Ο καιρός σύμφωνα με τις προβλέψεις που έχουμε αναμένεται να κάνει μεγάλη αλλαγή από την Δευτέρα το βράδυ, καθώς θα αρχίσει η ψυχρή μεταφορά.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, ο καιρός θ’ αλλάξει από την ερχόμενη Δευτέρα, με το ανοιξιάτικο κλίμα να δίνει τη θέση του στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Καιρός: Αλλαγή σκηνικού από τη Δευτέρα – Δείτε αναλυτικά
Η ανατροπή που φέρνει ο Φεβρουάριος στον καιρό από την Δευτέρα το βράδυ οπότε και θα αρχίσει και μια ψυχρή μεταφορά.
Ανατροπή στο σκηνικό του καιρού τις επόμενες μέρες καθώς αναμένεται κρύο διαρκείας στη χώρα μας, αν και την πραγματική βαρυχειμωνιά θα την καταλάβουν στη γειτονική Τουρκία, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία.
Όπως αναφέρει το Weather Analysis Greece
Αρχίζει και διαμορφώνεται σιγα σιγά το σκηνικο του καιρού για μετα τις 2 του μηνός, οπου αρχικά απο Δευτέρα 3 του μηνός μια διαταραχή απο τα δυτικά θα φέρει βροχές στις 3 και 4 του μηνος και καποια χιόνια στα ψηλά ορεινά την Δευτέρα(στην βορεια Ελλάδα προς αργα βράδυ Δευτέρας – πρωι Τριτης, ισως προλαβει και χιονισει και πολυ χαμηλοτερα για λιγο) και χαμηλοτερα Τριτη, μιας και από την Δευτερα το βραδυ θα αρχίσει και μια ψυχρη μεταφορά απο τα βορεια-βορειοανατολικα φέρνοντας κρύες αεριες μάζες(όχι μεγάλο ψυχος παντως, αλλά αρκετά κρυο) σε ολη την Ελλάδα και οι οποιες θα μας συντροφεύσουν για πολλες μερες(μπορει και 10 ή και παραπανω) απο οτι φαινεται αφου ο Σιβηρικός αντικυκλώνας θα μας έχει σε μια συνεχή ροη κρύου απο Σιβηρια, ενω και θα ενισχυθεί αυτος ο αντικυκλωνας και απο εγκατασταση για λιγο Σκανδιναβικού και κινηση αυτου του κλειστού πεδίου υψηλών πιέσεων ανατολικοτερα ενισχυοντας την ροη του Σιβηρικου.
Βεβαια μιας και ο αυλώνας όπως φαίνεται θα μείνει μακριιά μας ανατολικα στην Τουρκία, το επιφανειακο χαμηλο του αυλωνα θα μεινει και αυτο πολυ ανατολικά, οπότε οι ισοβαρεις στον Ελλαδικο χώρο θα ειναι αραιες γενικα και ετσι ουτε ιδιαιτερες συγκλισεις ανεμων θα υπαρξουν, ουτε ιδιαιτερο lake effect προς τα ηπειρωτικά(τα στριμ θα ειναι σε πολλες στάθμες ΒΔ, οπότε ξηρά και μόνο Εύβοια και Κρήτη πχ θα δεχτει καποιον υετο lake effect που θα εχει βαθος απο επιφανεια εως τα 1800-2000 μέτρα πχ περιπου), ενω και με τον αυλωνα εκει μεταφορά θετικου στροβιλισμου σε Ελλαδα δεν θα υπαρχει εκτός της αρχικής εσόδου του αυλωνα, οπότε γενικα οι αιτιες να υπαρξει υετος ασημαντες οπότε οι ηλιοφανειες στα ηπειρωτικα θα κυριαρχουν, ακομα και στις προσηνεμες στον ΒΑ ανεμο περιοχές(λιγοτερες ηλιοφανειες εκει βεβαια) που θα εχουν μεν κλεισιματα καιρου αλλά λιγα για ενα 5ημερο με αρκετο κρυο.
Ήλιος με κάποια δόντια βεβαια, αφου θα εχει ενα σχετικο κρυο, μιας και τα μεσημέρια ο ήλιος θα αυξάνει την αισθηση της θερμοκρασιας αλλά τα βραδια και τα πρωινα θα εχει αρκετο κρυο και παγετο τα πρωινα μιας και οι ανεμοι σε πολλες ηπειρωτικες περιοχες θα ειναι ασθενεις εως ανυπαρκτοι και θα υπαρξουν αναστροφες.
Ετσι, οι χιονοπτώσεις θα ειναι ελαχιστες γενικα μετα την Τριτη, με τον υετο να πεφτει σε καποιες προσηνεμες περιοχες στους ανεμους του Αιγαιου, υπο μορφη χιονιου στα ορεινα και ημιορεινα και πιο χαμηλα βροχης, με περιστασιακα να κατεβαινουν και πιο χαμηλα, δυσκολα βεβαια τα πραγματα για τα πεδινα που θα δουν ελαχιστα χιόνια.
Στην γειτονική Τουρκία αντιθετα, ενας καλος χιονιάς είναι προ των πυλων, μιας και ο οχι και ιδιατερα δυνατος βεβαια αυλωνας, θα καταληξει εκει, οπότε και θα εχουν καλο lake effect τα βορεια παράλια στην Μαύρη Θαλασσα, θα υπαρξει θερμο μετωπο που θα σαρωσει τα κεντρικα και ανατολικά της Τουρκιας με πιθανη επιμονη θερμη συσφιξη κιολας στα ανατολικα της, καθως και ισχυρες συγκλισεις σε κεντρικη και ανατολικη Τουρκια, οπότε γενικα θα δουν πολλά φαινομενα χιονιου και στα ορεινα και στα πεδινα.
Η Κωνσταντινουπολη (επαρχια) θα χιονιστει και μαλιστα καλα στο ανατολικο της τμημα, αλλά τα πραγματα ειναι δυσκολα για την πολη της Κωνσταντινουπολης αφου ναι μεν θα χιονισει αλλά θα παλευει και με χιονονερα και βροχες, ενω βεβαια μιας και η θεση του αυλωνα δεν κλειδωσε τελειως ακομα, τα πραγματα ως προς το χιονι δεν κλειδωσαν ακομα αφου η θεση του αυλωνα την επηρεαζει παρα πολυ στο πόσα θα ειναι τα φαινομενα υετου και πόσο το κρυο.
Ενω αυτη τη στιγμη τα κεντρικα και τα δυτικα νερα της Μαυρης Θαλασσας ΦΛΕΓΟΝΤΑΙ! Εχει θερμοκρασιες το νερο(τα πρωτα 30 εκατοστα απο επιφανεια) που αντιστοιχουν σε αρχες Μαΐου στα κλιματικα 1971-2000!! Ειναι τρομερο!
Αυτο για επαρχια Κωνσταντινουπολης θα φερει τρομερη εκρηξη στην ασταθεια και αρα στο lake effect και αρα στα φαινομενα αλλά ομως ταυτοχρονα και περαιτερω θερμανση των κατερχομενων ψυχρων αεριων μαζων με απροσδιοριστα αποτελεσματα στο χιονι. Γενικα θα υπαρξουν δηλαδη πολυ αυξημενες θερμοκρασιες αερα λογω των πολυ αυξημενων θερμοκρασιων των υδατων και αρα οι ακτες και οι περιοχες κοντα σε αυτες θα χασουν αρκετα σε υψη χιονιου και σε θερμοκρασιες, ενω τα φαινομενα υετου θα ειναι εντονοτερα.
Δινω ενδεικτικα εναν χάρτη χιονο-φαινομενων οπου στην Ελλαδα αφορα κυριως ορεινα και ημιορεινα οπως ειπαμε αφου στα πεδινα απειροελαχιστα πραγματα(οχι οτι στα ορεινα μας θα εχει και κατι ιδιαιτερο βεβαια, μόνο σε Διρφη, Λευκα Ορη, Ψηλορειτη, Ολυμπο, Αγραφα(Δευτερα-Τριτη), Παρνασσο να πεσουν καπως αξια λογου χιόνια).
Δινω και εναν χαρτη με τις αποκλίσεις θερμοκρασιων για το διαστημα 3-8 Φλεβαρη, οπου φαινεται οτι επιτελους θα μπουμε σε μια κρυα περιοδο, μιας και ο Γεναρης σε πολλες περιοχες της κεντρικης και νότιας Ελλαδας θα μπει στο τοπ 10 ή και τοπ 3 των πιο θερμων Ιανουαριων ολων των εποχων.
Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για σήμερα
Σύμφωνα με την ΕΜΥ πάντως για σήμερα αναμένονται στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ηπειρωτικά τμήματα με πιθανότητα τοπικών βροχών στα νότια της ανατολικής Πελοποννήσου και τη βόρεια Εύβοια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα βορειοανατολικά, θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια όπου θα φτάσει τους 14 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τους 18 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 17 και στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.
Ξαφνική Στρατοσφαιρική Θέρμανση: Τι ακριβώς συμβαίνει και πώς επηρεάζει τον καιρό
Τον… ανοιξιάτικο καιρό που επικρατεί προς στιγμήν στην χώρα, ανατρέπει ο Φεβρουάριος με ένα σπάνιο φαινόμενο να κάνει την εμφανισή του.
Σύμφωνα με ανάρτηση του προγνώστη Θεοφάνη Χατζηγρίβα το σπάσιμο του vortex φέρνει έναν περίεργο καιρό τον δεύτερο μήνα του 2025, ένα φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει… περίεργη κινητικότητα.
Δείτε τι αναφέρει:
Τι είναι το Polar Vortex
Η ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναφέρει ο Γ. Ιωάννου, Ερασιτέχνης προγνώστης καιρού σε ανάλυσή του στο weathercompass.gr.
Η ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας περιγράφει ένα γεγονός κατά το οποίο εμφανίζεται ξαφνική\απότομη ταχεία υπερθέρμανση ψηλά στη στρατόσφαιρα. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον καιρό μας στην τροπόσφαιρα.
Τι μπορεί να προκαλέσει όμως η Ξαφνική Στρατοσφαιρική Θέρμανση;
Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα ακραία χειμερινά φαινόμενα έχουν συνδεθεί με τις επιφανειακές επιδράσεις των ξαφνικών θερμοκρασιών της στρατόσφαιρας, με πιο ισχυρά παραδείγματα τη κεντρική και βορειοδυτική Ευρώπη όπου το χειμώνα 2009-2010, το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2013 και φυσικά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2018, οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν δραματικά με πολλά χιόνια μέχρι και παραθαλάσσιες περιοχές και αρκτικό ψύχος μέχρι και στο κέντρο πόλεων όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ και οι Βρυξέλλες. Όμως εύλογα θα αναρωτιέστε γιατί λέγεται θέρμανση εφόσον οδηγεί σε ψυχρές συνθήκες;
Ο όρος ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας αναφέρεται σε αυτό που παρατηρείται στη στρατόσφαιρα: – μια απότομη θέρμανση (από 30 έως και 50°C σε μόλις δύο ή τρεις ημέρες), μεταξύ 10km και 50km πάνω από την επιφάνεια της γης. Ωστόσο, η επιρροή στη τροπόσφαιρα αρχίζει να φαίνεται συνήθως λίγες εβδομάδες αργότερα, όπου μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε ραγδαία αποδυνάμωση στο Jet Stream, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τον καιρό ολόκληρης της Ευρώπης μεταφέροντας βαρομετρικά χαμηλά και μαλακό σχετικά καιρό από τον Ατλαντικό προς την ενδότερη Ευρώπη. Λόγω του Jet Stream έχουμε αρκετά πιο ήπιο καιρό για το γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ευρώπη συγκριτικά για παράδειγμα στην ίδια ευθεία με τον Καναδά και τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η ξαφνική θέρμανση της στρατόσφαιρας δεν συμβαίνει κάθε χρόνο και δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα επηρεάζει πάντα τον καιρό μας όταν συμβαίνει.
Πώς συμβαίνει μια ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας;
Κάθε χρόνο το χειμώνα, ισχυροί δυτικοί άνεμοι κινούνται γύρω και πάνω από τον μαγνητικό βόρειο πόλο ψηλά στη στρατόσφαιρα. Αυτό ονομάζεται στρατοσφαιρική πολική δίνη και κυκλοφορεί γύρω από τον ψυχρό αέρα πάνω από την Αρκτική, σαν ένας γιγαντιαίος ανεμοστρόβιλος πιο απλά.
Κάποιες φορές οι ισχυροί αυτοί άνεμοι στην πολική δίνη εξασθενούν προσωρινά ή και ακόμα αντιστρέφονται για να ρέουν από ανατολικά προς δυτικά. Στη συνέχεια, ο κρύος αέρας κατεβαίνει πολύ γρήγορα στην πολική δίνη και αυτό προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας στη στρατόσφαιρα πολύ γρήγορα, έως και 70°C μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. (Η φυσιολογική θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα στη στρατόσφαιρα πάνω από το βόρειο πόλο κυμαίνεται μεταξύ -60 και -80 βαθμών Κελσίου.) Εξ ου και ο όρος λοιπόν ξαφνική/απότομη υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας.
Καθώς ο πολύ ψυχρός αέρας από ψηλά στη στρατόσφαιρα διασκορπίζεται, μπορεί να επηρεάσει το σχήμα του ρεύματος πίδακα καθώς ο ψυχρός αέρας βυθίζεται από τη στρατόσφαιρα στην τροπόσφαιρα. Όταν αυτός ο ψυχρός αλλά πολύ ισχυρός άνεμος φτάσει στο επίπεδο του Jet Stream τότε είναι που προκαλεί την αλλαγή του καιρού μας.
Πώς επηρεάζεται ο καιρός μας από μια ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας;
Η ξαφνική θέρμανση της στρατόσφαιρας μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει το ρεύμα του πίδακα να «περιστραφεί» ακόμα περισσότερο και πιο ακανόνιστα, και αυτό τείνει να δημιουργεί ένα ισχυρό ” τοίχος ” υψηλής πίεσης. Συνήθως σχηματίζεται πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό στη περιοχή της Γροιλανδίας, Ισλανδίας και τη Σκανδιναβία. Αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Γαλλίας και άλλων γειτονικών χωρών είναι πολύ πιθανό να έχουν μια μακρά περίοδο ξηρού, κρύου καιρού, ενώ η Νότια Ευρώπη θα τείνει να είναι συνήθως πιο ήπια, βροχερή και θυελλώδης λόγω του Jet Stream που μετακινείται νοτιότερα.
Στα όρια αυτών των περιοχών αναπτύσσονται πολύ ψυχροί ανατολικοί/βορειοανατολικοί άνεμοι προερχόμενοι ακόμα και από τη Σιβηρία ή και τα Ουράλια Όρη. Το ψύχος που κατευθύνεται προς την Ευρώπη από αυτές τις περιοχές είναι πραγματικά δριμύ και παρατεταμένο γιατί ένα τέτοιο καιρικό set up είναι πολύ δύσκολο να σπάσει στη συνέχεια. Φυσικά σε συνδυασμό με βαρομετρικά χαμηλά που μετακινούνται κοντά στη περιοχή της Μεσογείου αυτό το ψύχος τρέφεται με υγρασία και δημιουργεί αρκετό υετό με τη μορφή χιονιού για τις περιοχές που υπάρχουν οι πολικές θερμοκρασίες.
Μπορούμε να προβλέψουμε αυτά τα γεγονότα εκ των προτέρων;
Επί του παρόντος, μπορούμε να προβλέψουμε αξιόπιστα μεμονωμένες απότομες/ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία της στρατόσφαιρας περίπου μια με δυο εβδομάδες νωρίτερα, και μπορούμε να τις εντοπίσουμε νωρίς με δορυφορικές και άλλες παρατηρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε λίγο χρόνο για να δούμε πώς εξελίσσονται και πως μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές μας καιρικές συνθήκες. Η ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας συνήθως δεν διαρκεί παραπάνω από 2-3 εβδομάδες. Jet Streams ψηλά στην ατμόσφαιρά μας, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο, περιπλέουν τη Γη από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ένα από αυτά, το Polar Night Jet, κάνει κύκλους πάνω από την Αρκτική.
Μερικές φορές η συνήθης δυτική ροή μπορεί να διαταραχθεί από φυσικά καιρικά μοτίβα ή διαταραχές στο κάτω μέρος της ατμόσφαιρας, όπως μια μεγάλη περιοχή υψηλής πίεσης στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό προκαλεί το Polar Jet να ταλαντεύεται και αυτές οι ταλαντεύσεις, ή τα κύματα, σπάνε ακριβώς όπως τα κύματα στην παραλία. Όταν σπάσουν, μπορούν να είναι αρκετά δυνατά ώστε να εξασθενήσουν ή ακόμα και να αντιστρέψουν τους δυτικούς ανέμους και να τους ταλαντεύσουν προς τους ανατολικούς. Καθώς συμβαίνει αυτό, ο αέρας στη στρατόσφαιρα αρχίζει να καταρρέει προς τους πόλους και να συμπιέζεται. Καθώς συμπιέζεται θερμαίνεται, εξ ου και η θέρμανση της στρατόσφαιρας.
Πώς κινείται προς τα κάτω στην ατμόσφαιρα;
Όπως αποδεικνύεται, τα κύματα μπορούν να κινηθούν γύρω από την ατμόσφαιρα της Γης μόνο με δυτικούς ανέμους. Οι διακυμάνσεις του καιρού μας στέλνουν κύματα στην ατμόσφαιρα με κατεύθυνση προς τους ανατολικούς ανέμους στη στρατόσφαιρα, όπου σταματάνε τη πορεία τους και σπάνε, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τους ανατολικούς ανέμους σε χαμηλότερο υψόμετρο στην ατμόσφαιρα.
Αυτό το μοτίβο συνεχίζεται έως ότου οι ανατολικοί άνεμοι έχουν μετακινηθεί προς την τροπόσφαιρα – το χαμηλότερο μέρος της ατμόσφαιρας όπου βρίσκεται ο καιρός μας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα