καταπολεμήσετε το κρυολόγημα ή την γρίπη.

Υλικά (4 – 6 μερίδες):

1 κοτόπουλο (περίπου 1 κιλό), κομμένο σε κομμάτια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καρότα, ψιλοκομμένα
2 μικρές πατάτες, κομμένες σε κυβάκια
1 σέλινο, ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης (προαιρετικό)
1/2 φλ. ρύζι
Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
Εκτέλεση:

Βράζουμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια κατά το βράσιμο.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τις πατάτες, το σέλινο, το φύλλο δάφνης. Αλατοπιπερώνουμε.
Σιγοβράζουμε τα υλικά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και το κοτόπουλο, περίπου 30-40 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Ελέγχουμε τη γεύση και προσαρμόζουμε την το αλάτι και το πιπέρι εάν χρειαστεί.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μετά από 10 λεπτά μπορούμε να σερβίρουμε.

Back to top button