Σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου 1945 υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας, με την οποία οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ δέχονται να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ. Δείτε τα υπόλοιπα, από τα σημαντικότερα, γεγονότα, που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα και σημάδεψαν την ιστορία.
881: Ο Πάπας Ιωάννης Η΄ στέφει τον Κάρολο τον Παχύ αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1429: Μάχη των Ρεγγών: οι αγγλικές δυνάμεις υπερασπίζονται επιτυχώς μία φάλαγγα προμηθειών με προορισμό τον στρατό που πολιορκεί την Ορλεάνη.
1502: Ο Βάσκο ντα Γκάμα αναχωρεί από τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας για το δεύτερο ταξίδι του στην Ινδία.
1541: Ο Πέδρο ντε Βαλδίβια ιδρύει την πόλη Σαντιάγο στη Χιλή.
1554: Ένα χρόνο μετά τη διεκδίκηση του θρόνου της Αγγλίας, η Λαίδη Ιωάννα Γκρέι αποκεφαλίζεται για προδοσία.
1689: Το Συμβατικό Κοινοβούλιο της Αγγλίας αποφαίνεται ότι η φυγή στη Γαλλία, το 1688, του Ιάκωβου Β’, του τελευταίου Καθολικού Βρετανού μονάρχη, αποτελεί παραίτηση.
1817: Ο πατριωτικός στρατός της Αργεντινής και της Χιλής, αφού διέσχισε τις Άνδεις, νικά τα ισπανικά στρατεύματα στη Μάχη του Τσακαμπούκο.
1861: Διεξάγεται ο πρώτος διασυλλογικός αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στο Σέφιλντ της Αγγλίας τίθενται αντιμέτωπες η Σέφιλντ (Sheffield F.C.) και η Χάλαμ (Ηallam FC). Σήμερα και οι δύο αυτές ομάδες αγωνίζονται στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.
1878: Δύναμη 2.000 Κρητών επαναστατών επιτίθεται εναντίον του τουρκικού φρουρίου Ιτζεδίν στα Χανιά. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αρχή της γενικής εξεγέρσεως στη Δυτική Κρήτη.
1911: Με ψήφισμά τους προς τη Βουλή, πολλοί καθηγητές του Πανεπιστημίου ζητούν να καθιερωθεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους η καθαρεύουσα.
1922: Δημοσιεύεται το Δημοκρατικό Μανιφέστο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου.
1923: Ιδρύεται η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση, η γνωστή στους έλληνες φιλάθλους Παναχαϊκή, από τη συγχώνευση των σωματείων Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος (1891) και Γυμναστική Εταιρεία (1894).
1938: Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Κουρτ φον Σούσνιγκ συναντά τον Χίτλερ στο Μπέρχτεσγκάντεν όπου και πιέζεται να διορίσει τον φιλοναζιστή Ζάις-Ίνγκβαρτ υπουργό Εσωτερικών και Ασφαλείας με απεριόριστες αρμοδιότητες ελέγχου.
1944: Βυθίζεται στα ανοικτά του Σουνίου το ατμόπλοιο Όρια, με θύματα πάνω από 4.000 Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου.
1945: Υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας, με την οποία οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ δέχονται να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ και οι μαχητές του να παραδώσουν τα όπλα τους στη κυβέρνηση του Νικολάου Πλαστήρα.
1977: Συνομολογείται στη Βιέννη η συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς επί του Κυπριακού. Δύο χρόνια αργότερα θα την διαδεχθεί η συμφωνία Κυπριανού-Ντενκτάς.
2005: Εκρήγνυται βόμβα έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση«Επαναστατικός Αγώνας».
Σαν σήμερα γεννήθηκαν: Το 1809 ο Τσαρλς Ντάργουιν, γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος φυσιοδίφης, πατέρας της θεωρίας περί της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής, το 1809 – Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των Η.Π.Α, το 1877 ο Λουί Ρενό, Γάλλος μηχανικός και βιομήχανος, από τους πρωτοπόρους της αυτοκίνησης και από τους ιδρυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, το 1923 ο Φράνκο Τζεφιρέλι, Ιταλός σκηνοθέτης και σκηνογράφος, το 1933 ο Κώστας Γαβράς, Έλληνας σκηνοθέτης, το 1939 ο Ρέι Μάνζαρεκ, Αμερικανός μουσικός και συνθέτης, μέλος των Doors, το 1954 ο τραγουδοποιός Τζίμης Πανούσης και το 1969 ο Ντάρεν Αρονόφσκι, Αμερικανός σκηνοθέτης.
Σαν σήμερα πέθαναν: Το 1804 ο Εμμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος, το 1816 ο Ιωάννης Δεληγιάννης, Έλληνας προεστός (κοτζαμπάσης) της Πελοποννήσου, το 1856 ο Νικολάι Λομπατσέφσκι, σπουδαίος ρώσος μαθηματικός, που έβαλε τις βάσεις της μη ευκλείδειας γεωμετρίας, το 1873 ο Σπυρίδων Τρικούπης, ιστορικός της Ελληνικής Επανάστασης και πολιτικός, πατέρας του Χαρίλαου Τρικούπη, το 1949 ο Χασάν αλ-Μπάνα,Αιγύπτιος ιδρυτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το 1980 η ηθοποιός Γεωργία Βασιλειάδου και το 2000 οΤσάρλς Σουλτς, Αμερικανός σκιτσογράφος, δημιουργός του Σνούπι.
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο