του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΧΑΝΙΩΤΗ


Η Ιταλία ψήφισε…Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες κατάλαβαν το μήνυμα της ψήφου των Ιταλών;

Αυτό μένει να φανεί τις επόμενες μέρες.

Οι εξελίξεις μιλούν από μόνες τους:

Πρώτο κόμμα από την κάλπη της Κυριακής βγήκε το “Κίνημα 5 Αστέρων”. Με λόγο αντισυστημικό, έντονα ριζοσπαστικό και σε ορισμένες περιπτώσεις, πολιτικά, χλευαστικό για την γραφειοκρατία των Βρυξελλών και για τις αποφάσεις που λαμβάνει.

Ασφαλώς ο νέος ανερχόμενος αστέρας της ιταλικής πολιτικής ζωής Λουίτζι Ντι Μάγιο δεν κάνει και δεν λέει τις γραφικότητες του ιδρυτή του κόμματος γνωστού Ιταλού κωμικού Μπεπε Γκρίλο, ο οποίος με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο είναι αυτός όμως που άρχισε να εκτονώνει την αγανάκτηση του μέσου Ιταλού και να τον προσελκύει σε ένα νέο κόμμα.

Η ψήφος στο “Κίνημα 5 Αστέρων” είναι ψήφος αποδοκιμασίας της πολιτικής που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στον Ευρωπαϊκό Νότο, όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας αλλά και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.

Η Ιταλία είναι η τρίτη οικονομία στην Ευρωζώνη. Έχει ένα υψηλό δημόσιο χρέος (2τρις και 314 δις € δηλαδή 132% του ΑΕΠ), που είναι το υψηλότερο μετά της Ελλάδος. Έχει επίσης κόκκινα δάνεια πάνω από 300 δις €. Ενώ το 2018 θα χρειαστεί να δανειστεί 150 δις €. Οι κοινωνικές ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου είναι τεράστιες. Η διαφθορά είναι εξαιρετικά διαδεδομένη (Μαφία, Ντραγκέτα) και “εγκατεστημένη” μέσα στους θεσμούς.

Αυτό που σώζει την Ιταλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι ότι έχει ανταγωνιστική οικονομία που παράγει.

Η επιρροή των Βρυξελλών και του Βερολίνου στην εσωτερική πολιτική ζωή της Ιταλίας ήταν πάντοτε έμμεση. Αλλά είχε ορατά αποτελέσματα.

Ο Μπερλουσκόνι έχει μιλήσει πολλές φορές για τις “ενθαρρύνσεις” κύκλων των Βρυξελλών και του Βερολίνου προς τους πολιτικούς του αντιπάλους για την πολιτική ανατροπή του.

Και δεν είναι ψέμα ότι τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία άλλαξαν 4 περίπου πρωθυπουργοί, χωρίς να έχουν μεσολαβήσει εκλογές, με τρόπο συνταγματικά νόμιμο, που αναδείκνυε όμως σχεδόν πάντοτε πρόσωπα απολύτως αρεστά στο Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο (πχ. Μάριο Μόντι)

Οι φίλοι του Μπερλουσκόνι, επιμένουν, ίσως με υπερβολικό τρόπο, ότι “το Βερολίνο μεθόδευσε την πολιτική πτώση του “, γιατί τόλμησε να βγάλει γλώσσα στην Μέρκελ.

Άν το “Κίνημα 5 Αστέρων” είναι πρώτο ως κόμμα, ο Συνασπισμός της Δεξιάς συγκέντρωσε την μεγαλύτερη εκλογική δύναμη, σε επίπεδο συνεργασίας κομμάτων.

Ο Μπερλουσκόνι δεν πήγε τόσο καλά, όσο περίμενε, αλλά παραμένει “παίκτης”.

Εκείνος που βγήκε πολύ μπροστά είναι ο γνωστός για τις σκληρές του θέσεις απέναντι στους πρόσφυγες – μετανάστες Ματέο Σαλβίνι της “Λέγκας του Βορρά”.

Μεγάλη ζημιά στις εκλογές έπαθε η ιταλική Κεντροαριστερά με τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να αναλαμβάνει την ευθύνη και να παραιτείται.

Όλα δείχνουν ότι στην Ιταλία οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως είναι και αιφνιδιαστικές για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πρόλαβε και έκανε την δήλωση για την Ευρώπη, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ιταλικού αποτελέσματος.

Σε δέκα μέρες θα έχουμε την καινούργια κυβέρνηση στην Γερμανία. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα ερμηνεύσει τα συμπεράσματα της κάλπης στην Ιταλία και πως θα αντιδράσει.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα