Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 22:36
EΛΛΑΔΑ Η Άγκυρα ανάβει «φωτιές» ...

Η Άγκυρα ανάβει «φωτιές» στην Αν. Μεσόγειο: Ξεκίνησε γεωτρήσεις σε οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ, Νοτ. Λεμεσού, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία Total – ΕΝΙ – Η προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠ.ΕΞ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και μεταδίδει η «Yeni Safak», το σκάφος «Yavuz» μεταφέρθηκε σε θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου πραγματοποιώντας εκκίνηση της γεώτρησης στο οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ που έχει δοθεί σε γαλλική εταιρεία κάνοντας έτσι πράξη τις απειλές της η τουρκική ηγεσία.

- διαφ. -

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. “Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στην περιοχή, όπως και οι Ελληνοκύπριοι”.​

Γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου αρχίζει το γεωτρύπανο “Γιαβούζ”, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σε μία άκρως προκλητική ανακοίνωση.

Όπως τόνιζει: “Το γεωτρύπανο Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή”. Και προσθέτει πως “οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα ως συνιδιοκτήτης του νησιού”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ακσόι δήλωσε ότι η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών για τη δίκαιη κατανομή των πόρων και των εσόδων των υδρογονανθράκων, που υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019, εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για επίλυση.

- διαφ. -

Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα λίγες ώρες πριν την διάσκεψη στο Βερολίνο

Είχαμε αναφέρει την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών που είχαν πραγματοποιήσει με την έκδοση μάλιστα και σχετικής NAVTEX.

Με την NAVTEX που εξέδωσαν οι τουρκικές Αρχές, δεσμεύουν την συγκεκριμένη περιοχή, που επικαλύπτει το Οικόπεδο 8 της κυπριακης ΑΟΖ, το οποίο έχει δοθεί σε TOTAL και ΕΝΙ, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 24 Μαΐου για γεωτρήσεις που θα διεξαχθούν από το Γιαβούζ και τα συνοδευτικά σκάφη OSMAN BEY και ORHAN BEY ενώ στη περιοχή πλέουν και πλοία του τουρκικού ναυτικού.

Νότια της Κύπρου, περίπου 100 ναυτικά μίλια από τη Λεμεσό ξεκινάει γεώτρηση από σήμερα το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανο σε περιοχή που βρίσκεται εντός του Οικοπέδου 8 που έχει αδειδοτηθεί σε Total/Eni, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

- διαφ -

Οι δύο εταιρείες έχουν προγραμματίσει να κάνουν γεώτρηση στο τεμάχιο 8, εντός του 2020 ή αρχές του 2021.

Είναι περιοχή που επι μήνες πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες το Μπαρμπαρός. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε προαναγγείλει νωρίτρα την αποστολή του Γιαβούζ βαφτίζοντας τον στόχο του γεωτρύπανου με το όνομα «Λευκωσία 1».

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ ετοιμάζει περικοπές στα κονδύλια που δίνει στην Τουρκία. Τα οικονομικά αυτά μέτρα αφορούν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Από τα μέτρα αυτά θα εξαιρεθούν η χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

- διαφ -
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο europost.gr
- διαφ -

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα