Η Γερμανία βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από τις πρόωρες εκλογές που θα καθορίσουν τη νέα πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Οι κάλπες ανοίγουν την Κυριακή το πρωί, ενώ οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των κομμάτων και μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) στη Γερμανία προηγείται με 28%, παρά την ελαφρά πτώση δύο μονάδων. Ακολουθεί το ακροδεξιό κόμμα με 21%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Όλαφ Σολτς διατηρούν ποσοστό 16%. Οι Πράσινοι βρίσκονται στο 14%, ενώ η Αριστερά (Die Linke) ενισχύεται στο 8%, εξασφαλίζοντας την παρουσία της στην Bundestag. Αβέβαιη παραμένει η είσοδος των Φιλελευθέρων (FDP) και του νέου κόμματος της Σάρα Βάγκενκνεχτ, που αμφότερα βρίσκονται στο 4,5%.
Με ένα τέταρτο των ψηφοφόρων να παραμένουν αναποφάσιστοι, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί στις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου. Η κατανομή των εδρών θα επηρεαστεί από το νέο εκλογικό σύστημα, που περιορίζει τη Βουλή στους 630 βουλευτές.
Καυτά θέματα στην ατζέντα
Το μεταναστευτικό, η οικονομική ύφεση και η στάση της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας κυριάρχησαν στην προεκλογική συζήτηση. Ο αρχηγός της CDU και επικρατέστερος επόμενος καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, έχει δηλώσει ανοιχτός σε αλλαγές πολιτικής, τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στο δημοσιονομικό «φρένο χρέους», ώστε να επιτραπεί ο δανεισμός για αμυντικές και στρατηγικές δαπάνες.
Εξωτερικές παρεμβάσεις και παραπληροφόρηση
Η άνοδος της ακροδεξιάς σχετίζεται και με εξωτερικές παρεμβάσεις, καθώς καταγράφηκαν εκστρατείες παραπληροφόρησης, τεχνητής νοημοσύνης και δηλώσεις στήριξης από προσωπικότητες όπως ο Ίλον Μασκ και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς. Η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από έντονη ρητορική και διεθνείς πιέσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Η επόμενη μέρα: Κυβερνητικός σχηματισμός και προκλήσεις
Μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς θα λειτουργεί ως υπηρεσιακή, ενώ οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα ξεκινήσουν άμεσα. Ο Φρίντριχ Μερτς έχει εκφράσει την αισιοδοξία ότι η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί έως το Πάσχα ή λίγο αργότερα.
Η «Zeitenwende» (σημείο καμπής) που είχε εξαγγείλει ο Σολτς το 2022 για τον αναπροσανατολισμό της γερμανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής φαίνεται να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς η αβεβαιότητα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Τραμπ δημιουργεί νέα δεδομένα για τη γερμανική ηγεσία.
Η Γερμανία βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και οι εκλογές της Κυριακής θα καθορίσουν όχι μόνο την εσωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και τον ρόλο της στην Ευρώπη και τη διεθνή σκηνή.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα