COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η κόρη για τον βιασμό της εγγονής! Ένα βιβλίο για τα μυστικά της οικογένειας του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.
Στο βιβλίο της «Η σιωπή» που κυκλοφόρησε στα τέλη Αυγούστου 2019, η Μαζαρίν Πινζό, νόθα κόρη του Φρανσουά Μιτεράν, αφηγείται την ιστορία του βιασμού μιας φωτογράφου διάσημης οικογένειας από έναν «υπερδιάσημο πολιτικό».
Το βιβλίο έπεσε σαν βόμβα στα γαλλικά χρονικά, αφού, όλοι κατάλαβαν ότι η συγγραφέας Μαζαρίν Πινζό «φωτογραφίζει» το δράμα της Πασκάλ Μιτεράν, εγγονής του Γάλλου προέδρου, η οποία είχε βιαστεί από έναν υπερδιάσημο πολιτικό, τον Νικολά Υλό, το 1997. Η υπόθεση του βιασμού είχε κάνει πάταγο στη Γαλλία το 2018 και το θέμα παίρνει τώρα νέες διαστάσεις με το βιβλίο της Μαζαρίν Πινζό.
Ο Υλό ήταν ως πρόσφατα υπουργός Οικολογίας στην κυβέρνηση Εμανουέλ Μακρόν. Τον βιασμό αποκάλυψε το 2018 η γαλλική εφημερίδα Ebdo, ο υπουργός Υλό τον αρνήθηκε, αλλά λίγους μήνες αργότερα παραιτήθηκε από τη θέση του.
Ποιά είναι η Μαζαρίν Πινζό
Ας σημειωθεί ότι η Μαζαρίν Πενζό είναι η μοναχοκόρη που ο Μιτεράν απέκτησε με την επί 33 χρόνια κρυφή ερωμένη του, Αν Πενζό, μια πρώην συντηρήτρια μουσείων η οποία μεγάλωσε την κόρη της κρυμμένη επί χρόνια.

Ποιά είναι η Πασκάλ Μιτεράν
Από την άλλη, η Πασκάλ Μιτεράν είναι μια από τις εγγονές του μεγάλου Γάλλου πολιτικού, κόρη του μικρότερου γιού του Ζιλμπέρ Μιτεράν. Η νεαρή σπούδασε φωτογραφία και ξεκίνησε την καριέρα της στο πρακτορείο Sipa, στο Παρίσι. Αυτή την περίοδο συνάντησε τον Νικολά Υλό, διάσημο δημοσιογράφο σε θέματα οικολογίας με πολιτικές φιλοδοξίες. Λίγους μήνες αργότερα, το 2000, η 23χρονη τότε Πασκάλ Μιτεράν έφυγε στην Ινδία και δούλεψε ως φωτογράφος για το «Ιδρυμα Γαλλία Ελευθερίες» που ανήκει στη γιαγιά της Ντανιέλ Μιτεράν με πρόεδρο τον πατέρα της Ζιλμπέρ Μιτεράν. Ένας τρόπος, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, για να απομακρυνθεί από ένα πρόβλημα.

Σήμερα, στα 40 της, η Πασκάλ Μιτεράν ξεκίνησε μια νέα ζωή στο εξωτερικό, με οικογένεια και παιδιά. Έμεινε πάντοτε διακριτική, σχεδόν στη σκιά και δεν εμφανιζόταν παρά σε εκθέσεις φωτογραφίας. Εμφανίστηκε με την οικογένεια Μιτεράν στην κηδεία της γιαγιάς της Ντανιέλ που έγινε το 2011.
Πως έγινε γνωστό το σκάνδαλο του βιασμού της εγγονής του Μιτεράν
Το 2018 έσκασε σαν βόμβα στη Γαλλία ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Ebdo. Στην έρευνά τους οι δημοσιογράφοι Αν Ζουάν και Λορέν Βαλντιγκιέ αναφέρουν ότι το 2008 είχε κατατεθεί αγωγή για βιασμό που είχε γίνει το 1997. Πράγματι, το 2008 ο Νικολά Υλό είχε καταθέσει στην αστυνομία, είχε αρνηθεί κατηγορηματικά τα γεγονότα και είχε δηλώσει ότι επρόκειτο για συναινετική πράξη. Η υπόθεση δεν παραπέμφθηκε τότε στη δικαιοσύνη με το αιτιολογικό ότι «τα γεγονότα δεν αποδεικνύονται».

Αυτός είναι ο Νικολά Υλό, πρώην υπουργός του Μακρόν, τον οποίο κατήγγειλε η Πασκάλ Μιτεράν για βιασμό
Το 2018 η εφημερίδα Ebdo που έφερε στο φως αυτή την παλιά υπόθεση δεν αποκάλυψε το όνομα της βιασθείσας, αλλά τα ονόματα γρήγορα διέρρευσαν στον τύπο. Την είδηση αποκάλυψε η εφημερίδα Le Parisien. Επρόκειτο για την Πασκάλ Μιτεράν, εγγονή του πρώην προέδρου της Γαλλίας η οποία ισχυριζόταν ότι είχε βιαστεί το 1997 από τον Νικολά Υλό. Μετά το άρθρο της Ebdo ο Νικολά Υλό είχε καταθέσει μήνυση εναντίον της εφημερίδας, την οποία ωστόσο απέσυρε λίγους μήνες αργότερα.
Μόλις το όνομά της αποκαλύφθηκε, η Πασκάλ Μιτεράν δεν θέλησε να δώσει καμία συνέχεια. Εκείνη την εποχή ο Νικολά Υλό ήταν υπουργός Οικολογίας της κυβέρνησης Μακρόν και το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις ως «Υπόθεση Υλό». Ο δικηγόρος της εγγονής Μιτεράν δήλωσε πως η νεαρή γυναίκα δεν θέλησε το 1997 να σύρει τον Υλό στα δικαστήρια. Χρειάστηκαν 11 χρόνια μετά τον βιασμό για να καταθέσει μήνυση (2008) και άλλα δέκα χρόνια (2018) για να μιλήσει στον Τύπο, όταν επικοινώνησαν μαζί της οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Ebdo.

H Πασκάλ Μιτεράν εργάστηκε ως φωτογράφος -Κατήγγειλε τον Νικολά Υλό για βιασμό
Η Πασκάλ Μιτεράν έκανε χρόνια για να σπάσει τη σιωπή και θα προτιμούσε η ιστορία της να προστατευθεί από κάθε δημοσιότητα, όπως δήλωσε εξάλλου ο δικηγόρος της. Ήταν πολύ δύσκολο για μια εγγονή Μιτεράν να μιλήσει -το όνομα την είχε παραλύσει όλα αυτά τα χρόνια και την είχε καταδικάσει στη σιωπή.
Αυτή η ιστορία έγινε βιβλίο, με στοιχεία μυθοπλασίας φυσικά: όπως η Πασκάλ Μιτεράν έτσι και η ηρωίδα του βιβλίου της Μαζαρίν Πενζό είναι φωτογράφος και λέγεται Ματίλντ. Κόρη μεγάλης οικογένειας «που ενσαρκώνει την ιστορία της Γαλλίας» η ηρωίδα Ματίλντ βιάζεται από έναν άντρα, στο σπίτι του, ένα καλοκαίρι. Στο βιβλίο ο βιαστής δεν ονοματίζεται, η συγγραφέας τον αποκαλεί μόνο «Βραβείο Νόμπελ» ή «ο πρίγκηπας».
«Εμπνεύστηκα από το κίνημα της εποχής «me too». Οι αφηγήσεις διαφόρων φίλων μου που επηρεάστηκαν από το θέμα, με συγκίνησαν. Το θέμα της σιωπής, της δυσκολίας να αποκαλύψεις το πρόβλημα είναι ένα θέμα που αφορά και την δική μου, προσωπική ζωή», δήλωσε η συγγραφέας Μαζαρίν Πενζό στο περιοδικό Gala.
«Ειδικά η ιστορία της Πασκάλ Μιτεράν, παρότι την έχω συναντήσει ελάχιστες φορές και δεν έχουμε μεγαλώσει μαζί, δεν γνωριζόμαστε καλά, με γέμισε θυμό. Ήθελα με αυτό το μυθιστόρημα να μιλήσω για το θέμα της ατιμωρησίας. Δεν πρόκειται μόνο για σεξουαλική βία, στην προκειμένη περίπτωση είναι και ένα ζήτημα βίας που ασκεί η δημοσιότητα. Ήθελα επίσης με κάποιο τρόπο να μιλήσω για την πίεση που της άσκησε η οικογένεια, η οποία προκειμένου να την προστατεύσει από την θυελλώδη κοινή γνώμη την συμβούλευσε να σιωπήσει. Πιστεύω ότι ακόμη και όταν υπάρχουν πληγές, πρέπει πάντα κάποιος να επιλέγει να μιλήσει, όχι να σιωπά», πρόσθεσε.

Χορηγούμενο
Back to top button