COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ισχυρό ενδιαφέρον για το Μεγάρο Μποδοσάκη στο Σύνταγμα – Τα ονόματα (pics)

Χθες έληξε η προθεσμία για τις μη δεσμευτικές προσφορές

Πολύ αυξημένο και σημαντικό, προκαταρκτικό ενδιαφέρον, αντάξιο και της σημαντικότητας του ίδιου του ακινήτου, υπήρξε χθες για τη μακροχρόνια μίσθωση του Μεγάρου Μποδοσάκη, ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.

Χθες, μετά από παράταση δύο ημέρων, έληξε η προθεσμία για την αρχική εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος (στο πλαίσιο της πρόσκλησης που έχει απευθύνει ο ιδιοκτήτης, το ίδρυμα Μποδοσάκη και της διαδικασίας που «τρέχει» ήδη από τον περασμένο μήνα) με την εμφάνιση, κατά τις πληροφορίες, σημαντικών ονομάτων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως από τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο όμιλος ΛΑΜΨΑ με ισχυρό αποτύπωμα στην πλατεία Συντάγματος μέσω των 5άστερων Μεγάλη Βρετανία, King George, Αthens Capital MGallery, η Grivalia με το πολλά υποσχόμενο project για το πρώτο 5* Οne & Only Resort στα πρώην Αστέρια Γλυφάδας (με επίσημη λειτουργία από τις αρχές Οκτωβρίου) και δεδηλωμένο ενδιαφέρον για περαιτέρω επέκταση στον κλάδο της πολυτελούς φιλοξενίας, ο όμιλος Διβάνη, με σημαντική παρουσία επίσης στο κέντρο της Αθήνας κ.ά..

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον, μη δεσμευτικό πάντα, υπήρξε κυρίως για ξενοδοχειακή χρήση μεν, ωστόσο δεν έλειψαν και προτάσεις για γραφεία.

Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για το Μέγαρο που προσφέρει απρόσκοπτη θέα από την Ακρόπολη μέχρι το λόφο του Λυκαβηττού και τον Εθνικό Κήπο, θα ήταν ενδεδειγμένη η αξιοποίηση του για ξενοδοχείο, λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, της θέσης του ακινήτου στην «καρδιά» της πρωτεύουσας απέναντι από τον Εθνικό Κήπο και φυσικά λόγω του γεγονότος ότι είναι ένα από τα ελάχιστα αυτοτελή κτίρια προς μίσθωση στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα πολύ υψηλών προδιαγραφών, έστω κι αν χρειάζονται αρκετά κεφάλαια για τη μετατροπή του σε ξενοδοχειακή μονάδα.

Τώρα, επόμενο βήμα της διαδικασίας που έχει αναλάβει ο σύμβουλος του ιδρύματος, η εταιρεία εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων Κεντρική – Savills Hellas, θα είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, στα τέλη Σεπτεμβρίου, για το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 12.819 τ.μ. επί της λεωφόρου Αμαλίας 20 και Σουρή 5. Το ίδρυμα Μποδοσάκη είχε εγκαίρως γνωστοποιήσει την πρόθεσή του, στις αρχές του τρέχοντος έτους, για την εκμίσθωση του ακινήτου.

Ο σημερινός μισθωτής, η Eurobank, αναμένεται να φύγει έως το τέλος του 2023, οπότε και λήγει το συμβόλαιό της, για να μεταφερθεί στο νέο, «πράσινο» κτίριο επί της Σταδίου, που είχε αποκτηθεί το 2018 από την τότε Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (σ.σ. συγχωνεύθηκε μετέπειτα με τη Eurobank) κι έχει συνολική επιφάνεια 4.650 τ.μ. με απρόσκοπτη θέα στην παλιά Βουλή.

Όσον αφορά την αξία του εμβληματικού Μεγάρου του Συντάγματος, στο τέλος Δεκεμβρίου είχε εύλογη αξία στα 72,54 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί έναντι των 71 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021. Χωρίς να ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ελάχιστο τίμημα μίσθωσης, το Μέγαρο μπορεί να μισθωθεί είτε τμηματικά κατ’ όροφο, είτε αυτοτελώς, ενώ διαθέτει, αν και παλιό, μικρούς χώρους στάθμευσης στα υπόγεια.

Για το θέμα του μισθώματος πάντως, όπως είναι εύλογο, πρόθεση του ιδρύματος είναι να είναι αντίστοιχα ικανοποιητικό και υψηλότερο από αυτό που εισπράττεται τώρα από τη Eurobank, ενώ οι υποψήφιοι μισθωτές είναι ελεύθεροι να προτείνουν και την προτιμώμενη χρήση.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, «οι προτιμώμενοι πλειοδότες θα πρέπει να δηλώσουν στις προσφορές τους ότι αυτές θα ισχύσουν έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023 και καλό είναι να λάβουν υπόψη στη διαμόρφωση της προσφοράς τους ότι το ίδρυμα, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την εκτέλεση του κοινωφελούς έργου του, σκοπεύει να επιλέξει ένα μισθωτή του οποίου η προσφορά θα παρέχει εισόδημα ενοικίου από την έναρξη της μισθωτικής περιόδου, στις αρχές του 2024».

Όπως αναφέρεται στην Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών, «το εξαώροφο κτίριο γραφείων των επιχειρήσεων Μποδοσάκη (Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης 1891 – 1979) οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1949-1958, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ανδρέα Πλουμιστού. Η καθηγήτρια Ελένη Φεσσά –  Εμμανουήλ το χαρακτηρίζει κλασικομοντέρνας τεχνοτροπίας ή δείγμα του πώς ένα καινούργιο κτίσμα μπορεί να είναι ουσιαστικά παλιό ή ακαδημαϊκής τεχνοτροπίας».

Το ακίνητο κτίστηκε την περίοδο από το 1949 έως το 1958 και θεωρείται ως το καλύτερό του έργο του Ανδρέα Πλουμιστού (1897-1962), ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας, που ήταν για πολλά χρόνια επικεφαλής του αρχιτεκτονικού τομέα στον δήμο Αθηναίων, έχοντας υπ’ ευθύνη του τις προσθήκες και τη σημερινή εικόνα του δημαρχείου της πρωτεύουσας.

Back to top button