COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Η 16χρονη από τη Σουηδία που προσπαθεί να σώσει τον κόσμο – Έχει ξεσηκώσει χιλιάδες

Ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο; Μην βιαστείτε να απαντήσετε. Ο κόσμος εξελίσσεται, αλλάζει, προοδεύει, μέσα από σκέψεις, εμπνεύσεις, ιδέες, ιδεολογίες, πρωτοβουλίες. Ένα άτομο μεταλαμπαδεύει τη σκέψη του, την αγωνία του για το μέλλον, σε ένα άλλο άτομο. Ακολουθούν άλλα δύο, τα δύο γίνονται τέσσερα, τα τέσσερα γίνονται οκτώ και μέσω των social media, ένα παγκόσμιο κίνημα γεννιέται. Η 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία, Greta Thunberg ξεκίνησε μόνη της τον αγώνα για την κλιματική αλλαγή, διαδηλώνοντας κάθε Παρασκευή έξω από το σχολείο της. Μέσα σε λίγους μήνες, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η μοναχική Σκανδιναβή ακτιβίστρια έγινε εκατοντάδες φωνές, ακολούθως χιλιάδες και πλέον η φωνή της ακούγεται σε όλον τον πλανήτη, καθώς το κύμα αντίδρασης για την κλιματική αλλαγή εξαπλώνεται σαν τσουνάμι στις μαθητικές κοινότητες, στη μία χώρα μετά την άλλη.
Η Greta Thunberg όχι μόνο πέτυχε μία παγκόσμια κινητοποίηση, ένα υπό εξέλιξη παγκόσμιο κίνημα, ένα alert στη συνείδηση των προηγούμενων γενεών και πολύ περισσότερο στους ηγέτες των μεγάλων χωρών, που έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την κατάσταση, αλλά θα είναι και υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.
Στο βίντεο που ακολουθεί εμφανίζεται η 16χρονη ακτιβίστρια να εισέρχεται στο κοινοβούλιο, στη Στοκχόλμη…

Τις Παρασκευές δεν έχει πια σχολείο σε πολλές χώρες, πόλεις, περιοχές. Οι μαθητές αφήνουν τα βιβλία και βγαίνουν στους δρόμους. Φωνάζουν για το μέλλον τους. Για το μέλλον του πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί μία εικασία, μία αφηρημένη έννοια, όπως επιμένει να την παρουσιάζει ο «πλανητάρχης» Ντόναλντ Τραμπ. Είναι ένα γεγονός. Είναι εδώ, συμβαίνει τώρα και απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας.
Η 16χρονη από τη Σουηδία ξεκίνησε την αντίδρασή της μόνη. Το δίκιο της απλώθηκε γρήγορα και πλέον κατακλύζει τον πλανήτη από τη μία άκρη ως την άλλη. Πλέον, ονομάζονται «Παρασκευές για το μέλλον». Οι κινητοποιήσεις των μαθητών έχουν εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο. Από τη 16χρονη Greta, που ξεκίνησε μόνη έξω από το σχολείο της, φτάσαμε στο σημείο οι διαδηλώσεις, οι Παρασκευές με κλειστά σχολεία, να διεξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παντού. Στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, τη στιγμή του μακελειού στο μουσουλμανικό τέμενος, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία.
Τα παιδιά φωνάζουν κάτι απλό. Φωνάζουν για το αυτονόητο. Ο χρόνος που απομένει, σύμφωνα και με τους επιστήμονες, για να ανακοπεί ο ρυθμός της αλλαγής στο κλίμα, είναι ελάχιστος. Λίγα μόνο χρόνια. Πώς μπορεί κάποιος να το αγνοήσει; Πώς μπορεί κάποιος να διανοηθεί ότι θα αφήσει στα παιδιά του έναν κόσμο στον οποίο δεν θα μπορούν να επιβιώσουν; Ποιος μπορεί να ρισκάρει το μέλλον της ανθρωπότητας, βασιζόμενος στην ανόητη λογική… «οι επιστήμονες είναι υπερβολικοί». Η επιβίωση της ανθρωπότητας, το μέλλον, οι επόμενες γενιές, δεν είναι δυνατόν να παίζονται στον τζόγο της λογικής του… παραλόγου.
Το αίτημα είναι ένα. Το 2030, να έχει επιτευχθεί σε ποσοστό 100% η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ώστε ο πλανήτης να ανασάνει. Ώστε η ανθρωπότητα να παρατείνει το αύριο για την ίδια. Ώστε οι επόμενες γενιές να μπορέσουν να ζήσουν. Να ζήσουν ποιοτικά. Όμορφα.
Αν αυτή τη στιγμή στον κόσμο, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής. Η ψευδαίσθηση ότι αφορά το μακρινό μέλλον, είναι πιο επικίνδυνη και από πόλεμο. Η ανθρωπότητα είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με την εξάλειψη. Τη μαζική καταστροφή. Οι συνέπειες είναι ήδη ανυπολόγιστες. Τα παιδιά, οι μαθητές, οι νέοι, αντιδρούν. Και αντιδρούν δικαίως. Βλέπουν με πιο καθαρά μάτια. Με πιο αγνές ψυχές. Δεν ενδιαφέρονται για κέρδη ή απώλειες. Ενδιαφέρονται για ένα βιώσιμο μέλλον.
«Θυσιάζουμε τις Παρασκευές στο σχολείο, για να διεκδικήσουμε ένα μέλλον. Το μέλλον μας στον πλανήτη. Είναι ελάχιστο το τίμημα», δηλώνει μία μαθήτρια από τη Γαλλία, κερδίζοντας χιλιάδες likes στα social media, αλλά και επηρεάζοντας δεκάδες, ίσως εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες άλλα παιδιά να βγουν στους δρόμους, μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους και να φωνάξουν για το αύριο.

Back to top button