Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 17:54
ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα ...

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε η πενταμερής Αιγύπτου, Ελλάδος, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου από το Κάιρο – Το κοινό ανακοινωθέν

Πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο η πενταμερής συνάντηση Αιγύπτου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

- διαφ. -

Στη συνάντηση πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριαν και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Αντικείμενο της ήταν οι εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το κοινό ανακοινωθέν
Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι οι δύο «συμφωνίες» μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης υπονομεύουν περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται αμφότερα άκυρα και κενά περιεχομένου.

Ειδικότερα ως προς την συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, οι τέσσερις υπουργοί εξωτερικών (η Ιταλία συμμετείχε ως παρατηρητής) τόνισαν ότι δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, δεν παράγει έννομες συνέπειες, ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών της περιοχής ενώ δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Κ/ΑΟΖ.

Αναφορικά με τη Λιβύη επανέλαβαν την προσήλωση τους σε μία συνολική πολιτική λύση και εξέφρασαν την υποστήριξη τους στις προσπάθειες του ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ καθώς και στην διαδικασία του Βερολίνου.

Τέλος, οι πέντε υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να διαβουλεύονται στο πλαίσιο αυτού του σχήματος και αποφάσισαν όπως η επόμενη συνάντηση τους πραγματοποιηθεί στην Κρήτη σε χρόνο που θα συμφωνηθεί.

- διαφ. -

Δηλώσεις Δένδια
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος και ευγνώμων που η Γαλλία προσχώρησε στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο στη συνάντησή μας εδώ σήμερα. Ήταν επίσης σημαντικό ότι η Ιταλία ήταν παρούσα στις διαβουλεύσεις μας» ανέφερε μεταξύ αλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Επανέλαβε ότι η προσπάθεια αυτή συμπεριλαμβάνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη -και την Τουρκία- υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Στη Λιβύη, δυστυχώς παρατηρούμε το ίδιο πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς που υιοθετήθηκε από την Τουρκία στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Στην πραγματικότητα, στη Λιβύη, συμφωνούμε ομόφωνα ότι οι συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας που υπογράφηκε μεταξύ του κ. Σάρατζ και της Τουρκίας είναι άκυρες» ανέφερε.

«Η “εισαγωγή” στρατευμάτων ή όπλων συνιστά σοβαρή παραβίαση του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη» τόνισε ο έλληνας υπουργός, προσθέτοντας πως «οι δύο λεγόμενες συμφωνίες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και κλιμακώνουν επικίνδυνα τη σύγκρουση».

«Είναι η ώρα για διάλογο, διπλωματία και αποκλιμάκωση. Θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες προς το σκοπό αυτό» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

- διαφ -
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο europost.gr
- διαφ -

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα