COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γάζα: Ο Νετανιάχου συνεχίζει τις επιθέσεις κατά της Χαμάς σε όλα τα μέτωπα αψηφώντας το τελεσίγραφο του πολιτικού Αρχηγού Μπένι Γκαντζ, που τον απείλησε ότι θα φύγει από την κυβέρνηση εάν δεν παρουσιάσει πλήρες σχέδιο διακυβέρνησης της Λωρίδας της Γάζας
Ο Υπουργός Πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ, έθεσε τελεσίγραφο στον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απαιτώντας να δημιουργήσει ένα στρατηγικό σχέδιο έξι σημείων για τον πόλεμο στη Γάζα ως τις 8 Ιουνίου.

Όπως ανέφερε σε μήνυμά του ο Γκαντζ, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τον καθορισμό του ποιος θα κυβερνά την περιοχή μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς και προειδοποίησε ότι αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες του, θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από τον διευρυμένο συνασπισμό έκτακτης ανάγκης!

Χορηγούμενο

Ο Γκαντζ, βετεράνος στρατηγός που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για την ενδεχόμενη αποχώρησή του, αλλά η πρόκλησή του αυτή, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιέσεις σε μια ολοένα και πιο δύσκολη κυβέρνηση εν καιρώ πολέμου.

Χορηγούμενο

Ο Γκαντζ είπε ότι το προτεινόμενο σχέδιο έξι σημείων του, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός προσωρινού Αμερικανο-Ευρωπαϊκο-Αραβικο-Παλαιστινιακού συστήματος πολιτικής διοίκησης για τη Γάζα, ενώ το Ισραήλ διατηρεί τον έλεγχο ασφαλείας.

Θα θεσπίσει επίσης «δίκαιη εθνική υπηρεσία» για όλους τους Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένων των υπερορθόδοξων Εβραίων, οι οποίοι τώρα εξαιρούνται από το στρατό και έχουν δύο κόμματα στον συνασπισμό του Νετανιάχου αποφασισμένα να διατηρήσουν την παραίτηση.

Ο Νετανιάχου εμφανίζεται ξεπερασμένος στο δικό του εσωτερικό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, όπου μόνο αυτός, ο Γκαντζ και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ έχουν ψήφους. Την Τετάρτη, ο Γκάλαντ ζήτησε σαφήνεια σχετικά με τα μεταπολεμικά σχέδια και να απορρίψει ο Νετανιάχου οποιαδήποτε εκ νέου στρατιωτική κατάληψη της Γάζας.

Χορηγούμενο

Εάν ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός το έκανε αυτό, θα ρίσκαρε να εξοργίσει τα υπερεθνικιστικά κόμματα του συνασπισμού, που έχουν ζητήσει να προσαρτηθεί και να εποικιστεί η Γάζα.

Η απώλεια αυτών των κομμάτων, θα μπορούσε να ανατρέψει τον Νετανιάχου, ο οποίος πριν από τον πόλεμο απέτυχε να συγκεντρώσει περισσότερους κεντρώους εταίρους, δεδομένης της δίκης του για κατηγορίες διαφθοράς, τις οποίες αρνείται.

Το μήνυμα Γκαντζ:

Χορηγούμενο

«Η ενότητα έφερε μεγάλα επιτεύγματα, δώσαμε στους στρατιώτες μας στο μέτωπο μια αίσθηση συνεργασίας στη μοίρα μας, αλλά πρόσφατα κάτι πήγε στραβά. Δεν ελήφθησαν ζωτικές αποφάσεις. Δεν ελήφθησαν οι ηγετικές ενέργειες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η νίκη. Μια μικρή μειοψηφία πήρε τον έλεγχο του πλοίου του Ισραήλ και το ταξιδεύει προς τα βράχια. Είμαι εδώ σήμερα για να πω την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι σκληρή: ενώ οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιδεικνύουν υπέρτατη γενναιότητα στο μέτωπο – μερικοί από τους ανθρώπους που τους έστειλαν να πολεμήσουν φέρονται με δειλία και ανευθυνότητα.

Ενώ στις σκοτεινές σήραγγες της Γάζας οι απαχθέντες άνδρες και γυναίκες υφίστανται κολασμένα βασανιστήρια – υπάρχουν εκείνοι που επιδίδονται σε ματαιοδοξίες. Ενώ ο λαός του Ισραήλ υπερέχει – μερικοί πολιτικοί σκέφτονται τον εαυτό τους. Προσωπικές και πολιτικές εκτιμήσεις άρχισαν να διεισδύουν στα Ιερά των Αγίων της ασφάλειας του Ισραήλ.

Φέρτε τους ομήρους μας πίσω στο σπίτι, ανατρέψτε το καθεστώς της Χαμάς, απογυμνώστε τη Λωρίδα της Γάζας και εξασφαλίστε τον έλεγχο ασφαλείας του Ισραήλ. Παράλληλα με τη διατήρηση του ισραηλινού ελέγχου ασφαλείας, να δημιουργηθεί μια αμερικανική-ευρωπαϊκή-αραβοπαλαιστινιακή διοίκηση για να διαχειριστεί πολιτισμένα τη Λωρίδα και να θέσει τα θεμέλια για μια μελλοντική εναλλακτική στη Χαμάς και τον Αμπάς, να επιστρέψει τους κατοίκους του βορρά στα σπίτια τους έως την 1η Σεπτεμβρίου και να αποκαταστήσει το Western Negev, να προωθήσει την εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία ως μέρος μιας συνολικής κίνησης που θα δημιουργήσει μια συμμαχία με τον ελεύθερο κόσμο και τον αραβικό κόσμο κατά του Ιράν και θα υιοθετήσει ένα σχέδιο υπηρεσίας που θα οδηγήσει όλους τους Ισραηλινούς να υπηρετούν το κράτος και να συμβάλουν στην υπέρτατη εθνική προσπάθεια.


Σε κάθε περίπτωση, θα καταδιώξουμε τη Χαμάς και όλους τους εχθρούς μας, παντού και ανά πάσα στιγμή. Η ασφάλεια θα παραμείνει μόνο στα χέρια μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία οντότητα να επιβάλει ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά θα παρέχουμε έναν ορίζοντα ελπίδας».

Ο Γκαντζ απευθύνθηκε προσωπικά στον Νετανιάχου, λέγοντας:

«Σε γνωρίζω πολλά χρόνια ως Ισραηλινό ηγέτη και πατριώτη: ξέρεις καλά τι πρέπει να γίνει. Ο Νετανιάχου πριν από μια δεκαετία, θα έκανε το σωστό. Είσαι ικανός να λάβεις τη σωστή δράση και την πατριωτική πράξη ακόμα και σήμερα; Ο λαός του Ισραήλ σας παρακολουθεί. Πρέπει να επιλέξετε μεταξύ Σιωνισμού και κυνισμού, μεταξύ ενότητας και διχασμού, μεταξύ ευθύνης και παραμέλησης – και μεταξύ νίκης και καταστροφής.

Αν προτιμάτε το εθνικό από το προσωπικό και επιλέξετε να περπατήσετε στα μονοπάτια του Χερτζλ, του Μπεν-Γκουριόν, του Μπεγκίν και του Ραμπίν – θα βρείτε σε εμάς συνεργάτες για τον αγώνα. Αλλά αν επιλέξετε να περπατήσετε στα μονοπάτια των ζηλωτών και να οδηγήσετε ολόκληρο το έθνος στην άβυσσο – θα πρέπει να παραιτηθούμε από την κυβέρνηση. Θα απευθυνθούμε στον λαό και θα δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη του λαού. Θα σχηματίσουμε μια κυβέρνηση βασισμένη στην ευρεία ενότητα, η οποία θα επιφέρει πραγματική διόρθωση και νίκη».
Back to top button