COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ηχηρή επίσκεψη Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη και συνάντηση μόνο με Βαρθολομαίο – Έξαλλος ο Ερντογάν, ‘απειλεί’ να ακυρώσει την άδεια προσγείωσης του υπουργικού αεροπλάνου των ΗΠΑ


Προκαλεί πολλές αντιδράσεις από την πλευρά της Άγκυρας αλλά και απορίες στην Ουάσιγκτον η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο να πάει ειδικά στην Κωνσταντινούπολη για να υποβάλει τα σέβη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και όχι στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν, και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή επίσημη εξήγηση γιατί ο κ. Πομπέο αποφάσισε να προχωρήσει σε μία «αντιδιπλωματική» -στην ουσία- πράξη. Αλλά πρόκειται για το απόλυτο χαστούκι στους Τούρκους, τους οποίους βεβαίως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξυπηρέτησε σε όλα τα επίπεδα, αναδεικνύοντας την Τουρκία σε περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Για να καταλάβουν οι αναγνώστες τι ακριβώς επιχειρεί να πράξει ο κ. Πομπέο, θα αναφέρουμε αυτό το παράδειγμα: Είναι ως να πήγαινε ο κ. Πομπέο μόνο στην Κομοτηνή, να συναντούσε εκεί ένα μουφτή που δεν αναγνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση και να έφευγε χωρίς να περάσει από την Αθήνα, και χωρίς να συναντήσει κάποιο Έλληνα αξιωματούχο.

Ως γνωστό, ο Ερντογάν δεν αναγνωρίζει τον κ. Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά ως ένα …ιερωμένο!

Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε το μήνυμα που αποφάσισε να στείλει η κυβέρνηση του κ. Τραμπ στο φίλο του, Ταγίπ Ερντογάν.

Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για απόφαση μόνο του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή αν ενημέρωσε τον κ. Τραμπ, πριν την ανακοινώσει επίσημα.

Ότι και να συμβαίνει, είναι μία κίνηση, από την οποία απουσιάζει κάθε «διπλωματική αβρότητα».

Το απόγευμα της Τετάρτης, οργισμένες τουρκικές πηγές στην Ουάσιγκτον διακινούσαν τη φήμη ότι είναι τόσο πολύ οργισμένος ο Ταγίπ Ερντογάν με τον κ. Πομπέο, που σκέφτεται να ακυρώσει την άδεια προσγείωσης στην Πόλη του υπουργικού αεροπλάνου. Αν πραγματικά αυτό σκέφτεται να πράξει ο πρόεδρος της Τουρκίας οι εξελίξεις δεν θα έχουν σταματημό.

Οπότε πρέπει να παρακολουθούμε το θέμα, διότι ο κ. Πομπέο έχει ετοιμάσει εδώ και καιρό τα τρία πακέτα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, για την υπόθεση των S-400.

Δεν αισιοδοξώ ότι πριν από την αποχώρηση του κ. Τραμπ από την εξουσία θα γίνουμε μάρτυρες αυτής της συγκλονιστικής εξέλιξης. Αλλά, κάτι πολύ περίεργο και ύποπτο συμβαίνει για να μην συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα έστω και μία συνάντηση με Τούρκο ανώτερο αξιωματούχο…

Κατά τα άλλα: Από που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει με την αβεβαιότητα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Οι σκληροί υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ θα έρθουν το Σάββατο στην Ουάσιγκτον για να διαδηλώσουν υπέρ του προέδρου Τραμπ.

Πρόκειται για τους λεγόμενους «υπέρμαχους της λευκής υπεροχής». Είναι ακροδεξιοί, στα όρια του φασισμού, και πολύ επικίνδυνοι. Θα συγκεντρωθούν και θα διαδηλώσουν σε τρία σημεία της πόλης -και στο Ανώτατο Δικαστήριο-, αλλά η μεγάλη διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί έξω από το ξενοδοχείο του κ. Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, μπροστά στο Λευκό Οίκο, εκεί που κτίστηκε το τείχος ασφαλείας, συγκεντρώνονται καθημερινά αυτοί που ο κ. Τραμπ χαρακτηρίζει τρομοκράτες και οι οποίοι θα ενισχυθούν σημαντικά από συντρόφους τους το Σαββατοκύριακο για να συνεχίσουν τις δικές τους διαδηλώσεις, μέχρι να αποχωρήσει ο σημερινός πρόεδρος από την προεδρία.

Υπάρχει μία απόσταση μεταξύ των ακροδεξιών και των αριστερών διαδηλωτών, οι οποίοι έχουν στήσει το στρατόπεδό τους στην 15η οδό, από την άλλη, την αριστερά, πλευρά του Λευκού Οίκου. Οπότε, πάλι θα κλείσουν όλα και τα λίγα καταστήματα που άνοιξαν δειλά-δειλά. Οι αρχές προετοιμάζονται για ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο, όπως ομολόγησε η δήμαρχος της Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος Τραμπ, που επανεμφανίστηκε σε εκδήλωση τιμής των Αμερικανών βετεράνων, μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, και τις συζύγους τους, αρνείται κατηγορηματικά να αποδεχθεί την ήττα. Όλες, μα όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ακούει κανένα. Έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Το νέο σχέδιο του Επιτελείου του αφορά την καρδιά του προβλήματος, που είναι η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων. Οι δικηγόροι του, απευθύνονται στα δικαστήρια για διάφορα θέματα, που αφορούν τις εκλογές, αλλά το χειρότερο που σκέφτονται να πράξουν είναι τούτο: θα φτάσουν μέχρι το ανώτατο δικαστήριο για να ΜΗΝ επιβεβαιωθούν από καμία πολιτεία τα αποτελέσματα.

Οπότε, λογικά σκεπτόμενοι, δεν θα μπορεί να ανακηρυχθεί ο νικητής. Είναι ένα επικίνδυνο σενάριο. Θα μπορούσαμε να φτάσουμε στην ημέρα της ορκωμοσίας και τα δικαστήρια να ασχολούνται με τις εκλογές; Πιθανότατα. Αν και από την άλλη πλευρά, υποτίθεται ότι τα κάθε είδους δικαστήρια πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου.

Κάτι, πάντως, δεν πάει καλά στην υπερδύναμη Αμερική.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τραμπ σαρώνει το Πεντάγωνο, όπου διορίζει τις τελευταίες ώρες πιστούς, στον ίδιο, αξιωματούχους. Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και γιατί ένοιωσε την ανάγκη να αλώσει το υπουργείο Άμυνας.

Μετά την εκδίωξη του Μαρκ Έσπερ, διόρισε στη θέση του τον Κρις Μίλερ, που ήταν διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ.

Επίσης διόρισε προσωπάρχη του νέου υπουργού τον Κας Πατέλ που ήταν σύμβουλος για θέματα τρομοκρατίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο ένας είναι απόλυτα πιστός στον κ. Τραμπ, εκτελεί ότι επιθυμεί ο Πρόεδρος, όπως και ο άλλος βέβαια. Ο δεύτερος έχει ασχοληθεί με «ψεκασμένες» θεωρίες.

Υπάρχει, πάντα, η υποψία ότι εκδιώχθηκε ο κ. Έσπερ επειδή αρνήθηκε να κατεβάσει τον στρατό στους δρόμους, όταν πραγματοποιούνταν οι μεγάλες διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Αμερικής.

Άρα, τώρα, αν το θελήσει ξανά ο κ. Τραμπ, δεν θα συναντήσει καμία άρνηση; Είναι μία καλή υπόθεση.

 

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com

Back to top button