ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Κακά μαντάτα για τους Έλληνες που είναι κάτω των 65 χρονών: “Δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς”

Κακά μαντάτα για τους Έλληνες που είναι κάτω των 65 χρονών: Σχεδόν το 45% των εργαζομένων στην Ελλάδα βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, δυσκολεύοντας να ανταπεξέλθουν με τον μισθό τους. Αντίθετα, στη Ρουμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 29%, ενώ στη Λιθουανία είναι μόλις 14%.

 

Κακά μαντάτα για τους Έλληνες που είναι κάτω των 65 χρονών: “Δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς”

Χορηγούμενο

 

Μισθολογικές Συνθήκες στην Ελλάδα

Η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα απηχεί τη φράση του Αλέξη Τσίπρα «Μείναμε Ευρώπη, αλλά δε γίναμε Ευρώπη», η οποία αποτυπώνει την απογοήτευση από τις συνθήκες εργασίας και το πραγματικό ύψος των μισθών. Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην ΕΕ όσον αφορά το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat.

Χορηγούμενο

Συγκρίσεις με Λιθουανία και Ρουμανία

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα βρίσκονται σε δυσμενέστερη κατάσταση συγκριτικά με τους συναδέλφους τους στη Λιθουανία και τη Ρουμανία, χώρες που μέχρι πρόσφατα κατατάσσονταν στην τελευταία κατηγορία της ΕΕ. Σύμφωνα με την έρευνα του Eurofound, σχεδόν το 45% των εργαζομένων στην Ελλάδα δυσκολεύονται σοβαρά να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ποσοστό που είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ένωσης (24,5%).

Στη Λιθουανία, μόνο το 14,1% των εργαζομένων αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τον μισθό τους, ενώ στη Ρουμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 29,1%.

Αβεβαιότητα Εισοδήματος

Επιπλέον, το 30,3% των εργαζομένων στην Ελλάδα δεν μπορεί να προβλέψει το ύψος του εισοδήματός του για τους επόμενους τρεις μήνες, σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (12,2%). Η μόνη χώρα με υψηλότερο δείκτη αβεβαιότητας είναι η Βουλγαρία (34,5%).

Κακά μαντάτα για τους Έλληνες που είναι κάτω των 65 χρονών: “Δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς”


 

Μη Ηθελημένη Απασχόληση και Εργασιακή Ανασφάλεια

Η Ελλάδα καταγράφει επίσης υψηλά ποσοστά μη ηθελημένης μερικής απασχόλησης. Το 2023, το 42,8% των μερικά απασχολούμενων ανέφεραν ότι επέλεξαν αυτή τη μορφή απασχόλησης λόγω αδυναμίας εξεύρεσης πλήρους απασχόλησης, ποσοστό κατά 23,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (19,4%).

Το ποσοστό των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην Ελλάδα παρέμεινε υψηλό, φτάνοντας το 12,8%, κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

 

Δυσαρμονία Εργασίας και Κοινωνικής Ζωής

Η δυσαρμονία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα για πολλούς εργαζόμενους στην Ελλάδα. Το 30,3% των εργαζομένων δηλώνει ότι το ωράριο της εργασίας τους δεν συγχρονίζεται με τις οικογενειακές ή άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις τους. Το 2023, το 58,2% των εργαζομένων ανέφερε ότι εργάζονταν εκτός του τυπικού ωραρίου εργασίας, σε σύγκριση με το 33,9% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


 

Συμπέρασμα

Η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι κρίσιμη, με υψηλά ποσοστά αβεβαιότητας και δυσκολίες στην κάλυψη των βασικών οικονομικών υποχρεώσεων. Απαιτείται άμεση παρέμβαση και λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και εισοδήματος, καθώς και μια ευρύτερη συζήτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από την εργασιακή ανασφάλεια και τη δυσαρμονία εργασίας και κοινωνικής ζωής.





Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button