COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «Γαλάζια Πατρίδα» δεν πτοεί την ExxonMobil – Αύριο οι ανακοινώσεις για τα ευρήματα στο τεμάχιο 10


Στη… σκιά της «Γαλάζιας Πατρίδας», θα γίνει την Πέμπτη στις 14:30 η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum, στο στόχο «Γλαύκος 1», του τεμαχίου 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το κοίτασμα είναι καλό και εμπορικά εκμεταλλεύσιμο.
Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η γεωλογική δομή του «οικοπέδου 10» προσομοιάζει με αυτή του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ζορ» στην Αίγυπτο που ανακάλυψε η ιταλική Eni, γεγονός που δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στην Κύπρο, μετά την αρχική «απογοήτευση» των πρώτων αποτελεσμάτων στο στόχο «Δελφύνη».
Τα αποτελέσματα στο στόχο Γλαύκος θα είναι καταλυτικά για την θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την κατασκευή ή μη τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο νησί, που έχουν ήδη αρχίσει να συζητιούνται εδώ και καιρό.
Πάντως, έγκυρες πηγές δήλωσαν στο ΚΠΕ πως σε περίπτωση ανακάλυψης εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος, του δεύτερου μετά την «Αφροδίτη», δημιουργούνται θετικές προεκτάσεις σε τρία επίπεδα: ενισχύονται οι υδρογονανθρακικοί πόροι στην κυπριακή ΑΟΖ, κλειδώνει η παρουσία της μεγαλύτερης εταιρείας υδρογονανθράκων στον κόσμο στην Κύπρο, ενώ δημιουργείται νέα δυναμική και στο ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας ΕΝΙ/TOTAL που περιλαμβάνει πέντε γεωτρήσεις.
Οι εταιρείες ενέργειας έχουν βάλει εδώ και καιρό την Κύπρο στη λίστα των στόχων τους, διεκδικώντας για έρευνες και γεωτρήσεις τα τεμάχια, που ακόμα δεν έχουν δεσμευθεί με συμβόλαια, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται και το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των κρατών στα οποία έχουν την έδρα τους και το νησί να συγκεντρώνει για ακόμα μία φορά τα βλέμματα των πλέον ισχυρών παικτών στην ενέργεια, ενώ την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύουν την γεωστρατηγική και γεωπολιτική της θέση με τον πλέον εμφατικό τρόπο.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Ισραήλ ήδη δραστηριoποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς επίσης και η αμερικανική ExxonMobil, που προαναφέραμε ενώ την ίδια στιγμή η γαλλική Total και η ιταλική ΕΝΙ, ετοιμάζονται για νέα συμβόλαια. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την στρατηγική σημασία που έχει η Κύπρος για την Ουάσιγκτον, όχι μόνο λόγω των κοιτασμάτων, αλλά και της γεωγραφικής της θέσης, τονίζοντας ότι επιθυμούν αναβάθμιση της συνεργασίας τους με τη Λευκωσία. Αντίστοιχα σε σημαντική ενίσχυση της αμυντικής της συνεργασίας με την Κύπρο έχει αποκτήσει η Γαλλία, η οποία εξασφάλισε το δικαίωμα χρήσης βάσεων στο νησί, υπογραμμίζοντας επίσης τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή που συνδέονται άμεσα με την Κύπρο.
Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί απλά μοίρασμα των κερδών από τους υδρογονάνθρακες και στους τουρκοκύπριους, αλλά διεκδικεί αποφασιστικό ρόλο στο κλείσιμο των συμφωνιών δηλαδή συνδιαχείριση των κοιτασμάτων ενώ στρέφει το βλέμμα του και στο Αιγαίο. Η Τουρκία επιχειρεί να προλάβει τις εξελίξεις, με δεδομένο και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και θέλει να διατηρήσει σε κάθε περίπτωση ρυθμιστικό ρόλο στο ενεργειακό παιχνίδι αποκλείοντας το ενδεχόμενο να μείνει απλώς ένας παρατηρητής.
Σαφής ήταν και η δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε πιο ξεκάθαρα από ποτέ ότι: «Το Αιγαίο, η ανατολική Μεσόγειος, και ο ενεργειακός πλούτος γύρω από την Κύπρο είναι στρατηγικοί στόχοι, για την Τουρκία, εθνικά ζητήματα».

Back to top button