STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ήρθε στο φως το μέρος ταφής του Μ.Αλεξάνδρου: “Δεν υπάρχει αμφιβολία”, υποστηρίζει ο Χάρης Τζάλας

Δεν υπάρχει αμφιβολία

Advertisement

Ήρθε στο φως το μέρος ταφής του Μ.Αλεξάνδρου: Ο Χάρης Τζάλας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης και επικεφαλής των ενάλιων ερευνών, εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια.

 

Ήρθε στο φως το μέρος ταφής του Μ.Αλεξάνδρου: “Δεν υπάρχει αμφιβολία”, υποστηρίζει ο Χάρης Τζάλας

Μελετητής της τοπογραφίας της Αλεξάνδρειας, ο κ. Τζάλας δηλώνει με στοιχεία ότι η αναζήτηση αυτού του σημαντικού ιστορικού μνημείου έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και συζητήσεις στην επιστημονική κοινότητα.

Ιστορικό Πλαίσιο και Έρευνες

Το 1998, συστάθηκε το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας με στόχο την ενάλια έρευνα, μια πρωτοβουλία που υποστηρίχθηκε από τις αιγυπτιακές αρχές. Έκτοτε, έχουν οργανωθεί και πραγματοποιηθεί 28 αποστολές στο βυθό της Αλεξάνδρειας, αποκαλύπτοντας σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Μαρτυρίες και Ιστορικά Στοιχεία

Ο κ. Τζάλας, στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφέρει μαρτυρίες από 4-5 αυτοκράτορες που επισκέφτηκαν τον τάφο στην Αλεξάνδρεια. Μεταξύ αυτών, ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Οκτάβιος, ο Καλιγούλας, ο Σεπτίμιος Σεβήρος και ο Καρακάλλας. Κάθε επίσκεψη φέρει ιστορικά γεγονότα και ενδείξεις για την ύπαρξη του τάφου στην Αλεξάνδρεια.

Advertisement

Ήρθε στο φως το μέρος ταφής του Μ.Αλεξάνδρου: “Δεν υπάρχει αμφιβολία”, υποστηρίζει ο Χάρης Τζάλας

 

Προκλήσεις και Καταστροφές

Η Αλεξάνδρεια υπέστη μεγάλες καταστροφές από τσουνάμι και φοβερούς σεισμούς, ενώ οι χριστιανοί κατέστρεψαν πολλά μνημεία της πόλης. Η κατάκτηση από τους Άραβες και η μείωση του πληθυσμού της πόλης από 500.000 σε 2.000 κατοίκους επιδείνωσαν την κατάσταση. Ο τάφος του Αλέξανδρου, ο οποίος είχε αφαιρεθεί από την Κλεοπάτρα και ο Πτολεμαίος ο 4ος είχε αφαιρέσει τη χρυσή σαρκοφάγο, έπαψε να έχει την ίδια σημασία για τους κατοίκους της πόλης.

 

Μια Ελληνική Αναζήτηση

Ο Χάρης Τζάλας τονίζει ότι πολλοί Έλληνες έχουν εμμονή με την ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πιστεύοντας ότι πρέπει να τον βρει ένας Έλληνας. Ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει τη σημασία της μελέτης και της έρευνας, αντί για όνειρα και φαντασιώσεις.

Advertisement

Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της αρχαιολογίας, και η αναζήτησή του συνεχίζεται με ελπίδα και επιμονή, βασισμένη στα ιστορικά δεδομένα και τις σύγχρονες τεχνικές έρευνας.


Advertisement


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button