Ο καιρός αυτές τις μέρες στη χώρα μας «εναρμονίζεται» με τον χειμώνα, με τα χιόνια να δημιουργούν προβλήματα και να «φέρνουν» μέτρα αλλά και κλειστά σχολεία.
Πιο αναλυτικά, συνεδρίασε η επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια για την αξιολόγηση των νέων μετεωρολογικών δεδομένων σήμερα και τη Δευτέρα.
Τα μέτρα που εισηγήθηκε είναι:
1. Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από σήμερα στις 18:00 έως αύριο στις 14:00
α) Στην Εγνατία Οδό, από τα διόδια Δροσοχωρίου έως τα διόδια Πολυμύλου
β) Από τον κόμβο Καλαμπάκας του Ε65 στο επαρχιακό δίκτυο προς Παναγιά Ε06 και από Γρεβενά Ε015 προς τους κόμβους της Εγνατίας.
2. Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το δίκτυο των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Δυτικής Θεσσαλίας.
3. Κλειστά τα σχολεία αύριο στη Δυτική Μακεδονία.
4. Οι Δήμαρχοι θα κρίνουν για κλείσιμο των σχολείων κατά περίπτωση, όπου χρειάζεται, στην Ανατολική και στην Κεντρική Μακεδονία.
ΕΜΥ: «Νέο» έκτακτο δελτίο – Ο καιρός των επόμενων ημερών
Στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου καιρού προχώρησε η ΕΜΥ, βάσει των νεότερων μετεωρολογικών δεδομένων. Όπως επισημαίνεται σήμερα Κυριακή (12/01) και τη Δευτέρα (13/02) αναμένεται έντονη κακοκαιρία και πυκνή χιονόπτωση σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα Κυριακή (12-01-25) έως την Τρίτη (14-01-25) στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με τοπικά ισχυρές βροχές και κυρίως στα δυτικά καταιγίδες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Η θερμοκρασία το τριήμερο θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια της τάξης των 9 με 10 βαθμών και στα υπόλοιπα κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου, επανερχόμενη σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ. Τα έντονα φαινόμενα την Τρίτη (14-01-25) βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.
Κυριακή 12-01
Βροχές και καταιγίδες: Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, βαθμιαία στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά και βόρεια), τις Σποράδες, την βόρεια Εύβοια και από το απόγευμα πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία, το νότιο Ιόνιο και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Oι καταιγίδες προβλέπονται κυρίως στο Ιόνιο.
Χιόνια: Στη δυτική Μακεδονία θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές- ημιορεινές περιοχές και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και προς το βράδυ και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα τη δυτική) χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τα ημιορεινά.
Άνεμοι: Τοπικά θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο.
Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία βαθμιαία θα σημειώσει πτώση στη βόρεια Ελλάδα της τάξεως των 5 με 6 βαθμών Κελσίου και 3 με 4 βαθμών στην κεντρική χώρα.
Δευτέρα 13-01
Βροχές και καταιγίδες: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στο Ιόνιο (κυρίως το νότιο), τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Πελοπόννησο και βαθμιαία στη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά), τις Σποράδες και την Εύβοια.
Χιόνια: Στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τοπικά σε ορεινές- ημιορεινές περιοχές και κατά τόπους θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά.
Άνεμοι: Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις ανατολικοί νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και βόρεια της τάξεως των 3 με 4 βαθμών.
Τρίτη 14-01
Οι χιονοπτώσεις στα βόρεια βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας. Τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και νότια, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις θαλάσσιες περιοχές.
Οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο εντάσεως 8 με 9 και στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.
Η θεωρία των «Τριών κυμάτων» – Μπαράζ από κακοκαιρίες προ των πυλών
Ο καιρός αυτές τις μέρες στη χώρα μας «εναρμονίζεται» με τον χειμώνα, ενώ εάν επιβεβαιωθεί η θεωρία των «Τριών Κυμάτων» τότε αναμένεται μπαράζ από κακοκαιρίες μέχρι τον Φλεβάρη στην Ελλάδα.
Ήδη άρχισε να το στρώνει σε περιοχές της χώρας, καθώς αναμένουμε την νέα κακοκαιρία, που θα επηρεάσει πολλά σημεία της επικράτειας.
Συγκεκριμένα, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Δυτική Μακεδονία και τα υπόλοιπα ορεινά / ημιορεινά της βόρειας χώρας, τοπικά και σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Μάλιστα, προς το βράδυ της Κυριακής 12 Ιανουαρίου, οι ψυχρές αέριες μάζες θα κατηφορίσουν στα κεντρικά και νότια τμήματα, όπου θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Όπως αναφέρει το Weather Analysis Greece:
»Μετά την Bora , η κακοκαιρία Amoc , είναι η δεύτερη στην ίδια σεζόν κακοκαιρία που θα δώσει εξαιρετικές επιδόσεις σε χιόνι αλλά και σε νερά. Πολλές περιοχές σε Στερεά, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Εύβοια θα ξεπεράσουν storm total τα 100++ χιλιοστά, ενώ θα βρέξει αξιόλογα σε όλη, όλη την χώρα!!
Αν όλα κυλήσουν ως δείχνουν με την Amoc , τότε οι υδροφόροι ορίζοντες θα έχουν σχεδόν αποκατασταθεί μετά το τρομερό εξάμηνο που είχε προηγηθεί και μπορούμε να κοιτάμε την θερινή σεζόν με ασφάλεια ως προς τα αποθέματα. Μάλιστα αν επαληθευτεί και η δική μου θεωρία των Τριών Κυμάτων* και βάση περιοδικοτητας , τότε θα μας απασχολήσει ακόμη μία πολύ σοβαρή κακοκαιρία μέσα στον Φλεβάρη.
(*): Όσοι είστε της θάλασσας, θα έχετε προσέξει πως τα μεγάλα κύματα δεν έρχονται ποτέ μόνα τους. Συνήθως έρχονται σε τριάδες με ισάξια μεταξύ τους χρονική απόσταση. Υπήρξαν πολλές φορές που η ατμόσφαιρα λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο μέσω των ταλαντώσεων των αεροχειμμάρων».
Χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα – Πού είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες
Χιονίζει από το πρωί στη Φλώρινα, την Κοζάνη και άλλες πόλεις της δυτικής Μακεδονίας και σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Σε ισχύ τέθηκε με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης προσωρινή επιβολή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος που δεν είναι εφοδιασμένο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Νομός Θεσσαλονίκης).
Το μέτρο ισχύει από τις 10:30 σήμερα και από αυτό εξαιρούνται τα οχήματα, τα οποία φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), εκείνα που φέρουν ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίστανται στο προσάρτημα 1 του παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 οικονομικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ΗΕ) και χαρακτηριστικό Μ+S.
Επιπλέον, στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με ενημέρωση από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, υποχρεωτικός είναι ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα (εφόσον δεν φέρουν ειδικά ελαστικά) στο οδικό δίκτυο των περιφερειακών ενοτήτων Κιλκίς, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Χαλκιδικής, καθώς και για το ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας Σερρών, σύμφωνα με αποφάσεις των διευθύνσεων Αστυνομίας.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απαραίτητος είναι ο εφοδιασμός των οχημάτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, για την κίνησή τους στο σύνολο του οδικού δικτύου της περιοχής ευθύνης της διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, από τις 2 το μεσημέρι.
Υποχρεωτική είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων αντιολισθητικών μέσων και για τα οχήματα που κινούνται στο ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, από το ύψος του 4ου χλμ Ε.Ο. Ξάνθης-ελληνο-βουλγαρικών συνόρων, έως το ύψος των ορίων με νομό Δράμας και έως το ύψος των ελληνο-βουλγαρικών συνόρων.
Στη Δυτική Μακεδονία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:
– στην Επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ.
– στην Επαρχιακή οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 1ο χλμ. έως το 30ο χλμ.
– στην Εθνική οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής, από το 1ο χλμ έως το 28ο χλμ.
– στη Νέα Εθνική οδό Φλώρινας – Κοζάνης, από το 1ο χλμ έως το 28ο χλμ.
– στην Παλαιά Εθνική οδό Φλώρινας – Κοζάνης (μέσω Κλειδιού), από το 1ο χλμ έως το 28ο χλμ.
– στην Παλαιά Εθνική οδό Φλώρινας – Έδεσσας (μέσω Κέλλης), από το 17ο χλμ έως το 34ο χλμ.
– στην Επαρχιακή οδό Αετού – Νυμφαίου, από το 1ο έως το 9ο χλμ.
– από τον Α/Κ Φλώρινας έως το Ι/Κ Νίκης του αυτοκινητόδρομου Α-27
– στην Εθνική οδό Φλώρινας – Νίκης, από το 1ο έως το 18ο χλμ, και
– στο επαρχιακό και ορεινό οδικό δίκτυο του δήμου Φλώρινας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα