ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΠΑ και Ρωσία «διαμοιράζουν τα ιμάτια» της Ουκρανίας – Ο Τραμπ δεσμεύει τον ορυκτό της πλούτο έναντι των 400 δισ. που έδωσε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι – Ο Πούτιν μεθοδεύει την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στις κατεχόμενες από τη Ρωσία ουκρανικές περιοχές

Advertisement

Εν μέσω του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία, ο πλούτος της χώρας σε στρατηγικά ορυκτά έχει μετατραπεί σε σημείο αιχμής τόσο για τη Δύση όσο και για τη Μόσχα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ και η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως ακολουθούν διαφορετικές στρατηγικές, αλλά με τον ίδιο στόχο που δεν είναι άλλος από την εκμετάλλευση των τεράστιων φυσικών πόρων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η κυβέρνηση Τραμπ απαιτεί από την Ουκρανία να της παραχωρήσει πρόσβαση στον ορυκτό της πλούτο, ως αντάλλαγμα για τη στρατιωτική υποστήριξη ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει λάβει από τις ΗΠΑ μέχρι σήμερα. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η Ουκρανία οφείλει να επιστρέψει αυτή την υποστήριξη παραχωρώντας την εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών και των κρίσιμων μετάλλων της φαίνεται να αποτελεί την τέλεια ευκαιρία.

Ο ουκρανικός ορυκτός πλούτος περιλαμβάνει:

  • Λίθιο (σημαντικό για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων)
  • Γραφίτη (βασικό υλικό για ηλεκτρονικά και στρατιωτικά συστήματα)
  • Κοβάλτιο και νικέλιο (απαραίτητα για μπαταρίες και αεροδιαστημική τεχνολογία)
  • Σπάνιες γαίες (που χρησιμοποιούνται στην αμυντική βιομηχανία και την τεχνολογία)

Η στρατηγική του Τραμπ βασίζεται στη λογική της «οικονομικής αποικιοκρατίας», καθώς στοχεύει στον έλεγχο των ουκρανικών πόρων από αμερικανικές εταιρείες. Παρόλα αυτά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φαίνεται να αντιδρά, καθώς φοβάται ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της χώρας του.

Advertisement

Ρωσία: Ο Πούτιν εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο των κατεχόμενων περιοχών

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία, έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό της περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους, εκμεταλλεύεται ήδη τα κοιτάσματα ορυκτών στις κατεχόμενες περιοχές. Όπως αναφέρει το El País,  η Μόσχα έχει αρχίσει να δημιουργεί υποδομές για την εξόρυξη και μεταφορά αυτών των υλικών προς τη ρωσική βιομηχανία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η περιοχή του Ντονμπάς και της Ζαπορίζια, όπου υπάρχουν αποθέματα τιτανίου, λιθίου και νικελίου, τα οποία η Ρωσία προσπαθεί να ενσωματώσει στη δική της παραγωγή. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι ρωσικές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να υπογράφουν συμβόλαια εκμετάλλευσης με Κινέζους και Ινδούς επενδυτές, διαμορφώνοντας ένα νέο γεωπολιτικό άξονα εκτός του ελέγχου της Δύσης.

Αντιδράσεις και προκλήσεις για την Ουκρανία

Η Ουκρανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη κατάσταση, καθώς αφενός δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ για την παραχώρηση των ορυκτών της, αφετέρου βλέπει τη Ρωσία να εκμεταλλεύεται ήδη μεγάλο μέρος τους.

  • Ο απερχόμενος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις αμερικανικές απαιτήσεις, με το Βερολίνο να θεωρεί ότι μια τέτοια συμφωνία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αμερικανική επιρροή στην Ουκρανία εις βάρος της Ευρώπης.
  • Παράλληλα, στην Ουάσιγκτον υπάρχουν πολιτικές αντιδράσεις, με Δημοκρατικούς γερουσιαστές να καταγγέλλουν ότι μια τέτοια συμφωνία θα καταστήσει τις ΗΠΑ οικονομικό επικυρίαρχο της Ουκρανίας.
  • Στη Ρωσία, η εκμετάλλευση των ουκρανικών πόρων παρουσιάζεται από το Κρεμλίνο ως «αντιστάθμιση» των δυτικών κυρώσεων, ενώ ο Πούτιν προσπαθεί να συνάψει συμφωνίες με χώρες της BRICS (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) για την πώληση αυτών των πρώτων υλών.

Advertisement

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button