COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Η Monsanto φακέλωνε πολίτες σε τουλάχιστον επτά χώρες της Ευρώπης

Κατάλογοι με εκατοντάδες πρόσωπα τα οποία είχε φακελώσει η Monsanto, όπως αυτός που αποκαλύφθηκε στη Γαλλία την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχουν σε τουλάχιστον άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες καθώς και για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία Bayer.
«Εκτιμάμε προς το παρόν ότι η εταιρεία λόμπινγκ Fleishmann Hillard είχε καταρτίσει για λογαριασμό της Monsanto καταλόγους στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Βρετανία, καθώς και για πρόσωπα που συνδέονται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», επεσήμανε η γερμανική εταιρεία.
Το δικηγορικό γραφείο Sidley Austin, έπειτα από αίτημα της Bayer, «θα ερευνήσει αν υπάρχουν τέτοιοι κατάλογοι και σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστός μόνο ο κατάλογος που καταρτίστηκε για τη Γαλλία. Ωστόσο ο όμιλος Bayer, ο οποίος εξαγόρασε το 2018 την Monsanto, αφού ζήτησε συγγνώμη την Κυριακή για την πρακτική αυτή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τέτοιου είδους κατάλογοι «πολύ πιθανό» να υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Φακέλωναν» ανθρώπους αναλόγως της στάσης τους για τα ζιζανιοκτόνα
Ο αμερικανικός όμιλος Monsanto φέρεται ότι φακέλωσε εκατοντάδες ανθρώπους στη Γαλλία, με βάση τη στάση που τηρούσαν απέναντι στα ζιζανιοκτόνα –και ιδίως την άποψή τους για τη γλυφοσάτη– χρησιμοποιώντας κάποιες φορές ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Η γλυφοσάτη θεωρείται “πιθανώς καρκινογόνα” ουσία από το 2015, από το Διεθνές Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο, μια υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κυκλοφορεί στο εμπόριο με διάφορες ονομασίες, όμως η γνωστότερη είναι το Roundup της Monsanto.
Σε ένα πρώτο έγγραφο που χρονολογείται από το 2016, το οποίο φέρει το λογότυπο της Monsanto και του γαλλικού διαφημιστικού ομίλου Publicis, αναφέρονται οι κυριότεροι “πρωταγωνιστές” της δημόσιας αντιπαράθεσης για τα ζιζανιοκτόνα στη Γαλλία, ανάλογα με την επιρροή του καθενός. Ο γενικός διευθυντής της Publicis υποστηρίζει ότι οι πληροφορίες αυτές συλλέχθηκαν “αποκλειστικά στη βάση των δημόσιων δεδομένων”. Όμως μια δεύτερη εταιρεία δημοσίων σχέσεων, η Fleishman Hillard, φέρεται να συνέταξε, την ίδια χρονιά, μια άλλη αναφορά που περιλαμβάνει τις διευθύνσεις ή τα τηλέφωνα περίπου 200 προσώπων.
Ο καθένας από τους “πρωταγωνιστές” αυτούς βαθμολογείται (από το 0 μέχρι το 5) για τη στάση του απέναντι σε διάφορα θέματα: από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς μέχρι τα ζιζανιοκτόνα.
Σε ένα άλλο έγγραφο, ένας πίνακας παρουσιάζει τους 74 “πρωταρχικούς στόχους”, χωρισμένους σε τέσσερις ομάδες: τους “συμμάχους”, τους “πιθανούς συμμάχους προς στρατολόγηση”, εκείνους που θα πρέπει να “εκπαιδευτούν” και τέλος, στους “υπό παρακολούθηση”. Με βάση αυτή τη λίστα συντάχθηκε και ένα σχέδιο δράσης για τον κάθε στόχο, όπου αναφέρονται τα χόμπι των “στόχων” και, για τους “συμμάχους”, προτάσεις για αναρτήσεις στο Twitter
Τα έγγραφα αυτά χρονολογούνται από το 2016, πριν απ’ αυτή την εξαγορά της Monsanto από την Bayer, η οποία οριστικοποιήθηκε πέρυσι.
Εξάλλου η Bayer επεσήμανε ότι παύει να συνεργάζεται με την Fleishmann Hillard «μέχρι νεοτέρας» για θέματα επικοινωνίας, αλλά θα συνεχίσει τη συνεργασία της σε ζητήματα μάρκετινγκ.

Back to top button