Αν η Αγκάθα Κρίστι ήταν συγγραφέας ρομάντζων, τότε η εξαφάνιση της, την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 1926 ίσως δεν είχε προσελκύσει τόσο μεγάλη διεθνή προσοχή.

Αν η Αγκάθα Κρίστι ήταν συγγραφέας ρομάντζων ή κοινωνικών κωμωδιών, τότε η εξαφάνιση της, την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 1926 ίσως δεν είχε προσελκύσει τόσο μεγάλη διεθνή προσοχή.

Αλλά η Κρίστι ήταν, βεβαίως, μια γυναίκα που… προμήθευε τον κόσμο με μυστήρια, αινίγματα και εγκλήματα, οπότε η φαινομενική εξαφάνισή της ήταν μια ιστορία που έμοιαζε να έχει βγει μέσα από τα βιβλία της. «Η μυστήρια υπόθεση της Newlands Corner», ήταν ο τίτλος των εφημερίδων της εποχής.

Το Newlands Corner ήταν ένα ινστιτούτο ομορφιάς, όπου η Κρίστι εγκατέλειψε το αυτοκίνητό της, μαζί με τα ρούχα και την άδεια οδήγησής της.

Δεν είχε περάσει μεγάλο διάστημα από την κυκλοφορία του έκτου βιβλίου της The Murder of Roger Ackroyd και η εξαφάνισή της βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στα πρωτοσέλιδα της εποχής. Η Daily Mirror στο πρώτο της θέμα έγραφε: «Εξαφάνιση μυστήριο της γυναίκας του Μυστηρίου».

Ξεκίνησε ένα εθνικό κυνήγι με σκοπό να βρεθεί και συνεργάτες της, συγγραφείς μυστηρίου όπως η Dorothy L Sayers και ο Άρθουρ Κοάν Ντόιλ εντάχθηκαν στην έρευνα. Ο αβσικός ύποπτος για την εξαφάνιση ήταν ο σύζυγος της συγγραφέα, συνταγματάρχης Archie Christie, ο οποίος διατηρούσε μια παράνομη ερωτική σχέση με μια νεαρή γυναίκα, τη Νανσύ Νέιλε.

Το μυστήριο κράτησε τη Μεγάλη Βρετανία σε … εγρήγορση για 11 μέρες, έως ότου ένας τοπικός μουσικός στην πόλη του Harrogate του Βόρειου Γιορκσάιρ, που ονομάζονταν Bob Tappin, αναγνώρισε τη Κρίστι στο Swan Hotel της πόλης, όπου είχε κάνει check-in με το όνομα Teresa Neele – χρησιμοποιώντας το επώνυμο της ερωμένης του συζύγου της και ισχυρίζονταν ότι είναι από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Μπορεί ο λόγος για την εξαφάνισή της να ήταν προφανής, όμως η ίδια δεν εξήγησε ποτέ τι την οδήγησε στο να εξαφανιστεί και ποτέ δεν μίλησε γι ‘αυτό, εκτός από το ότι σχολίασε κάποτε ότι «Για 24 ώρες περιπλανήθηκα σε ένα όνειρο και στη συνέχεια βρήκα τον εαυτό μου στο Harrogate ως μια ευχαριστημένη και απολύτως χαρούμενη γυναίκα που πίστευε πως είχε μόλις έρθει από τη Νότια Αφρική».

Υπήρξε μάλιστα μια θεωρία που ανέπτυξε ο βιογράφος της Κρίστι, Andrew Norman, ο οποίος, σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2006, δήλωσε ότι πίστευε πως η γνωστή συγγραφέας αυτές τις 11 ημέρες υπέφερε στην πραγματικότητα από μια σπάνια ψυχική κατάσταση γνωστή ως «κατάσταση φούγκας», η οποία της προσέδωσε ένα είδος αμνησίας που την άφησε χωρίς να γνωρίζει τι έκανε για την περίοδο που έλειπε.

Οι χαμένες 11 ημέρες της Κρίστι αντιπροσωπεύουν ένα από αυτά τα μυστήρια που μας αρέσει να «ψάχνουμε», αλλά δεν θέλουμε να πάρουμε απαντήσεις, καθώς το παζλ είναι νόστιμο από μόνο του. Έχει περάσει πλέον ως ένας λογοτεχνικός μύθος και το Swan Hotel στο Harrogate είναι σήμερα το κέντρο του ετήσιου φεστιβάλ εγκληματικότητας κάθε πόλης.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα