COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

ΗΠΑ και Ευρώπη χτυπούν την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ‘θρέφουν’, ταυτόχρονα, έναν μικρό Πούτιν -τον Ερντογάν- στον κόρφο τους! «Εμείς δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ας παγώσουν οι Ευρωπαίοι και όχι οι Τούρκοι», δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος Πρόεδρος!


Την ίδια στιγμή, που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη περισφίγγουν την μέγγενη των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι ‘θρέφουν στον κόρφο τους’ έναν άλλον Πούτιν, τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Πράγματι, είναι πρωτοφανής η ανοχή, που δείχνουν οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον στα προκλητικά ‘ακροβατικά νούμερα’ και στις διαρκείς κολοτούμπες που κάνει ο Ερντογάν στο διπλωματικό πεδίο, ελισσόμενος σαν δηλητηριώδες ερπετό, ανάμεσα στις συμπληγάδες αλληλο-συγκρουομένων γιγαντιαίων συμφερόντων! Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τις κυρώσεις, που αποφάσισε το ΝΑΤΟ, εναντίον της Ρωσίας, για τις οποίες δήλωσε προκλητικά ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Τούρκους πολίτες να παγώσουν»!

Την ίδια περίοδο  ο Τούρκος Πρόεδρος μιλάει στο τηλέφωνο τόσο με τον Πούτιν, όσο και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι και παζαρεύει με τις ΗΠΑ να πάρει 80, αναβαθμισμένα, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και άλλα 40 F-16 αμέσως μετά! Εκ παραλλήλου, διατηρεί τα Ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων είναι στραμμένος προς την Ελλάδα και πουλάει drones και μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, κάνοντας διπλωματικές πιρουέτες, που θα ζήλευε και η Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Νάντια Κομανέτσι!

Επιπλέον, ο Ερντογάν επιμένει να εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και ανοίγει τις πόρτες της Τουρκίας σε όλες τις εταιρείες Δυτικών συμφερόντων, που αποσύρονται από τη Ρωσία, λόγω των κυρώσεων, ενώ την ίδια στιγμή προωθεί τις μεγαλύτερες Τουρκικές επιχειρήσεις για να μπουν στη Ρωσική αγορά, ώστε να επωφεληθούν από τα κενά, που άφησε η αποχώρηση των Δυτικών Ομίλων.

Για το Ραμαζάνι

Ο Τούρκος Πρόεδρος στις δηλώσεις, που έκανε κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε την Τουρκική κοινή γνώμη ότι «δεν θα λείψουν από το τραπέζι των πιστών Τούρκων Μουσουλμάνων, όλα τα τρόφιμα που συνηθίζουν να καταναλώνουν, κατά την ιερή περίοδο του Ραμαζανίου…».

Είναι απορίας άξιον, από πού αντλεί ο Τούρκος Πρόεδρος αυτό το θράσος και αυτή την ανοχή, που του επιτρέπουν να κάνει τέτοιου είδους επικίνδυνα παιχνίδια, σε μία εποχή που ανατρέπονται οι παγκόσμιες ισορροπίες και προκύπτει ακόμη και κίνδυνος ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου; Δυστυχώς για την Ελλάδα, ο Ερντογάν έχει κατορθώσει να ‘πουλήσει’ στους Δυτικούς το παραμύθι ότι είναι ο μόνος, που μπορεί να διαμεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για να ανοίξει τον δρόμο προς την ειρήνευση και ταυτόχρονα ότι η Τουρκία αποτελεί τον παράγοντα-κλειδί για την επαναχάραξη του νέου ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης, με τον οποίο η Γηραιά Ήπειρος θα κατορθώσει να απεξαρτηθεί, το ταχύτερο δυνατόν, από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Και όλα αυτά μπορεί να μην ανησυχούσαν και πολύ την Ελλάδα, αν η Τουρκία δεν έθετε, με πείσμα και επιμονή, σε όλους τους συνομιλητές της, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να παίξει αυτό τον γεωστρατηγικό ρόλο, το να ικανοποιηθούν όλες οι διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδος, με τις οποίες αμφισβητεί στην πράξη τμήματα της Εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Back to top button