COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ιερά Σύνοδος ‘αδειάζει’ τον Άδωνι Γεωργιάδη: «Πρώτη φορά ακούω για άδεια για βάφτιση! Ούτε στην ΚΥΑ αναφέρεται κάτι τέτοιο!» – Το έγγραφο που παρουσίασε ο υπουργός, που μόνο δημόσιο δεν είναι και γεννά μεγάλα ερωτηματικά

Νονός έγινε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Σπύρος (Άδωνις) Γεωργιάδης την Κυριακή, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ίδιος στο Twitter.

Ο υπουργός έγινε νονός σε βάφτιση που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Διονυσίου Αεροπαγίτου, στην Αθήνα, παρόλα αυτά κάτι τέτοιο απαγορεύεται σύμφωνα με τους κανόνες της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό και γι’ αυτό το λόγο η ενέργεια του σχολιάστηκε αρνητικά από πολλούς χρήστες του διαδικτύου.

Ο Γεωργιάδης απάντησε μέσω social media λέγοντας πως έχει πάρει άδεια από την Πολιτική Προστασία, μία άδεια που φυσικά δεν δίνεται με την ίδια ευκολία στους πολίτες.

Για το θέμα μίλησε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, και εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας.

«Στην ΚΥΑ που έχω στα χέρια μου και που ίσχυε μέχρι σήμερα, γιατί η καινούργια δεν έχει φτάσει ακόμη αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι, επιτρέπονται μόνο οι γάμοι με 9 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των κληρικών. Δεν αναφέρει η ΚΥΑ κάτι για βαφτίσεις, ή κηδείες. Από την Κυριακή μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα δεν επιτρέπονται έτσι και αλλιώς οι γάμοι, λόγω Σαρακοστής», είπε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας.

«Η ΚΥΑ δεν αναφέρεται στη βάφτιση, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε βάφτιση. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να γίνει βάφτιση με ειδική άδεια. Δεν γράφει η ΚΥΑ ότι απαγορεύονται οι βαφτίσεις, αλλά από τα μυστήρια αναφέρεται μόνο στο γάμο. Πρέπει να ρωτήσετε τον συγκεκριμένο ιερέα, που έκανε τη βάφτιση. Σε κάθε Μητρόπολη υπάρχει γραφείο γάμου, αλλά όχι βαφτίσεων. Εάν κλείστηκε βάφτιση κλείστηκε από τον ιερέα της συγκεκριμένης ενορίας. Δεν ελέγχονται κεντρικά οι βαφτίσεις», συνέχισε ο ίδιος.

«Πρώτη φορά ακούω για ειδική άδεια για βάφτιση. Ούτε στην ΚΥΑ αναφέρεται κάτι τέτοιο. Αν φέρει κάποιος χαρτί από την Πολιτική Προστασία στον ιερέα, τότε ο ιερέας πρέπει να ρωτήσει στα γραφεία της Μητρόπολης για το αν μπορεί να κάνει τη βάφτιση. Σε μια περιοχή που δεν είναι στο βαθύ “κόκκινο” επιδημιολογικά, μπορεί να γίνει και βάφτιση και γάμος, με 9 άτομα συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού της εκκλησίας», τόνισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας.

Σημειώνεται ότι μετά τις αντιδράσεις ο κ. Γεωργιάδης επανήλθε με νέα ανάρτηση, σημειώνοντας πως «η βάπτιση στην οποία παρευρέθηκα χθες ως νονός, πραγματοποιήθηκε νομίμως κατόπιν αδείας που εξέδωσε στις 05/03/2021 η Πολιτική Προστασία όταν οι γονείς του παιδιού έκαναν την σχετική αίτηση. Αυτή είναι μία διαδικασία που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει αν έχει σοβαρούς λόγους». Ο ίδιος ανέβασε, μάλιστα, και το σχετικό έγγραφο.

Το έγγραφο… που μόνο δημόσιο δεν είναι

Το έγγραφο που ανέβασε ο Άδωνις Γεωργιάδης περιπλέκει τα πράγματα, καθώς δημιουργεί τρία σοβαρά ερωτήματα.

1. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε σε νεότερη ανάρτησή του ότι «η οικογένεια για σοβαρούς οικογενειακούς της λόγους έκανε αίτηση» για να εξαιρεθεί του μέτρου.

Ωστόσο βλέπουμε πως στο χαρτί δεν γράφεται ως αιτιολογία κάποιος λόγος υγείας, αλλά ότι ελήφθη υπόψη το γεγονός «που αφορά στον προγραμματισμό τελετής προ της λήψης των σχετικών αποφάσεων για επιπλέον περιοριστικά μέτρα».

Τι ισχύει τελικά; Ο προγραμματισμός ή κάποιο σοβαρό οικογενειακό θέμα;

2. Δεν υπάρχει αριθμός πρωτοκόλλου στο συγκεκριμένο χαρτί.

Αλήθεια, ποιά υπηρεσία εκδίδει τέτοια άδεια χωρίς την απαραίτητη γραφειοκρατική διαδικασία; Γιατί δεν γνωστοποιήθηκε υπηρεσιακά σε άλλους κλάδους της υπηρεσίας αυτή η απόφαση;

3. Δεν αναγράφονται στοιχεία ταυτότητας ή άλλης ταυτοποίησης του διοργανωτή της βάφτισης.

Στην άδεια αναγράφεται μόνο το όνομα του πατρός, χωρίς το πατρώνυμό του ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησής του. Είναι περίεργο όλο αυτό γιατί ακόμα και στα χαρτιά για μετακίνηση πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός ταυτότητας. Είναι προφανές ότι σε οποιονδήποτε έλεγχο, αυτό το χαρτί δεν έχει καμία ισχύ, καθώς δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση του ατόμου.

Back to top button