Χωρίς κατηγορία

Πολεμικές προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, με στρατιωτικές ασκήσεις – μαμούθ!

Μία στρατιωτική άσκηση τεραστίων διαστάσεων πραγματοποιεί η Τουρκία στο Αιγαίο. Πρόκειται για άσκηση που θα διαρκέσει από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου και θα λάβουν μέρος ενεργά, με πραγματικά πυρά, και οι τρεις κλάδοι Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία.
Η Τουρκία χει κλείσει με ΝΑVTEX θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνουν τον νοτιοανατολικό Αιγαίο και την νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου. Συγκεκριμένα οι ΝΑVTEX περιλαμβάνουν την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου, και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, η άσκηση με την κωδική ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» θα είναι ένα μέσο με το οποίο «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν την κυριαρχία τους και θα απευθύνει μία σαφή προειδοποίηση σε όσους προετοιμάζουν χάρτες εισβολής».
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επανήλθε με νέα προκλητική δήλωση, μόλις δυο εικοσιτετράωρα προ της εκκίνησης της μεγάλης άσκησης. Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, ο Ακάρ μίλησε για «462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Γαλάζιας Πατρίδας» και προσέθεσε ότι «δεν θα επιτραπεί κανένα τετελεσμένο. Δεν έχει καμία ελπίδα όποιος απειλεί τα συμφέροντα της Τουρκίας από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο ως τη Μαύρη Θάλασσα».
Σε αυτές τις δέκα ημέρες, σύμφωνα με το CNN Türk, φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά και κάθε λογής πολεμικά πλοία -102 στο σύνολό τους- θα αποπλεύσουν από τις βάσεις στο Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, και Γκιολτσούκ (στη θάλασσα του Μαρμαρά), φορτωμένα με πολεμοφόδια και με πλήθος προσωπικού στα καταστρώματα.

Back to top button