COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

‘Ηρωική’ έκκληση από τον Ζελένσκι για ειρήνη: «Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε, για να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και η δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Διαφορετικά, οι απώλειες της Ρωσίας θα μεγάλες!»


Oι ουσιαστικές συνομιλίες ειρήνης και ασφάλειας για την Ουκρανία είναι η μόνη ευκαιρία για τη Ρωσία να μειώσει τη ζημιά από τα δικά της λάθη, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής (18/3) ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο του δεκάλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμα την 23ή ημέρα του πολέμου στην χώρα του.

«Ήρθε η ώρα να συναντηθούμε. Ώρα να μιλήσουμε. Είναι καιρός να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και η δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Διαφορετικά, οι απώλειες της Ρωσίας θα μεγάλες», αναφέρει στην έκκλησή του, ενώ δεν παραλείπει να μιλήσει για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που εμποδίζονται από τους Ρώσους χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες του εισβολέα ως εγκλήματα πολέμου.

Επίσης σχολιάζει και την ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στη Μόσχα σε εκδήλωση για τα 8 χρόνια από την προσάρτησή της Κριμαίας.

Ξεκινώντας την καθιερωμένη πλέον ομιλία του προς τους Ουκρανούς ο Ζελένσι αναφέρει:

«Συνήθως τέτοιες μέρες λέγαμε: ήρθε η άνοιξη.

Και τώρα λέμε: ήρθε ο πόλεμος.

Αλλά και πάλι σίγουρα θα νικήσουμε τους πάντες. Γιατί είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι μιας ελεύθερης χώρας!»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρεται στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και στα εμπόδια που βάζουν οι Ρώσοι.

«Σήμερα υπήρχαν επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία. Έξι – στην περιοχή Sumy, ένας – στην περιοχή του Ντόνετσκ. Περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έφυγαν από την πολιορκία της Μαριούπολης. Συνολικά, περισσότεροι από 180.000 Ουκρανοί έχουν διασωθεί κατά τη διάρκεια των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Παραδόθηκαν εκατοντάδες τόνοι βασικών προϊόντων.

Όμως οι κατακτητές συνεχίζουν να εμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις περισσότερες περιοχές στις γύρω πόλεις. Αυτή είναι μια απόλυτα συνειδητή τακτική. Έχουν ξεκάθαρη εντολή να κάνουν τα πάντα για να γίνει η ανθρωπιστική καταστροφή στις ουκρανικές πόλεις «επιχείρημα» συνεργασίας των Ουκρανών με τους κατακτητές.

Αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Αυτοί θα είναι υπεύθυνοι για αυτό. 100%. Κάθε Ρώσος που δίνει τέτοιες εντολές, και κάθε Ρώσος στρατιώτης που εκτελεί τέτοιες εντολές, θα ταυτοποιείται. Και θα λάβει υποχρεωτικό εισιτήριο απλής μετάβασης για τη Χάγη. Στην πόλη που βρίσκεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι κάτοικοι συνεχίζουν να διασώζονται από τα ερείπια του δραματικού θεάτρου που καταστράφηκε από τους κατακτητές στη Μαριούπολη, όπου οι άμαχοι κρύφτηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τις βόμβες. Περισσότερα από 130 βρίσκονται ήδη στην επιφάνεια. Υπάρχουν σοβαρά τραυματίες. Όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.

Χάρη στο θάρρος και την επαγγελματική εκπαίδευση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι δυνάμεις κατοχής ανακόπηκαν σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις».

Ο Ζελένσκι δεν παραλείπει να σχολιάσει και την ομιλία του Βλάντιμιρ Πούτιν που έδωσε χθες στο κατάμεστο στάδιο Λουζνίκι στη Μόσχα για την Κριμαία και την προσάρτησή της στη Ρωσία το 2014 και η οποία κάποια στιγμή διακόπηκε.

«Πολλά ακούστηκαν σήμερα στη Μόσχα σε σχέση με την επέτειο της κατάληψης της Κριμαίας. Έγινε μεγάλη συγκέντρωση. Και θέλω να προσέξω μια λεπτομέρεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά περίπου 200.000 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση στη ρωσική πρωτεύουσα. 100.000 στους δρόμους, περίπου 95.000 στο γήπεδο.

Περίπου ο ίδιος αριθμός ρωσικών στρατευμάτων συμμετείχαν στην εισβολή στην Ουκρανία. Φανταστείτε ότι υπάρχουν 14.000 πτώματα και δεκάδες χιλιάδες ακόμη τραυματίες. Ήδη τόσες πολλές ρωσικές απώλειες από αυτή την εισβολή.

Αυτό είναι το τίμημα του πολέμου. Λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει.

Οι προτάσεις της Ουκρανίας βρίσκονται στο τραπέζι.

Τις επόμενες ημέρες, θα συνεχίσω να απευθύνω έκκληση στους λαούς του κόσμου να ζητήσουν ειρήνη για την Ουκρανία. Μπροστά είναι η έκκλησή μου στους Ελβετούς, στους πολίτες και στο κράτος.

Προγραμματίζονται επίσης παραστάσεις στο Ισραήλ, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Ο κόσμος ακούει τη θέση της Ουκρανίας. Ο κόσμος στηρίζει τους υπερασπιστές μας, τους υπερασπιστές της Ουκρανίας».

Καταλήγοντας ο ουκρανός πρόεδρος απευθύνει έκκληση για ειρήνη.

«Οι τοπικές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ουκρανίας είναι η μόνη ευκαιρία για τη Ρωσία να μειώσει τις ζημιές από τα δικά της λάθη. Ήρθε η ώρα να βρεθούμε μαζί. Ώρα να μιλήσουμε. Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και η δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Διαφορετικά οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι μεγάλες».

Back to top button