Ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά του πολέμου στην Ουκρανία ήρθε στο φως από την έρευνα των New York Times, αποκαλύπτοντας το βάθος της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ουκρανίας.
Πέρα από την απλή υποστήριξη, οι ΗΠΑ συμμετείχαν ενεργά, με παροχή πληροφοριών, σχεδιασμό στρατηγικών και άμεση εμπλοκή στο πεδίο. Η συνεργασία αυτή, αν και ιδιαίτερα αποτελεσματική σε κρίσιμες φάσεις του πολέμου, δεν ήταν χωρίς τριγμούς και πολιτικές εντάσεις.
Το ξεκίνημα μιας μυστικής συμμαχίας
Την άνοιξη του 2022, δύο μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, ανώτατοι Ουκρανοί αξιωματικοί ταξίδεψαν στο Clay Kaserne, το στρατηγείο των αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής στη Γερμανία. Εκεί, συναντήθηκαν με Αμερικανούς στρατηγούς για να θεμελιώσουν μια συνεργασία που θα εξελισσόταν σε ακρογωνιαίο λίθο των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ο Αμερικανός υποστράτηγος Christopher Donahue πρότεινε στενή ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών, τεχνολογίας και σχεδιασμού. Σκοπός δεν ήταν μόνο η υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά και η διατήρηση της παγκόσμιας τάξης που οικοδομήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η συμμετοχή των ΗΠΑ ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στο κέντρο επιχειρήσεων στο Βισμπάντεν, Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματικοί σχεδίαζαν από κοινού στρατιωτικές αντεπιθέσεις. Η συλλογή πληροφοριών από αμερικανικές πηγές –δορυφόρους, υποκλοπές, τεχνητή νοημοσύνη– διοχετευόταν σε ουκρανικές δυνάμεις που πραγματοποιούσαν στοχευμένα χτυπήματα, όπως στην περίπτωση της 58ης Ρωσικής Στρατιάς στην περιοχή της Χερσώνας.
Μια από τις πιο ηχηρές ενδείξεις αυτής της συνεργασίας ήταν η βύθιση του Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών, το πλοίο εντοπίστηκε στα ραντάρ και λίγες ώρες αργότερα είχε ήδη βυθιστεί. «Α, αυτό είναι το Moskva!» φέρεται να είπαν οι Αμερικανοί, πριν δεχτούν την ευγνωμοσύνη των Ουκρανών.
Παρότι η συνεργασία απέφερε νίκες, η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών δεν ήταν πάντα αρμονική. Οι Αμερικανοί πρότειναν μετρημένους στόχους και σταδιακή πρόοδο, ενώ οι Ουκρανοί πίεζαν για αποφασιστικά πλήγματα και γρήγορη νίκη. Συχνά ένιωθαν πως η Δύση τούς κρατά πίσω, ενώ οι ΗΠΑ ενοχλούνταν από τις υψηλές απαιτήσεις και τη δυσκολία των Ουκρανών να εφαρμόσουν ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις.
Οι πολιτικές διαφορές κορυφώθηκαν όταν η ουκρανική ηγεσία επέλεξε να επικεντρωθεί στην ανακατάληψη της Μπαχμούτ, μιας πόλης με μικρή στρατηγική σημασία, αντί να ακολουθήσει το κοινά σχεδιασμένο πλάνο της αντεπίθεσης. Η απόφαση αυτή αποδείχθηκε κομβική και τελικά οδήγησε σε αποτυχία.
Μυστικές αποστολές και φόβοι για τις «κόκκινες γραμμές»
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, παρά τον αρχικό δισταγμό, ενέκρινε σταδιακά μυστικές επιχειρήσεις και μετακίνησε στρατιωτικούς συμβούλους πιο κοντά στο μέτωπο. Οι επιχειρήσεις επεκτάθηκαν ακόμα και σε περιοχές βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια, περιλαμβάνοντας στόχους στην Κριμαία και πέραν αυτής.
Για να αποφευχθεί η άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ στον πόλεμο, αναπτύχθηκαν προσεκτικά διαμορφωμένα πρωτόκολλα – ακόμη και ο όρος «στόχοι» αντικαταστάθηκε με «σημεία ενδιαφέροντος», ώστε να μπορεί κανείς να αρνηθεί επίσημα την άμεση εμπλοκή.
Η συνεργασία Ουκρανίας-ΗΠΑ απέφερε καρπούς, αλλά ταυτόχρονα κινήθηκε επικίνδυνα κοντά σε μια ευρύτερη ανάφλεξη. Οι επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη και ο αυξανόμενος ρόλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προκάλεσαν φόβους για αντίποινα και ενδεχόμενο ξέσπασμα μιας παγκόσμιας σύρραξης.
Η αλήθεια είναι πως, πίσω από τις γραμμές του πολέμου, εκτυλίχθηκε ένα παιχνίδι ισορροπίας. Ένα παιχνίδι όπου η Δύση, μέσα από τη συνεργασία με την Ουκρανία, κατάφερε να προκαλέσει σοβαρές απώλειες στη Ρωσία – χωρίς ποτέ να διασχίσει ξεκάθαρα τη γραμμή της άμεσης εμπλοκής. Τουλάχιστον, όχι επίσημα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα