Η παρουσία, η θερμή υποδοχή και το τσάι από κοινού ανάμεσα σε Χακάν Φιντάν και Αλ Σαρράα (γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι) στη Δαμασκό εκτός από νέο μήνυμα προς όλους περιείχε και την πρώτη σημαντική διμερή συμφωνία ανάμεσα στην HTS και την Άγκυρα αλλά και έφερε στο φως την κοινή πορεία των δύο ανδρών.
Πηγές από τη συνάντηση υπογραμμίζουν πως ο Αλ Σαράα και ο Χακάν Φιντάν γνωρίζονται από την περίοδο που ο νυν υπουργός Εξωτερικών ήταν επικεφαλής της ΜΙΤ (σ.σ. μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας) και ο άνθρωπος που «τρέχει» σήμερα την Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ αμφιταλαντεύονταν για το εάν ήταν καλύτερο για τον ίδιο και την τζιχαντιστική οργάνωσή του να παραμείνουν στην «αγκαλιά» της Αλ Κάιντα. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως η Τουρκία και ο Χακάν Φιντάν προσωπικά διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην απόφαση του Αλ Τζολάνι – νυν Αλ Σαράα να επέλθει το σχίσμα…
Σήμερα οι δύο παλιοί γνωστοί ξαναβρέθηκαν όχι πλέον με στρατιωτικές στολές αλλά με κουστούμια έχοντας και οι δύο διανύσει σημαντική απόσταση. Σήμερα για πρώτη φορά ο Αλ Σαράα υποδέχθηκε αντιπροσωπεία ξένης χώρας με την σημαία της δίπλα στη νέα σημαία της Συρίας. Η αρκετά μεγάλη σε διάρκεια συνάντηση των δύο πίσω από κλειστές πόρτες έγινε δεδομένα σε κάτι παραπάνω από καλό κλίμα.
Ο Φιντάν και ο Αλ Σαράα δεν έμειναν όμως μόνο στα εθιμοτυπικά… Το περιβάλλον του Αλ Σαράα και της HTS αναφέρει πως υπάρχει σήμερα μία δεδομένη συμφωνία ανάμεσα σε Συρία και Τουρκία χωρίς να αναφέρεται σε λεπτομέρειες. Το περιβάλλον Φιντάν επιβεβαιώνει την ύπαρξη μίας σημαντικής διμερούς συμφωνίας και υπονοεί πως αυτή αφορά την επόμενη ημέρα για την ασφάλεια στην περιοχή.
Δυτικά μέσα σημειώνουν πως υπήρχαν εδώ και ημέρες, και συγκεκριμένα από την παρουσία του Καλίν στις 12 Δεκεμβρίου στην Δαμασκό, συζητήσεις επάνω σε ένα σχέδιο που ο νυν επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών παρέδωσε στην HTS. Το συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται πως περιλαμβάνει μία σύνθετη τουρκική πρόταση στην οποία περιλαμβάνεται τόσο η εκπαίδευση του συριακού στρατού όσο και το κρίσιμο κομμάτι της άμυνας σε συγκεκριμένες στρατηγικές περιοχές όπως το Ιντλίμπ και η Χομς.
Στο τουρκικό σχέδιο φαίνεται πως υπάρχει πρόβλεψη και για μόνιμη παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην Δαμασκό αλλά και την Λατάκια προκειμένου η υπηρεσιακή Κυβέρνηση να έχει την δυνατότητα να κινητοποιήσει εμπεριοπόλεμες μονάδες εάν παραστεί ανάγκη.
Εάν το συγκεκριμένο σχέδιο έχει όντως βάση τότε η Τουρκία προς παγκόσμια έκπληξη για ακόμη μία φορά έχει κινηθεί με ταχύτητα που μόνο εάν είχε την απόλυτη εποπτεία και τον έλεγχο του σχεδίου πτώσης Άσαντ και της άτακτης υποχώρησης της Ρωσίας από την περιοχή θα μπορούσε να εξηγηθεί.
Όπως και να έχουν τα πράγματα τα γεγονότα δείχνουν πως σήμερα μόνο η Τουρκία διαθέτει στρατιωτική και διπλωματική επιρροή στην καρδιά της Συρίας και θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος των εξελίξεων στους επόμενους μήνες.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα