Σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται η Κρήτη, αλλά και ευρύτερα η χώρα, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Λασιθίου.
Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη: Ζημιές σε σχολεία-Αγωνία για γονείς και μαθητές-Ψυχραιμία συνιστούν οι σεισμολόγοι
Η δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, ακόμη και στην Αττική, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους πολίτες και ενεργοποιώντας άμεσα τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική και τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών.
Ζημιές σε υποδομές και εστίαση στην πρόληψη
Μολονότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί ή εκτεταμένες καταστροφές, έχουν εντοπιστεί φθορές σε κατοικίες και σχολικά κτίρια, με τις αρχές να πραγματοποιούν διαρκείς ελέγχους για ενδεχόμενους κινδύνους που ίσως δεν έχουν ακόμη αναφερθεί. Ειδικοί και τεχνικά συνεργεία παρακολουθούν στενά τη μετασεισμική δραστηριότητα, ενώ οι σεισμολόγοι υπογραμμίζουν την ανάγκη αναβάθμισης της αντισεισμικής θωράκισης, ιδιαίτερα σε παλαιότερες κατασκευές που δεν πληρούν τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανόνες.
Από την πρώτη στιγμή, οι αρμόδιες αρχές ενεργοποίησαν σχέδια έκτακτης ανάγκης. Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Κρήτης και η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) τέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συναγερμό τέθηκαν και οι υπόλοιπες μονάδες ΕΜΑΚ ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο προληπτικής ετοιμότητας για κάθε ενδεχόμενο.
Σχολεία στο επίκεντρο της ανησυχίας
Ο σεισμός έφερε στην επιφάνεια χρόνιες παθογένειες στον τομέα της σχολικής υποδομής. Ρωγμές εντοπίστηκαν σε αίθουσες του 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αλικαρνασσού, με αποτέλεσμα την άμεση απομάκρυνση των μαθητών από δέκα τμήματα του πρώτου ορόφου για προληπτικούς λόγους.
Παρά την απουσία σοβαρών ζημιών σε άλλες σχολικές μονάδες, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ηρακλείου απαίτησε επίσημη ενημέρωση από τις δημοτικές αρχές. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ένωσης, τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, με τις καταγραφείσες φθορές να αξιολογούνται άμεσα από τεχνικά κλιμάκια.
Ωστόσο, οι γονείς επισημαίνουν πως τα περισσότερα σχολεία της περιοχής έχουν ανεγερθεί με παλαιότερους κανονισμούς, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για δευτεροβάθμιους (ενδελεχείς) προσεισμικούς ελέγχους, πέρα από τις συνήθεις μακροσκοπικές επιθεωρήσεις. Επιπλέον, εκφράζονται ανησυχίες για την ασφάλεια των κτηρίων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις, όπως:
-
Απουσία δεύτερης σκάλας κινδύνου,
-
Καυστήρες τοποθετημένοι σε διαδρόμους διαφυγής,
-
Έλλειψη θυρών με μπάρες πανικού,
-
Ακατάλληλοι ή ανύπαρκτοι χώροι συγκέντρωσης μαθητών.
Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη: Ζημιές σε σχολεία-Αγωνία για γονείς και μαθητές-Ψυχραιμία συνιστούν οι σεισμολόγοι
Οι σεισμολόγοι καθησυχάζουν αλλά εφιστούν την προσοχή
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, εξήγησε πως το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε μεγάλο βάθος (60 χλμ), γεγονός που μειώνει την πιθανότητα για έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. «Με αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν αναμένουμε σημαντική μετασεισμική ακολουθία. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλη ακτίνα, λόγω του μεγάλου βάθους και του μεγέθους του, όμως δεν υπάρχει λόγος πανικού», τόνισε.
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου, ο οποίος μέσω ανάρτησης του σε κοινωνικά δίκτυα ανέφερε πως το μεγάλο βάθος και η απόσταση από το νησί λειτούργησαν προστατευτικά. Επιπλέον, συνέδεσε τον σημερινό σεισμό με τον πρόσφατο στην Κάρπαθο, επισημαίνοντας ότι οι δύο δονήσεις σηματοδοτούν το τέλος της «σεισμικής ύφεσης» που επικρατούσε στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2021.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα είναι πιθανό να σχετίζεται με βαθύτερες γεωδυναμικές διεργασίες που αφορούν την υποβύθιση της μεσογειακής λιθόσφαιρας κάτω από την Κρήτη, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται άμεση απειλή.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα