Παρά τη δημόσια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το 2027, οι εισαγωγές ρωσικών καυσίμων αυξήθηκαν κατακόρυφα την περίοδο 2024-2025. Ο λόγος; Οι πανάκριβες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν φέρει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο
Η χώρα μας ενισχύει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την έναρξη λειτουργίας του δεύτερου τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη, αυξάνοντας τη συνολική δυναμικότητα υγροποιημένου αερίου στα 11,2 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο. Παράλληλα, συνεχίζεται η ενίσχυση των αγωγών που διασχίζουν την ελληνική επικράτεια, όπως ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
Αύξηση ρωσικών εισαγωγών κατά 13% – Ρεκόρ από το 2020
Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ENTSOG, η Ελλάδα εισήγαγε 1,24 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου από Νοέμβριο 2024 έως Μάρτιο 2025 – ποσότητα αυξημένη κατά 25% σε σχέση με πέρυσι και δεύτερη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, μετά την περίοδο θέρμανσης 2020-2021.
Οι συνολικές εισαγωγές ρωσικού αερίου για το 2024 ξεπέρασαν τα 3,67 δισ. κυβικά μέτρα, εκ των οποίων 3,4 δισ. με αγωγούς και 0,27 δισ. ως LNG, ανεβάζοντας το μερίδιο της Ρωσίας στο 55,6%.
Η αποτυχία της απεξάρτησης και οι τιμές-φωτιά στο ρεύμα
Η προσπάθεια αντικατάστασης του ρωσικού αερίου με ακριβότερο LNG από ΗΠΑ και άλλες χώρες οδήγησε σε έκρηξη των τιμών ενέργειας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν σημειώθηκε βλάβη σε πλατφόρμα στην Κασπία Θάλασσα, μειώνοντας προσωρινά τις ροές από Αζερμπαϊτζάν.
Πολιτική ή κοινή λογική;
Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, σχολίασε πως η Αθήνα βρίσκεται σε «μεγάλο δίλημμα»: πολιτική στροφή ή ενεργειακή βιωσιμότητα; Όπως υπογράμμισε, η κοινή λογική θα υπαγορεύσει την επιλογή φθηνότερης ενέργειας, ανεξαρτήτως γεωπολιτικής.
Καμπανάκι από την αγορά – Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο
Ο υψηλός πληθωρισμός, οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος και η ενεργειακή ανασφάλεια πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική κοινωνία. Οι πολίτες ζητούν πιο φθηνές και σταθερές ενεργειακές λύσεις, ενώ οι ελληνικές εταιρείες ενέργειας αναγκάζονται να επιλέξουν το πιο προσιτό – και σταθερό – ρωσικό καύσιμο για να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα