ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ισραήλ: Για ποιον λόγο ο Νετανιάχου καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας

Νύχτα ταραχών στο Τελ Αβίβ

Μετά από μια νύχτα αναταραχών με οδομαχίες, φωτιές και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στις μεγαλύτερες πόλεις του, το Ισραήλ ετοιμάζεται για μια νέα εποχή, ύστερα από την απόλυση του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ισραήλ: Για ποιον λόγο ο Νετανιάχου καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας

Χορηγούμενο

Η αποπομπή του στρατηγού Γκάλαντ, δημοφιλούς και σεβαστού στο ευρύ κοινό, προκαλεί αναταράξεις. Η αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί αυτή την εξέλιξη για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση του Νετανιάχου, ενώ ο νέος υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατζ, σχεδιάζει να εφαρμόσει μια πιο επιθετική στρατηγική.

Χορηγούμενο

Ο Γκάλαντ θεωρεί ότι η απομάκρυνσή του οφείλεται σε διαφωνίες με τον Νετανιάχου σχετικά με τη στρατιωτική θητεία των υπερορθόδοξων, την εγκατάλειψη των ομήρων στη Γάζα, και την ανάγκη επίσημης έρευνας για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Η εγκατάλειψη των ομήρων είναι μια πράξη που δεν θα ξεχαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ισραήλ: Για ποιον λόγο ο Νετανιάχου καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας

Χορηγούμενο

Παρ’ όλα αυτά, η αποπομπή του Γκάλαντ ήταν κατά πολλούς αναμενόμενη, καθώς οι διαφορές του με τον Νετανιάχου ήταν βαθιές. Ο κύκλος του Νετανιάχου τον θεωρούσε ως “πηγή” πληροφοριών προς τους Αμερικανούς, προωθώντας μια πιο διαλλακτική στάση.

Χορηγούμενο

Η σχέση τους είχε ήδη διαρραγεί από τον περασμένο χρόνο, όταν ο Γκάλαντ είχε αντιταχθεί στις προτεινόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου, πυροδοτώντας τότε μαζικές διαδηλώσεις.

Ακόμη και ο τρόπος της απόλυσής του ήταν ψυχρός: ο Νετανιάχου τον κάλεσε στο γραφείο του και του έδωσε μια επιστολή με μια μόνο πρόταση: «Απολύεσαι άμεσα από τη θέση του υπουργού Άμυνας».

Τον Αύγουστο, ο Γκάλαντ είχε χαρακτηρίσει «ανοησία» τον στόχο του Νετανιάχου για «απόλυτη νίκη» στη Γάζα, κάτι που είχε προκαλέσει δημόσια αντίδραση από τον πρωθυπουργό, που τον κατηγόρησε για «αντι-ισραηλινή ρητορική».


Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο Γκάλαντ αντιτάχθηκε στον έλεγχο του ανθρωπιστικού διαδρόμου στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου και κατήγγειλε ως «ηθική ντροπή» την εμμονή στην πολεμική νίκη έναντι της ανταλλαγής ομήρων.

Επιπλέον, η απόφαση του Νετανιάχου να αποσύρει νομοσχέδιο που παρείχε επιδοτήσεις σε υπερορθόδοξες οικογένειες, προκάλεσε περαιτέρω ένταση. Ο Γκάλαντ αντιδρούσε στην εξαίρεση των υπερορθόδοξων από τη στρατιωτική θητεία, υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα ασφαλείας υπό την ηγεσία του δεν θα το υποστηρίξει.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόλυσής του, ξέσπασαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε περιοχές όπως το Τελ Αβίβ και η Ιερουσαλήμ, εκφράζοντας την οργή τους για την απόφαση, ενώ κάποιες ομάδες απέκλεισαν κεντρικές οδούς. Οι οικογένειες των ομήρων κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι παρατείνει τον πόλεμο και εμποδίζει τις συμφωνίες για επιστροφή των ομήρων.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, καταδίκασε την κίνηση αυτή ως «πράξη τρέλας», λέγοντας ότι ο Νετανιάχου θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας για πολιτικά οφέλη.

Παρά τις αντιδράσεις, ο Ίσραελ Κατζ ανέλαβε ήδη τα καθήκοντα του υπουργού Άμυνας, αφήνοντας το υπουργείο Εξωτερικών στον Γκίντεον Σάαρ.





Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button