COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

‘Ιερός πόλεμος’ στο Κορωπί: Μεγάλη ‘σφαγή’ για τη βίλα – μοναστήρι της μοναχής και πρώην τραγουδίστριας Μαίρης Αλεξοπούλου – Το ‘αμαρτωλό’ παρελθόν και η αντιεκκλησιαστική συμπεριφορά μοναχών από τη Γερμανία, που έκαναν άνω – κάτω την Μητρόπολη

Δεν έχουν τέλος τα βάσανα για τη μοναχή Θεονύμφη, κατά κόσμον Μαίρη Αλεξοπούλου, η οποία απαρνήθηκε την καριέρα της στις αθηναϊκές πίστες για να αφοσιωθεί στον Θεό. Η πρώην τραγουδίστρια, που εμφανίστηκε δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, έχασε τη δικαστική μάχη με τον μητροπολίτη Μεσογαίας και μαζί το ησυχαστήριό της στο Κορωπί!

Η περιπέτεια της μοναχής Θεονύμφης άρχισε τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος εξέδωσε τρία πρωτόκολλα. Με το πρώτο την έπαυε από τη θέση της καθηγουμένης του Ιερού Ησυχαστηρίου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορωπίου και, ταυτόχρονα, διόριζε ως τοποτηρήτρια τη μοναχή Σαλώμη, από την Ιερά Μονή Παντανάσσης Κερατέας. Με το δεύτερο πρωτόκολλο, τη διέτασσε να παραδώσει τα κλειδιά των εξωτερικών θυρών και του ναού, τη σφραγίδα και τα βιβλία του ησυχαστηρίου, ενώ ταυτόχρονα απαγόρευε να εισέρχονται σε αυτό άντρες ή γυναίκες μοναχοί άλλης εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας. Με το τρίτο, παρήγγειλε την άμεση απομάκρυνση από το ησυχαστήριο τεσσάρων μοναχών από τη Γερμανία, με την αιτιολογία ότι «είχαν προξενήσει αναστάτωση στην Εκκλησία της Ελλάδος» και όχι μόνο, λόγω της κατ΄ εξακολούθηση αντιεκκλησιαστικής συμπεριφοράς τους.

Στη συνέχεια, με νέο έγγραφό του προς τη μοναχή Θεονύμφη, η οποία εκτελούσε χρέη Γεροντίας, ο μητροπολίτης επισήμανε ότι όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε στις εντολές του περί απομάκρυνσης των τεσσάρων μοναχών, αλλά αντιθέτως τις ενέγραψε στο Μοναχολόγιο του ησυχαστηρίου. Το αποτέλεσμα ήταν να την παύσει από τα καθήκοντά της, επικαλούμενος σωματική και πνευματική αδυναμία να τα ασκεί, αλλά της επέτρεψε να παραμείνει στο ησυχαστήριο. Παράλληλα, συγκρότησε πενταμελή επιτροπή από μοναχές και κληρικούς με πρόεδρο τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, με μοναδική αρμοδιότητα τη φροντίδα της υγείας, της διατροφής και των καθημερινών αναγκών της.

«Προβληματικό εκκλησιαστικό παρελθόν»
Για την παύση της μοναχής Θεονύμφης από τα καθήκοντά της, ο δεσπότης επικαλέστηκε ότι, ενώ της είχε απαγορεύσει να περάσουν την πόρτα του ησυχαστηρίου οι τέσσερις μοναχές, εκείνη τους έστειλε επιστολές πρόσκλησης και στη συνέχεια τις δέχθηκε. Στο ίδιο έγγραφο ανέφερε ότι οι τέσσερις μοναχές έχουν «προβληματικό εκκλησιαστικό παρελθόν», που το συνέδεε με τον πνευματικό τους πατέρα, αρχιμανδρίτη Διονύσιο Καλαμπόκα, ο οποίος έχει τεθεί σε αργία από το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο, ενώ του έχει επιβληθεί και άλλη ποινή προσωρινής αργίας επτάμισι μηνών.

Σε άλλο έγγραφό του, ο μητροπολίτης αμφισβητούσε τα «απολυτήρια γράμματά τους» (σ.σ.: αλλαγή μοναχικής στέγης) από το Αρχιεπισκοπικό Σταυροπήγιο, καθώς δεν ζητήθηκε η έγκρισή του, όπως απαιτεί η εκκλησιαστική τάξη. Ακόμη, επικαλούνταν ότι το Σταυροπήγιο και οι άλλες αδελφότητες που είχε ιδρύσει στην Ευρώπη ο αρχιμανδρίτης Διονύσιος Καλαμπόκας δεν υπάγονται στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Ετσι, κατά τον ίδιο, ήταν ανίσχυρα τα απολυτήρια γράμματα, καθώς έχουν προέλευση από μη αναγνωρισμένη εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας.

Οι πέντε μοναχές προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθούν τα πρωτόκολλα και τα έγγραφα του μητροπολίτη. Οπως επικαλούνταν, οι περιορισμοί που τέθηκαν για τη λειτουργία του ησυχαστηρίου παραβιάζουν τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία του συνεταιρισμού, που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στην προσφυγή τους ανέφεραν ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις είναι μη νόμιμες λόγω πλημμελούς αιτιολογίας και ισχυρίζονταν ότι ο μητροπολίτης αποτρέπει τη στελέχωση του ησυχαστηρίου επειδή επιθυμεί να σφετεριστεί το ακίνητο μετά τον θάνατο της μοναχής Θεονύμφης, ενδεχομένως για να το μετατρέψει σε ιδιωτική βίλα!

Αβάσιμοι ισχυρισμοί
Να σημειωθεί ότι, πριν από τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης από το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η μοναχή Θεονύμφη παραιτήθηκε από το δικόγραφο και η δικαστική διένεξη συνεχίστηκε με τις άλλες τέσσερις μοναχές. Τελικά, οι δικαστές του ΣτΕ απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς τους ως αβάσιμους, απαράδεκτους και στηριζόμενους σε εσφαλμένη προϋπόθεση.

Το τροχαίο της κόρης της
Η Μαίρη Αλεξοπούλου γνώρισε τη δόξα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 και κατάφερε έως τα 42 χρόνια της να συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Στην ιστορία έχουν μείνει οι συνεργασίες της με τους Γιάννη Πουλόπουλο, Γιάννη Βογιατζή, Φίλιππο Νικολάου και Γιώργο Κατσαρό και η συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο μαζί με την Κλειώ Λενάρδου με το τραγούδι «Πανηγύρι». Δυστυχώς, όμως, ο πρόωρος θάνατος της 18χρονης κόρης της σε τροχαίο δυστύχημα την έκανε να καταλάβει ότι όλα είναι μάταια και ακολούθησε τον δρόμο του μοναχισμού.

Back to top button