ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Σχεδόν 300 μετανάστες διέσωσε το πλοίο Open Arms στα ανοιχτά της Λιβύης

Το ανθρωπιστικό πλοίο Open Arms της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Proactiva διέσωσε σχεδόν 300 μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης, δήλωσε χθες Παρασκευή ο ιδρυτής της οργάνωσης.

«Μόλις 24 ώρες μετά την άφιξή μας στην Μεσόγειο, το Open Arms μόλις διέσωσε δύο σκάφη που έπλεαν σε ανοιχτή θάλασσα με κίνδυνο να βυθιστούν. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, άνδρες έγκυες γυναίκες, παιδιά, βρέφη», τόνισε με tweet του ο
Όσκαρ Καμπς.

Αργότερα ανακοίνωσε τη διάσωση ενός τρίτου σκάφους με «επιβαίνοντες 29 γυναίκες, 5 παιδιά και 56 άνδρες».
Το Open Arms ξεκίνησε εκ νέου στα τέλη Νοεμβρίου τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο στ΄ανοιχτά της Λιβύης. Είχε σταματήσει τον Αύγουστο τις επιχειρήσεις του.

Αυτή η θαλάσσια διαδρομή παράτυπης μετανάστευσης στην κεντρική Μεσόγειο αποτελεί την πλέον θανατηφόρα με περισσότερους από 1300 μετανάστες να έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ιταλία ή την Μάλτα από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Ανθρωπιστικά πλοία επιχειρούν σε αυτή την περιοχή παρά την έντονη αντίδραση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που απαγορεύει τον ελλιμενισμό των πλοίων διάσωσης μεταναστών σε ιταλικά λιμάνια, κατηγορώντας τις οργανώσεις για προώθηση επιχειρήσεων λαθρεμπόρων και παρά την απροθυμία της Μάλτας.

Μια άλλη ΜΚΟ, η γερμανική Sea-Eye, επίσης ανακοίνωσε χθες βράδυ την αναχώρηση από την Αλχεθίρας στην νότια Ισπανία ενός νέου σκάφους διάσωσης του «Professor Albrecht-Penck» στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.
Μερικά από τα 18 μέλη του πληρώματος είναι πρώην εθελοντές του Aquarius, του σκάφους διάσωσης μεταναστών που προκάλεσε το περασμένο καλοκαίρι μια διπλωματική κρίση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

Το Aquarius τερμάτισε τις επιχειρήσεις διάσωσης στις αρχές Δεκεμβρίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button