Χωρίς κατηγορία

Η Συμφωνία της Βάρκιζας,με την οποία η Αριστερά παρέδωσε τα όπλα,υπογράφτηκε σαν σήμερα(12 Φεβρουαρίου 1945)

Advertisement

Σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου 1945 υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας, με την οποία οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ δέχονται να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ. Δείτε τα υπόλοιπα, από τα σημαντικότερα, γεγονότα, που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα και σημάδεψαν την ιστορία.
881: Ο Πάπας Ιωάννης Η΄ στέφει τον Κάρολο τον Παχύ αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1429: Μάχη των Ρεγγών: οι αγγλικές δυνάμεις υπερασπίζονται επιτυχώς μία φάλαγγα προμηθειών με προορισμό τον στρατό που πολιορκεί την Ορλεάνη.
1502: Ο Βάσκο ντα Γκάμα αναχωρεί από τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας για το δεύτερο ταξίδι του στην Ινδία.
1541: Ο Πέδρο ντε Βαλδίβια ιδρύει την πόλη Σαντιάγο στη Χιλή.
1554: Ένα χρόνο μετά τη διεκδίκηση του θρόνου της Αγγλίας, η Λαίδη Ιωάννα Γκρέι αποκεφαλίζεται για προδοσία.
1689: Το Συμβατικό Κοινοβούλιο της Αγγλίας αποφαίνεται ότι η φυγή στη Γαλλία, το 1688, του Ιάκωβου Β’, του τελευταίου Καθολικού Βρετανού μονάρχη, αποτελεί παραίτηση.
1817: Ο πατριωτικός στρατός της Αργεντινής και της Χιλής, αφού διέσχισε τις Άνδεις, νικά τα ισπανικά στρατεύματα στη Μάχη του Τσακαμπούκο.
1861: Διεξάγεται ο πρώτος διασυλλογικός αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στο Σέφιλντ της Αγγλίας τίθενται αντιμέτωπες η Σέφιλντ (Sheffield F.C.) και η Χάλαμ (Ηallam FC). Σήμερα και οι δύο αυτές ομάδες αγωνίζονται στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.
1878: Δύναμη 2.000 Κρητών επαναστατών επιτίθεται εναντίον του τουρκικού φρουρίου Ιτζεδίν στα Χανιά. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αρχή της γενικής εξεγέρσεως στη Δυτική Κρήτη.
1911: Με ψήφισμά τους προς τη Βουλή, πολλοί καθηγητές του Πανεπιστημίου ζητούν να καθιερωθεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους η καθαρεύουσα.
1922: Δημοσιεύεται το Δημοκρατικό Μανιφέστο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου.
1923: Ιδρύεται η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση, η γνωστή στους έλληνες φιλάθλους Παναχαϊκή, από τη συγχώνευση των σωματείων Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος (1891) και Γυμναστική Εταιρεία (1894).
1938: Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Κουρτ φον Σούσνιγκ συναντά τον Χίτλερ στο Μπέρχτεσγκάντεν όπου και πιέζεται να διορίσει τον φιλοναζιστή Ζάις-Ίνγκβαρτ υπουργό Εσωτερικών και Ασφαλείας με απεριόριστες αρμοδιότητες ελέγχου.
1944: Βυθίζεται στα ανοικτά του Σουνίου το ατμόπλοιο Όρια, με θύματα πάνω από 4.000 Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου.
1945: Υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας, με την οποία οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ δέχονται να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ και οι μαχητές του να παραδώσουν τα όπλα τους στη κυβέρνηση του Νικολάου Πλαστήρα.
1977: Συνομολογείται στη Βιέννη η συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς επί του Κυπριακού. Δύο χρόνια αργότερα θα την διαδεχθεί η συμφωνία Κυπριανού-Ντενκτάς.
2005: Εκρήγνυται βόμβα έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση«Επαναστατικός Αγώνας».
Σαν σήμερα γεννήθηκαν: Το 1809 ο Τσαρλς Ντάργουιν, γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος φυσιοδίφης, πατέρας της θεωρίας περί της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής, το 1809 – Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των Η.Π.Α, το 1877 ο Λουί Ρενό, Γάλλος μηχανικός και βιομήχανος, από τους πρωτοπόρους της αυτοκίνησης και από τους ιδρυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, το 1923 ο Φράνκο Τζεφιρέλι, Ιταλός σκηνοθέτης και σκηνογράφος, το 1933 ο Κώστας Γαβράς, Έλληνας σκηνοθέτης, το 1939 ο Ρέι Μάνζαρεκ, Αμερικανός μουσικός και συνθέτης, μέλος των Doors, το 1954 ο τραγουδοποιός Τζίμης Πανούσης και το 1969 ο Ντάρεν Αρονόφσκι, Αμερικανός σκηνοθέτης.
Σαν σήμερα πέθαναν: Το 1804 ο Εμμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος, το 1816 ο Ιωάννης Δεληγιάννης, Έλληνας προεστός (κοτζαμπάσης) της Πελοποννήσου, το 1856 ο Νικολάι Λομπατσέφσκι, σπουδαίος ρώσος μαθηματικός, που έβαλε τις βάσεις της μη ευκλείδειας γεωμετρίας, το 1873 ο Σπυρίδων Τρικούπης, ιστορικός της Ελληνικής Επανάστασης και πολιτικός, πατέρας του Χαρίλαου Τρικούπη, το 1949 ο Χασάν αλ-Μπάνα,Αιγύπτιος ιδρυτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το 1980 η ηθοποιός Γεωργία Βασιλειάδου και το 2000 οΤσάρλς Σουλτς, Αμερικανός σκιτσογράφος, δημιουργός του Σνούπι.


Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button