COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Η νέα στρατηγική Τσίπρα βασίζεται στην προσδοκία του ότι το ποσοστό της ΝΔ στις Ευρωεκλογές θα έχει το «2» μπροστά

Του Πάνου Παναγιωτόπουλου
Το europost.gr είναι σήμερα σε θέση να αποκαλύψει τους νέους σχεδιασμούς του προσωπικού επιτελείου του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, όπως διαμορφώνονται στις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Για πρώτη φορά, με αυτήν την ένταση, στο τραπέζι των συζητήσεων φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο και όχι τον προσεχή Μάιο.
«Όλα δείχνουν ότι από εδώ και πέρα ο χρόνος δουλεύει υπέρ του Αλ. Τσίπρα και όχι εναντίον του», είπε χαρακτηριστικά στο europost.gr κορυφαίος συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
Και συνέχισε, τονίζοντας ότι: «Η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο, για να απομακρυνθούμε από την συγκυρία της μεγάλης σύγκρουσης, που ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών… στους επόμενους μήνες που θα έλθουν προς ψήφιση στην Βουλή πολλά νομοσχέδια, με καθαρά φιλολαϊκό περιεχόμενο, που θα αποδεικνύουν ότι ο Τσίπρας κάνει πραγματικότητα ένα μεγάλο μέρος των υποσχέσεων που έδωσε προς τους οικονομικά αδύναμους πολίτες».
Η λογική, που κρύβεται πίσω από αυτούς τους σχεδιασμούς, είναι προφανής.
Προσκρούει, όμως, σε ένα εμπόδιο, το οποίο, μέχρι πρότινος, φάνταζε απροσπέλαστο: Πως να διαχειριστεί ο Αλ. Τσίπρας μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με ευδιάκριτη διαφορά από τη ΝΔ στις προσεχείς Ευρωεκλογές του Μαΐου? Δεν εξυπακούεται ότι από την επομένη ημέρα των Ευρωεκλογών θα τον πάρει η μπάλα και θα οδηγηθεί σε εκλογική συντριβή στις γενικές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου?
Αυτά τα λογικά ερωτήματα και επιχειρήματα αποτελούσαν την βάση των σχεδιασμών του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι εχθές.
Από τον παρόντα χρόνο όμως η συλλογιστική έχει αλλάξει και ο σχεδιασμός εξετάζει και ένα άλλο σενάριο στρατηγικής, που δεν αποκλείεται να αποδειχθεί το πιθανότερο στην πράξη.
Το στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου πιστεύει ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα είναι εξαιρετικά εύκολο να το διαχειριστεί, πολιτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ αν από την κάλπη δεν βγεί κερδισμένη η ΝΔ, παρόλο που θα είναι πρώτο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καταγράψει σημαντική φθορά.
Για να συμβεί αυτό, το ποσοστό της ΝΔ πρέπει να έχει μπροστά το νούμερο «2»!.
Σε αυτή την εξέλιξη προσβλέπει ο Αλ. Τσίπρας και με αυτή την επιδίωξη διαμορφώνει τους νέους σχεδιασμούς του. Πιστεύοντας ότι, αν υπάρξει τέτοιο αποτέλεσμα, δηλ. το ποσοστό της ΝΔ έχει μπροστά το «2», τότε το πρόβλημα πολιτικής διαχείρισης της επόμενης ημέρας των Ευρωεκλογών θα το έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι ο ίδιος.
Στηρίζεται σε δεδομένα της πραγματικότητας αυτός ο νέος σχεδιασμός του Πρωθυπουργού?
Αυτό θα φανεί, κυρίως, από τις μυστικές δημοσκοπήσεις που θα διεξαχθούν Μάρτιο και Απρίλιο.
Εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, με το σενάριο του Οκτωβρίου να εμφανίζεται περισσότερο πιθανό, προς το παρόν.
Τι πρέπει να κάνει η ΝΔ

Ανεξάρτητα με τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, είναι σαφές ότι η ΝΔ πρέπει να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια επανασυσπείρωσης του εκλογικού της κοινού, με αμφίπλευρη διεύρυνση και από το Κέντρο και από την Δημοκρατική Δεξιά. Πρέπει να εξαλειφθή παντελώς κάθε σκέψη για αποκλεισμούς παλαιών στελεχών έμπειρων και δοκιμασμένων ανθρώπων, που μπορούν και ξέρουν να αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή.
Κανένα από τα μέλη της σημερινής ηγετικής ομάδας δεν έχει το δικαίωμα να σπρώξει στελέχη ή μέλη της παράταξης – με την διαγωγή του και τις επιλογές του – σε χαλαρή ψήφο ή (το χειρότερο) σε αποχή αδιαφορίας και δυσαρέσκειας.
Η ΝΔ και προσωπικά ο Αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν την ανάγκη και του πιο χαμηλόβαθμου, οργανωτικά και πολιτικά, στελέχους ή μέλους της παράταξης.
Είναι αδιανόητο μετά τα όσα έχουν γίνει επί της θητείας της παρούσας κυβέρνησης (Συμφωνία των Πρεσπών, τραγωδία στο Μάτι, τραγωδία στην Μάνδρα Αττικής, οικονομική καταστροφή μικρομεσαίων, διάλυση Πανεπιστημίων, υποβάθμιση Δημόσιας Παιδείας και Υγείας, κατάρρευση του αισθήματος ασφάλειας του απλού πολίτη κ.α.) να εμφανίζει η ΝΔ στις προσεχείς Ευρωεκλογές ένα ποσοστό, που δεν θα έχει μπροστά του το νούμερο «3» και θα έχει μπροστά το νούμερο «2».
Για «κλειδωθεί» όμως αυτό χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και πλήρης επικράτηση και αποκατάσταση του πνεύματος ενότητας και επανασυσπείρωσης όλων των στελεχών και μελών, στο πλαίσιο ενός Εθνικού Προσκλητηρίου, που πρέπει να γίνει άμεσα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button