COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Ηλεκτροσόκ! Ρεύμα με δελτίο και μπλακ άουτ προανήγγειλε ο Σκρέκας! Η κυβέρνηση ‘κόβει’ την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 75%! Στον αέρα ο Κρατικός Προϋπολογισμός, στην τύχη τους οι Έλληνες! Σε τιμές χρυσού και τα καυσόξυλα!


«Μαχαίρι» στις επιδοτήσεις για το ρεύμα βάζει η κυβέρνηση, αφού διαπίστωσε πως το μέτρο με το οποίο εν μέρει ακύρωνε τη ρήτρα αναπροσαρμογής προς όλους τους καταναλωτές δεν μπορεί να το «σηκώσει» ο Κρατικός Προϋπολογισμός και έτσι εγκαταλείπει τους Έλληνες στην τύχη τους για να πληρώνουν ξανά λογαριασμούς χιλιάδων ευρώ!

Από τον επόμενο μήνα η επιδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τους λογαριασμούς των καταναλωτών θα περικοπεί ακόμη και στο ένα τέταρτο του ποσού που έχει διατεθεί για τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο χορηγήθηκαν από τον Προϋπολογισμό περίπου 800.000.000 ευρώ για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί και να καλυφθούν κατά 94% οι ανατιμήσεις, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021, αλλά τον Οκτώβριο το ποσό αυτό θα μειωθεί στο ένα τρίτο ή ακόμη και στο ένα τέταρτο, δηλαδή σε 200.000.000 ευρώ – 300.000.000 ευρώ!

Πρόκειται για μεγάλη οικονομική καταστροφή για τους πολίτες.

Οι ανακοινώσεις για την κατάργηση της οριζόντιας επιδότησης στους λογαριασμούς θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Ενέργειας.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη θεωρείται αδύνατο για ένα μέσο νοικοκυριό να καταναλώσει ρεύμα για τη θέρμανσή του τον ερχόμενο χειμώνα, δηλαδή θα είναι ασύμφορο να ανάψει κλιματιστικά ή ηλεκτρικές σόμπες.

Μάλιστα, αναμένεται να προσφέρει υψηλότερο ποσό στο επίδομα θέρμανσης προς όσους μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, κάτι που θεωρείται απίθανο για μια μέση οικογένεια.

Ακόμα και αν η πολυκατοικία όπου διαμένει έχει λέβητα πετρελαίου, σε περίπτωση που η συνέλευση αποφασίσει πως δεν υπάρχουν χρήματα για την αγορά π.χ. δύο τόνων πετρελαίου θέρμανσης, που κοστίζουν 2.200 ευρώ – 2.300 ευρώ, τότε η οικογένεια θα αναγκαστεί να στραφεί σε άλλα μέσα θέρμανσης.

Τα χρόνια αμέσως μετά τον Β’ ΠΠ θα θυμίζει ο φετινός χειμώνας, καθώς λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα αναμένεται να «παγώσουν» και οι πολίτες θα κυκλοφορούν στα σπίτια τους με κουβέρτες ενώ θα βρίσκονται σε απόγνωση από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσόξυλων.

Εκατομμύρια πολίτες στη Ελλάδα, προσπαθούν να βρουν τον φθηνότερο τρόπο για να θερμανθούν τον ερχόμενο χειμώνα αλλά πρόκειται για δισεπίλυτη εξίσωση.

Η κυβέρνηση, αδυνατώντας να καλύψει τις τεράστιες αυξήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα, επιχειρεί με κίνητρα που καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος των ανατιμήσεων να πείσει τον κόσμο ότι στέκεται δίπλα του σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Επιπλέον, καλεί φέτος τους πολίτες να καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης και όχι φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα, προσφέροντας μάλιστα και κίνητρα, τα οποία στην πράξη είναι ανέφικτο να υλοποιηθούν από τους πολίτες.

Αποτέλεσμα, οι καταναλωτές να έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο, μη γνωρίζοντας πώς θα θερμανθούν τον ερχόμενο χειμώνα.

Ακόμα χειρότερα, καλεί τους πολίτες να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης, ωστόσο διαμηνύει ότι δεν μπορεί να επιδοτήσει την αλλαγή στους λέβητες, για να διευκολυνθούν όσοι έχουν φυσικό αέριο, με το κόστος της μετατροπής να είναι δυσβάσταχτο εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων.

«Όταν η τιμή του φυσικού αερίου είναι αυξημένη κατά 10 φορές, είναι σαν η τιμή της βενζίνης να έχει ανέλθει στα 10 ευρώ το λίτρο». Με αυτή τη χαρακτηριστική δήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει δώσει το στίγμα για την ακρίβεια στο φυσικό αέριο.

Οι ανακοινώσεις για τον τρόπο μείωσης των λογαριασμών στο φυσικό αέριο αναμένονται άμεσα, ωστόσο στελέχη του οικονομικού επιτελείου ξεκαθαρίζουν πως οι τιμές στα τιμολόγια που θα λάβουν οι καταναλωτές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, όσοι κατανάλωσαν προ της ενεργειακής κρίσης φυσικό αέριο κατέβαλαν σε ετήσια βάση σε λογαριασμούς σχεδόν 1,5 – 2 δισ. ευρώ. Με τις σημερινές τιμές και την ίδια κατανάλωση, θα κληθούν να πληρώσουν σχεδόν 18 δισ. ευρώ, ποσά που πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να καταβάλουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όση κι αν είναι η επιδότηση στο φυσικό αέριο θεωρείται πως αυτή τη χρονιά θα είναι το πλέον ασύμφορο μέσο θέρμανσης για τους καταναλωτές.

Στα ύψη τα καυσόξυλα
Σε διατίμηση του κόστους των καυσόξυλων προχωρά η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στις υπέρογκες αυξήσεις που έχουν εμφανιστεί στην αγορά, καθώς χιλιάδες καταναλωτές έχουν σπεύσει να προμηθευτούν ξύλα για τον ερχόμενο, δύσκολο χειμώνα, εκτοξεύοντας τη ζήτηση και τις τιμές.

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ρύθμιση, η οποία δεν θα επιτρέπει να αυξάνεται η σημερινή λιανική τιμή πάνω από ένα όριο συγκριτικά με την περσινή τιμή.

Ειδικότερα, ο μηχανισμός της διατίμησης αναμένεται να βασίζεται σε ένα ποσοστό το οποίο θα λειτουργεί ως «κόφτης» στις υπέρογκες αυξήσεις συγκριτικά με τις περσινές τιμές.

Αυτό σημαίνει πως η αύξηση φέτος στη λιανική τιμή των καυσόξυλων δεν μπορεί να είναι 51% και πάνω αυξημένη συγκριτικά με πέρσι.

Εφόσον η διατίμηση μπει στο 50%, αυτό θα μεταφραστεί στην πράξη ως εξής:

Εστω πως πέρσι το κυβικό κόστιζε 100 ευρώ
Φέτος δεν μπορεί να κοστίζει πάνω από 150 ευρώ (αύξηση έως 50%).
Ακόμα και με αυτή την παρέμβαση, όσοι επιλέξουν φέτος να αγοράσουν καυσόξυλα θα κληθούν να πληρώσουν μια τεράστια αύξηση, βάζοντας ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

«Στροφή» στο πετρέλαιο, με μεγάλο κόστος
Να κάνουν «στροφή» στο πετρέλαιο θέρμανσης παρακινεί τους καταναλωτές το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού θα είναι φέτος υψηλότερα από κάθε άλλη χρονιά, με το πετρέλαιο να αποτελεί τη φθηνότερη λύση.

Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε μια οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 0,25 ευρώ το λίτρο. Με βάση τις σημερινές τιμές, χωρίς την επιδότηση η τιμή εκκίνησης θα διαμορφωνόταν στα 1,60 ευρώ το λίτρο και μετά την επιδότηση (που θα φανεί απευθείας στην αντλία) θα μειωθεί στα 1,35 ευρώ το λίτρο, όταν πέρσι η διάθεσή του είχε ξεκινήσει στα 1,10 – 1,15 ευρώ το λίτρο στις αστικές περιοχές.

Ωστόσο, για την αλλαγή του καυστήρα σε πετρέλαιο θέρμανσης για ένα σπίτι υπολογίζεται ότι θα πρέπει να δαπανηθεί ένα ποσό που αγγίζει τα 1.500 – 1.800 ευρώ, ενώ για μια πολυκατοικία το ποσό εκτοξεύεται στο επίπεδο των 3.000 ευρώ.

Μπορεί σε αυτή την περίπτωση το κόστος να επιμερίζεται σε περισσότερους καταναλωτές, ωστόσο πρόκειται για μια δαπάνη την οποία κανένα νοικοκυριό δεν έχει υπολογίσει στα έξοδά του.

Ρεύμα με δελτίο προανήγγειλε ο Σκρέκας!

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Τρίτης, παραδέχτηκε πως θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος ή «ρεύμα με το δελτίο» προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια λέγοντας πως «στη ζωή και όταν μαίνεται ένας πόλεμος συμβατικός και ενεργειακός, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα».

«Αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ μικρές αυτές οι πιθανότητες, σχεδόν μηδενικές» πρόσθεσε στην συνέχεια, χωρίς, όμως, να γίνει πιστευτός.

«Και στις αιχμές θα έχουμε ρεύμα και φυσικό αέριο και έχουμε κάνει ό,τι πρέπει ώστε η Ελλάδα να μην έχει μεγάλο κίνδυνο να έχουμε “δελτίο” όπως το λέτε εσείς», είπε και σημείωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μικρότερο ρίσκο σε σχέση με την επάρκεια ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα εκεί αναφέρθηκε ότι θα υπάρξουν τρεις κλίμακες χωρίς να δώσεις λεπτομέρειες για τα όρια της κάθε κλίμακας και εν τέλει ποιο θα είναι το ύψος της επιδότησης, είπε όμως ότι σίγουρα την μεγαλύτερη επιδότηση θα την πάρουν όσοι καταναλώσουν 15% λιγότερο ρεύμα από πέρσι.

Αυτό από μόνο του είναι κάτι πολύ δύσκολο να γίνει για ευνοήτους λόγους, γιατί όταν ο Έλληνας πολίτης αρχίσει να νιώθει «τσιμπήματα» στην καρδιά από το κρύο, εκείνη την στιγμή θα προτιμήσει να ανάψει την ηλεκτρική σόμπα στο φουλ.

Οι στόχοι της κυβέρνησης, είπε, είναι τρεις:

Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Να ληφθούν ρυθμιστικές αποφάσεις για την αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου από της ηλεκτρικής ενέργειας
Να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού.
Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Οκτωβρίου θα γίνει σε τρεις κλίμακες.

Ο Κώστας Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η απορρόφηση του 90% με 94% των αυξήσεων και πως τα νοικοκυριά θα στηριχθούν ανεξαρτήτως εισοδήματος και εάν πρόκειται για κύρια ή μη κύρια κατοικία.

Στον νέο μηχανισμό θα υπάρξουν τρεις κλίμακες με το μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών να βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα και όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση στην δεύτερη και την τρίτη.

«Εκεί θα δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση εφόσον μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, όταν έρθει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός να λάβουν μια επιπλέον επιδότηση που θα έρθει στον εκκαθαριστικό λογαριασμό από τον προμηθευτή τους», είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Για το φυσικό αέριο τόνισε ότι η στήριξη θα είναι τέτοια που να καθιστά πιο προσιτή την τιμή αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι όπως ήταν προ κρίσης, καθώς η τιμή έχει αυξηθεί κατά 7 με 10 φορές σε 1,5 χρόνο.

Back to top button