COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

Η Γεννηματά διαλύει ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ -Πού στοχεύει, τι φοβάται

Σε αχαρτογράφητα νερά κρίσης εισέρχεται το Κίνημα Αλλαγής μετά τις αναταράξεις στο κόμμα από τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις «παράπλευρες απώλειες».
Το μήνυμα που έστειλε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόσο την ημέρα που ανακοίνωσε τη διαγραφή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου όσο και χθες με τη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, ήταν σαφές: Θα πάει σε έκτακτο καταστατικό συνέδριο, με εκλογή συνέδρων από τη βάση, όπου θα εκλέξει νέα όργανα του ενιαίου πλέον φορέα «Κίνημα Αλλαγής».

Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, την ιστορική φράση-παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου περί «τιμαρίων», η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κατέστησε σαφές πως θέλει να θέσει τέρμα στη Βαβυλωνία του πολυκομματικού εγχειρήματος. Πλέον, όσοι συμμετάσχουν στη διαδικασία θα είναι μέλη ή βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και όχι των κομμάτων τους τα οποία συνέπραξαν στο εγχείρημα.
Όσοι δεν θελήσουν; Είναι προφανές ότι απλώς θα θέσουν εαυτόν εκτός Κινήματος Αλλαγής.
Στο πλαίσιο αυτό, η Φώφη Γεννηματά διεμήνυσε τόσο στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που θα παραμείνουν στο κόμμα όσο και -αν όχι κυρίως- στον Γιώργο Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ ότι θα πρέπει να διαλυθούν τα κόμματά τους. Το σκεπτικό είναι συγκεκριμένο: Όσο παραμένουν οι κομματικοί σχηματισμοί εντός του ενιαίου πολυκομματικού εγχειρήματος, προκύπτουν συνεχώς αναταράξεις, καθώς, καλυπτόμενα πίσω από αποφάσεις των κομματικών τους οργάνων, τα στελέχη αυτά μπορούν να διαφοροποιούνται κατά το δοκούν σε κρίσιμες αποφάσεις και, εν τέλει, να «θολώνουν» το ενιαίο στίγμα του κόμματος.
Θα το πετύχει; Όσον αφορά στη ΔΗΜΑΡ και στα στελέχη που θα παραμείνουν στο ΚΙΝΑΛ, φαίνεται πως είναι πολύ πιθανό. Όσον αφορά στο ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.

Η Φώφη Γεννηματά στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ ήταν σαφής ως προς τον χαρακτήρα του έκτακτου συνεδρίου, τονίζοντας πως δεν σημαίνει ότι διαλύεται το ΚΙΝΑΛ και επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ: «Απλώς σημαίνει τέλος στην πολυκομματικότητα στον τρόπο λήψης αποφάσεων».
Οπως υπενθύμισε, «στο συνέδριο, τα κόμματα που μετείχαν στο Κίνημα Αλλαγής ζήτησαν να υπάρξει εκπροσώπηση όλων των κομμάτων σε ένα μεταβατικό στάδιο που θα τελείωνε μετά τις εκλογές».
«Εκανα μια μεγάλη υπέρβαση τότε. Και έχω την ευθύνη γιατί δέχθηκα να κάνω την υπέρβαση και να μην προχωρήσω τις διαδικασίες να μετατραπεί το ΚΙΝΑΛ σε ενιαίο κόμμα μέσα στο 2018», πρόσθεσε.
Τι έλεγε στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ τον Μάρτιο του 2018
Η αλήθεια είναι ότι δεν το λέει πρώτη φορά.

Στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, στις 16 Μαρτίου 2018, στο οποίο μετείχαν όλοι (το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η Δημοκρατική Αριστερά, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, η ΕΔΕΜ, τα στελέχη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς) και αφού είχαν ψηφίσει 212.000 πολίτες για τη νέα ηγεσία, η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της έλεγε: «Τους τελευταίους μήνες δώσαμε πολλή ενέργεια και αφιερώσαμε πολύ χρόνο μιλώντας μεταξύ μας. Για να χτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης ανάμεσα στα πολλά ρεύματα του κινήματός μας, που μέχρι χτες ήταν χωριστά και τώρα βρίσκονται μαζί. Για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν φωνή, με αμοιβαίο σεβασμό, ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς. Δεν ήμουν πάντοτε ικανοποιημένη από τον τρόπο που έγινε αυτή η συζήτηση – αρκετές φορές αισθάνθηκα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περισσότερη γενναιοδωρία, από όλες τις πλευρές. Γι’ αυτό δέχτηκα, σε αυτή τη μεταβατική φάση, αντί τις εκλογές, τη συνθετική αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα. Βάρυνε σε όλους μας η πίστη στο εγχείρημα. Από αύριο, βέβαια, όλοι δοκιμάζονται και κρίνονται».
«Ως εδώ με τη Βαβυλωνία»
Και αμέσως μετά προειδοποιούσε: «Αγωνίστηκα και αγωνίζομαι για τη μεγάλη και ενιαία Δημοκρατική Παράταξη, που σήμερα της δίνουμε ολοκληρωμένη υπόσταση. Στην πορεία αυτή επεδίωξα τη σύνθεση. Στην πορεία αυτή σεβάστηκα και σέβομαι τη διαφορετικότητα των ιδεών και των αντιλήψεων. Τη διαφορετικότητα των προσεγγίσεων. Πιστεύω ότι ο πλουραλισμός των ιδεών είναι δύναμη. Είναι η δύναμη που θα συνθέσει το όραμά μας. Αυτό θα περιφρουρήσω. Τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Όχι τη Βαβυλωνία. Ως εδώ».
Θα ζητήσει διάλυση των κομμάτων
Αυτή τη «Βαβυλωνία», ψήγματα της οποίας είχε αντιμετωπίσει τότε, θέλει να αποφύγει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Γι’ αυτό και πρόκειται να ζητήσει ουσιαστικά τη διάλυση των κομμάτων που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής. «Εχει έρθει η ώρα να κάνουν όλα τα κόμματα ένα ακόμη βήμα πίσω, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ όλο το τελευταίο διάστημα», είπε χθες στον ΣΚΑΪ η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας πως «από την ώρα που συστήθηκε το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ δεν συγκάλεσε τα όργανά του, την Κεντρική του Επιτροπή».
Η δυσκολία με τον Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ
Τα πράγματα με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου περιπλέκονται, καθώς δεν γνωρίζει κανείς αν θα ανταποκριθεί ο πρώην πρωθυπουργός στο κάλεσμα να διαλύσει το κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος. Δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται ότι μπορεί να αξιώσει τη διάλυση προηγουμένως του ΠΑΣΟΚ και όλων των υπολοίπων κομμάτων. Κάτι ωστόσο που -με βάση τα χρέη του ΠΑΣΟΚ- είναι πρακτικά ανέφικτο, καθώς δεν θα μπορεί, αν διαλυθεί, να εισπράττει κρατική επιχορήγηση.
Η Φώφη Γεννηματά κάλυψε μεν τον Γ. Παπανδρέου ως προς τη στάση του στο θέμα των Πρεσπών, λέγοντας πως δεν είχε ψήφο στη Βουλή. Ωστόσο, στη Χ. Τρικούπη μάλλον δεν είδαν με καλό μάτι την αποκάλυψη Θεοχαρόπουλου στο Open ότι επικοινώνησε μαζί του από το εξωτερικό μόλις πληροφορήθηκε τη διαγραφή του από το ΚΙΝΑΛ και του εξέφρασε την έκπληξη και τον προβληματισμό του, όπως και το ότι, σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κοινή οπτική με την οποία αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί του.
Τι θα γίνει με τους υποψήφιους βουλευτές
Πέραν αυτού, ακόμη ένα ερώτημα παραμένει το τι θα γίνει με τις εκλογικές λίστες. Ποιοι θα είναι υποψήφιοι και ποιοι όχι. Η απάντηση φαίνεται να είναι απλή: όποιοι συμμετάσχουν στις εσωτερικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ. Οι υπόλοιποι θα μείνουν εκτός λιστών.
Κι αν ο Τσίπρας πάει σε εκλογές τώρα;
Το έκτακτο καταστατικό συνέδριο έχει προσδιοριστεί για το τέλος Μαρτίου. «Και αν στο μεταξύ προηγηθούν εκλογές;», είναι το ερώτημα που θέτουν ορισμένοι. «Τώρα βάζουμε τα πόδια στον ώμο και τρέχουμε. Και θα το κάνουμε αμέσως μετά», απαντούν οι γνωρίζοντες, αν και θεωρούν απίθανο το σενάριο να προκηρύξει εκλογές ο Τσίπρας μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, ουσιαστικά.
 

Back to top button