COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Άγκυρα έτοιμη να κοινοποιήσει στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με την Λιβύη, με την οποία «αρπάζει» την Ελληνική Υφαλοκρηπίδα

Σήμερα θα απελαθεί ο Λίβυος πρέσβης, ο οποίος είχε λάβει προσθεσμία για να γνωστοποιήσει στην ελληνική πλευρά το περιεχόμενο του μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας με το οποίο αρπάζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και εν τέλει δεν το έκανε, αλλά αυτή η ενέργεια δεν θα σταματήσει την Τουρκία από το να κοινοποιήσει τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη στον ΟΗΕ​.
Ο Λίβυος πρέσβης θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου αναμένεται να κηρυχθεί «persona non grata» (ανεπιθύμητο πρόσωπο) και να του δοθεί μικρή διορία προκειμένου να εγκαταλείψει τη χώρα μας.
Η τουρκική Εθνσουνέλευση έχει εγκρίνει την συμφωνία και αργά το βράδυ και η κυβέρνηση της Λιβύης έπραξε το ίδιο αν και εντελώς παράνομα καθώς την έγκριση έδωσε το Προεδρικό Συμβούλιο της Εθνικής Κυβέρνησης της Λιβύης του Φαγέζ αλ Σαράζ, την οποία στηρίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ η συμφωνία δεν κατατέθηκε σκοπίμως στη Βουλή της Λιβύης, καθώς το σώμα αυτό ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Μιλάμε για τόσο σοβαρό κράτος, αλλά η ουσία παραμένει, όσο εδώ στην Αθήνα «συσκέπτονται» Τουρκία και Λιβύη οδεύουν στο να καταθέσουν την συμφωνία στον ΟΗΕ και το πρόβλημα συνεχίζει να διογκώνεται.
Άλλωστε η λιβυκή κυβέρνηση είναι αναγνωρισμένη στον ΟΗΕ οπότε κάθε πράξη της έχει νομική ισχύ.
Χθες, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση «πέρασε» τη συμφωνία και ο Ρ.Τ.Ερντογάν χαρακτήρισε ηλιθιότητες τα περί μη σύμφωνης κοινής δήλωσης με το διεθνές δίκαιο.
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μνημόνιο εγκρίθηκε με 293 ψήφους. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν τέσσερα κόμματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ Parti).
Αυτό βέβαια που θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε πολλούς είναι πως εάν δεν ήταν ο Ερντογάν στην εξουσία τίποτε δεν θα άλλαζε επί του πρακτέου διότι την συμφωνία την στηρίζουν και οι Κεμαλικοί.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, είπε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα του μνημονίου με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είπε μάλιστα πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας αν μπορέσει να σταθεί η «νόμιμη» κυβέρνηση της Λιβύης.

Η Τουρκία ετοιμάζεται να κοινοποιήσει τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη στον ΟΗΕ
Όπως διαρρέουν οι Τούρκοι, θα καταθέσουν στα Ηνωμένα Έθνη τι συντεταγμένες, ενώ ισχυρίζονται πως δεν απαιτείται η έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της Λιβύης.
Η αλήθεια είναι πως δεν την χρειάζονται διότι ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει την κυβέρνηση αυτή γνωρίζοντας πως η λιβυκή Βουλή δεν βρίσκεται σε σύμπνοια μαζί της.
Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και θα πρέπει στην Αθήνα να μην σκέφτονται με νομικούς όρους για το αν ισχύει ή όχι η συμφωνία. Η Ιστορία είναι γεμάτη με ζητήματα που ξεκίνησαν από το τίποτα και κατέληξαν να γίνουν οδυνηρές πραγματικότητες.

Back to top button