Σε μια εξέλιξη που επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στη διεθνή ενεργειακή γεωπολιτική, τρεις διακεκριμένοι Έλληνες εφοπλιστές επανεκκίνησαν επισήμως τη μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου, σηματοδοτώντας την επιστροφή μεγάλων ναυτιλιακών ομίλων στον ενεργειακό άξονα Ρωσίας-Δύσης.
Η ελληνική ναυτιλία «παίρνει θέση»: Επιστροφή των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου – Ποιοι Πρωταγωνιστούν
Οι Πρωταγωνιστές της Επανεκκίνησης
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της στήλης «Έγκυροι Κύκλοι» του pronews.gr, πρόκειται για τους επιχειρηματίες Γιάννη Αλαφούζο, Γιώργο Προκοπίου και Ανδρέα Μαρτίνο. Τα πλοία των εταιρειών τους έχουν, από τον Μάρτιο του 2025 και μετά, προβεί σε συστηματικές φορτώσεις ρωσικού αργού από λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο, όπου πολλές σχετικές μεταφορές πραγματοποιούνταν μέσω ανώνυμων ή «σκιωδών» εταιρειών για την αποφυγή κυρώσεων, οι πρόσφατες κινήσεις των τριών εφοπλιστών γίνονται επίσημα και μέσω των κύριων και πασίγνωστων ναυτιλιακών εταιρειών τους, ορισμένες εκ των οποίων είναι και εισηγμένες σε διεθνή χρηματιστήρια.
Η Πολιτική Στροφή των ΗΠΑ ως Καταλύτης
Κομβικός παράγοντας για την επιστροφή αυτή θεωρείται η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ υπό τη νέα διακυβέρνηση Τραμπ. Με την άμβλυνση των πιέσεων και την προσωρινή άρση των κυρώσεων, διαμορφώθηκε ένα ευνοϊκότερο πολιτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον για τους εφοπλιστές που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο τομέα.
Η οικογένεια Μαρτίνου, ειδικότερα, είχε αντιμετωπίσει σημαντικές πιέσεις κατά την περίοδο της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο Θανάσης Μαρτίνος, ο οποίος διετέλεσε Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους από το 2019 έως το 2023, αναγκάστηκε να παραιτηθεί κατόπιν έντονων παρεμβάσεων της τότε αμερικανικής ηγεσίας.
Η ελληνική ναυτιλία «παίρνει θέση»: Επιστροφή των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου – Ποιοι Πρωταγωνιστούν
Οικονομικά Κίνητρα και Τιμές Αγοράς
Η πρόσφατη πτώση της τιμής του ρωσικού πετρελαίου κάτω από το καθορισμένο διεθνές πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι αποτελεί ακόμη έναν βασικό λόγο για την επαναδραστηριοποίηση. Η τιμή αυτή θεωρείται ασφαλής βάση για να αποφεύγονται οικονομικές κυρώσεις, ενώ η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία.
Ηγετική Θέση των Ελλήνων στη Μεταφορά
Τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας Vortexa δείχνουν ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2025, ελληνόκτητα πλοία μετέφεραν αντίστοιχα το 30% και το 26% του ρωσικού πετρελαίου που εξήχθη από λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Τα ποσοστά αυτά υπερβαίνουν σημαντικά τον μέσο όρο συμμετοχής της ελληνικής ναυτιλίας τους προηγούμενους μήνες του ίδιου έτους.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται η πραγματική συμμετοχή να είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς κατά περιόδους που το ρωσικό πετρέλαιο ξεπερνούσε το επιτρεπτό όριο τιμής, πλοία ελληνικών συμφερόντων συνέχισαν να συμμετέχουν στις μεταφορές μέσω θυγατρικών ή εταιρειών-βιτρινών, συγκαλύπτοντας την ταυτότητα των ιδιοκτητών.
Η ελληνική ναυτιλία «παίρνει θέση»: Επιστροφή των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου – Ποιοι Πρωταγωνιστούν
Επιφυλάξεις και Ρίσκα
Παρά τη σχετική χαλάρωση των γεωπολιτικών εντάσεων, αρκετοί Έλληνες εφοπλιστές εξακολουθούν να τηρούν επιφυλακτική στάση. Η αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης καθιστά πολλούς διστακτικούς απέναντι σε μια ανοιχτή στρατηγική συμμετοχή στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.
Για ορισμένους, το ρίσκο θεωρείται ακόμη υψηλό, γι’ αυτό και προτιμούν την έμμεση εμπλοκή, διατηρώντας ένα «γκρίζο» επιχειρηματικό αποτύπωμα.
Τεράστια Κέρδη
Ενδεικτικό της σημασίας αυτής της δραστηριότητας είναι ότι, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, σε περιόδους υψηλής ζήτησης, τα ημερήσια έσοδα των πλοίων που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του φορτίου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα