COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Τουρκία είναι έτοιμη για επίθεση κατά των Κούρδων στη Συρία – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και ποιές θα είναι οι επιπτώσεις?… (Βίντεο)

Τις δυνάμεις της στα σύνορα με τη Συρία έχει ξεκινήσει να ενισχύει τις τελευταίες ώρες η Τουρκία, σε συνέχεια των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο, πως η χώρα του θα πραγματοποιήσει αεροπορική και χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη εναντίον Κούρδων αγωνιστών, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Βίντεο και φωτογραφίες που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, δείχνουν τα τουρκικά στρατεύματα να ετοιμάζονται για τις ενέργειες που χρειάζονται, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ώστε να δημιουργηθεί η λεγόμενη «ασφαλής ζώνη», ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η επιχείρηση «μπορεί να ξεκινήσει πολύ σύντομα, σήμερα ή αύριο».


Πρόσθετα τεθωρακισμένα οχήματα και στρατεύματα έχουν σταλεί στην συνοριακή πόλη Ακτσάκαλε, απέναντι από το Ταλ Αμπιάντ της Συρίας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, ενώ έχουν αυξηθεί ιδιάιτερα και τα ελικόπτερα που «ενεργοποιήθηκαν» στον εναέριο χώρο των συνόρων.
https://twitter.com/TurkishAF_/status/1180576184859537408
Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν νωρίτερα τον Αύγουστο να δημιουργήσουν έναν «ειρηνικό διάδρομο» για να διευκολύνουν την επιστροφή των εκτοπισμένων Συρίων στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες, ο Ερντογάν τόνισε πως δεν βρήκε τη συμπαράσταση που ήθελε και ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει μόνος του το συγκεκριμένο σχέδιο.
Εάν τελικά η εισβολή πραγματοποιηθεί, θεωρείται πολύ κρίσιμο για την Αθήνα το πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ, αφού εάν αποσυρθούν, εγκαταλείποντας τους Κούρδους συμμάχους τους, αυτό θα σημάνει ότι δεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα.
Ερντογάν: Οι συνεργάτες του Τραμπ φταίνε για την ολιγωρία των ΗΠΑ
Το θέμα της «ασφαλούς ζώνης» στα σύνορα με τη Συρία, επανέφερε ο Ερντογάν την Κυριακή, στη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματος AKP στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ξανά στην ολιγωρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο επέρριψε τις ευθύνες στο περιβάλλον του Τραμπ και όχι στον ίδιο τον Αμερικανό ομόλογό του.
«Ο Τραμπ έχει ρίξει στο τραπέζι την ιδέα της απόσυρσης από την περιοχή, ανατολικά του Ευφράτη, ωστόσο οι δικοί του συνεργάτες δεν έχουν ακολουθήσει την οδηγία αυτή» ανέφερε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Δυστυχώς, οι τρομοκρατικές οργανώσεις PKK και YPG εξακολουθούν να δρουν στην περιοχή». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ερντογάν θυμήθηκε πως ο Τραμπ ήταν εκείνος που είχε προτείνει μια «ασφαλή ζώνη» βάθους 32 χιλιομέτρων προς τη βόρεια Συρία, ενώ κριτίκαρε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην οργάνωση YPG, την οποία η Άγκυρα βλέπει σαν παρακλάδι του PKK.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή, τονίζοντας πως… «είναι δικαίωμά μας να στέλνουμε 30.000 φορτηγά, γεμάτα με όπλα από το Ιράκ στην ασφαλή ζώνη. Εξάλου μοιραζόμαστε μια συνοριογραμμή έκτασης 911 χιλιομέτρων».

Back to top button