ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ελλάδα «κλείνει λογαριασμούς»: Πληρώνει πρόωρα τα πρώτα μνημονιακά δάνεια – Τι σηματοδοτεί η κίνηση

Advertisement

Η Ελλάδα κάνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς την οικονομική της απεξάρτηση, αποπληρώνοντας πρόωρα το διμερές δάνειο ύψους 52,9 δισ. ευρώ που έλαβε απευθείας από τις χώρες της Ευρωζώνης κατά την είσοδό της στο πρώτο μνημόνιο. Η αποπληρωμή αυτή σηματοδοτεί το οριστικό κλείσιμο των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας προς τους επίσημους πιστωτές της για την περίοδο 2010-2012.

Ήδη από το 2022, η Ελλάδα είχε εξοφλήσει πρόωρα τα τελευταία 8,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ΔΝΤ. Τώρα, σειρά έχει το υπόλοιπο του πρώτου πακέτου βοήθειας, γνωστό και ως Greek Loan Facility (GLF). Μέχρι στιγμής, έχουν καταβληθεί πρόωρα επτά δόσεις συνολικής αξίας 18,55 δισ. ευρώ, οι οποίες κάλυπταν πληρωμές έως το 2032. Ειδικότερα, εξοφλήθηκαν δύο διπλές δόσεις των 5,3 δισ. ευρώ (το 2022 και 2023) και μία τριπλή δόση ύψους 7,93 δισ. ευρώ στα τέλη του 2024.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την εξόφληση των υπολειπόμενων 34,55 δισ. ευρώ μέχρι το 2031, ξεκινώντας με νέα πρόωρη πληρωμή 5,3 δισ. ευρώ εντός του 2025. Η στρατηγική πρόωρης αποπληρωμής, αξιοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα και το “μαξιλάρι” των 15,7 δισ. ευρώ από τον ESM, έχει επιτρέψει τη διαγραφή 18,55 δισ. ευρώ από το δημόσιο χρέος, αποφέροντας ταυτόχρονα και κέρδος περίπου 840 εκατ. ευρώ από μειωμένους τόκους.

Γιατί αυτή η κίνηση είναι σημαντική

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η Ελλάδα επιδιώκει να μειώσει ταχύτερα το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και να βελτιώσει το προφίλ του χρέους που διατηρεί μέσω των αγορών, επωφελούμενη από χαμηλότερα επιτόκια και μακρύτερες περιόδους αποπληρωμής.

Advertisement

Επιπλέον, με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, η χώρα «ξεφορτώνει» ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων της πριν το 2032. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς από το 2033 ξεκινά η εξυπηρέτηση του δεύτερου μεγάλου πακέτου δανείων (90 δισ. ευρώ από τον EFSF), το οποίο συνοδεύεται από επιπλέον τόκους 25 δισ. ευρώ που είχαν παγώσει μέχρι σήμερα.

Προβλέψεις για το χρέος

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι εντυπωσιακές. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το διάστημα 2025-2028 στοχεύει σε ετήσια μείωση του χρέους κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ – σημαντικά πάνω από τον ελάχιστο στόχο του 1%. Με αυτόν τον ρυθμό, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί κατά 20,4 μονάδες, από το 153,7% του ΑΕΠ το 2024 στο 133,4% το 2028.

Στόχος είναι η Ελλάδα όχι μόνο να διατηρήσει την πορεία της προς τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και να ξεπεράσει σε επιδόσεις ακόμη και χώρες όπως η Ιταλία έως το 2027.

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button